ΔΗΚΤΗΣ
Ανορθόδοξη πορεία
Οι εκλογικές διαδικασίες σπάνια καταφέρνουν να αποκτήσουν βηματισμό και να συμπλεύσουν με την οικονομική συγκυρία. Πρόσφατη και πολύ επίκαιρη περίπτωση η αγγλική πολιτική σκηνή με βαθιά παράδοση στη διαφύλαξη της ευρωστίας και σταθερότητας της βρετανικής οικονομίας. Η μέχρι πρότινος υπουργός Εξωτερικών και φαβορί στην κούρσα για τη διεκδίκηση της πρωθυπουργία στις εκλογές του επόμενου μήνα, Λιζ Τρας, υπόσχεται ότι αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, εφόσον επαληθευτούν οι προβλέψεις, θα προχωρήσει σε περικοπές φόρων. Το ενδιαφέρον βρίσκεται στο γεγονός ότι η εξαγγελία γίνεται σε μια περίοδο που η Τράπεζα της Αγγλίας προσπαθεί με απανωτές αυξήσεις των επιτοκίων να δαμάσει τον πληθωρισμό, ο οποίος κινείται ανεξέλεγκτα. Όπως γνωρίζουν οι οικονομολόγοι, τα δημοσιονομικά εργαλεία των κυβερνήσεων στη μάχη κατά του πληθωρισμού περιορίζονται στην αύξηση των φόρων και περικοπή των δαπανών. Προφανώς το φαβορί για τη βρετανική πρωθυπουργία επιλέγει να ακολουθήσει ανορθόδοξη πορεία.
Ιστορικές πρωτοτυπίες
Σε αντίθεση με τη Βρετανία, η Ιταλίδα φαβορί για την πρωθυπουργία, Giorgia Meloni, προσέχει να μην εκτεθεί, αναλύοντας πολύ το πολιτικό της πρόγραμμα, διατρέχοντας τον κίνδυνο να υποπέσει σε κάποιο λάθος. Η αναμενόμενη διάδοχος του Μάριο Ντράγκι, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αντλεί τη δημοφιλία της από το γεγονός ότι αρνήθηκε να συμμετάσχει στον συνασπισμό κομμάτων που στήριξε τον έμπειρο κεντρικό τραπεζίτη στην προσπάθειά του να μεταρρυθμίσει τη χώρα και να βγάλει την οικονομία από τα αδιέξοδα. Ο προεκλογικός διεξάγεται εν μέσω καλοκαιρινής ραστώνης για πρώτη φορά μετά από 100 χρόνια, και αναμένεται πως θα αναδείξει την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό στην ιστορία της χώρας.
Περίεργα πράγματα
Οι εξελίξεις σε σχέση με την εφαρμογή του εθνικού κατώτατου μισθού μόνο θετικές δεν τις λες. Μια διαχρονική παρακολούθηση των σταδίων που πέρασε η συζήτηση μοιάζει με μια εξελικτική πορεία αποκλίσεων. Υπενθυμίζουμε ότι αρχικά οι δηλώσεις μιλούσαν για συμφωνημένο πλαίσιο και τελικές διατυπώσεις πριν από τη μεγάλη εξαγγελία. Ο αδόκητος χαμός της υπουργού Εργασίας μετά το πάγωμα των εξελίξεων που επέβαλε, ακολούθησε επανέναρξη των συζητήσεων με διαφωνίες γύρω από τη φόρμουλα υπολογισμού του κατώτατου μισθού. Σήμερα και μετά από αρκετές εβδομάδες επαφών μαθαίνουμε ότι υπάρχουν διαφωνίες σε θέματα ουσίας που δεν αφήνουν τη διαδικασία να καταλήξει. Μάλιστα, από την πλευρά του υπουργείου αφήνεται να εννοηθεί ότι έχει αλλάξει ρόλο και από οδηγός της συζήτησης έχει περιοριστεί σε ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών. Υπήρξε μάλιστα και ενημέρωση ότι ενδεχομένως η εφαρμογή του κατώτατου μισθού να γίνει με διάταγμα χωρίς προηγούμενη συμφωνία των εμπλεκομένων. Περίεργα πράγματα.
Ομοιόμορφη εποπτεία
Η τραπεζική ένωση διαπιστώνει την ανάγκη ομοιομορφίας μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζικών ιδρυμάτων στο θέμα της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AML) και προς τούτο προωθεί μεγαλύτερη διασυνοριακή σύγκλιση. Η νέα πρωτοβουλία, σύμφωνα με την ΕΚΤ, θα μειώσει το επιχειρησιακό κόστος παρακολούθησης και αναφοράς σε σχέση με θέματα AML σε μια περίοδο που η κερδοφορία των τραπεζών είναι πιεσμένη. Το επόμενο διάστημα αυτό που θα πρέπει να αναμένουν οι τράπεζες που λειτουργούν στην ευρωζώνη, είναι η αποστολή ενοποιημένων κανονισμών παράλληλα με την ετοιμασία των μηχανισμών για την κοινή εποπτεία. Για την Κύπρο το ζήτημα αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς στο παρελθόν είχε αμαυρωθεί η εικόνα της χώρας και είχαν προκληθεί πολιτικοί τριγμοί.
Ρευστοποιήσεις μαμούθ
Έχοντας ως δικαιολογία τη νομική διαμάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη με τη διοίκηση του Twitter, ο Ίλον Mασκ προχώρησε σε νέες πωλήσεις μετοχών της Tesla, αυτή τη φορά ύψους 6,9 δισ. δολαρίων. Στόχος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να καλύψει πρόστιμα και ρήτρες της συμφωνίας που είχε υπογράψει στην αποτυχημένη προσπάθεια εξαγοράς του Twitter. Οι πωλήσεις αυτές είναι και οι τελευταίες όπως δήλωσε ο εκκεντρικός επιχειρηματίας, καθώς έχουν εξασφαλιστεί ικανοποιητικοί πόροι σε περίπτωση που το δικαστήριο επιβάλει την ολοκλήρωση της εξαγοράς.