ΔΗΚΤΗΣ
Ρεκόρ 40ετίας
Στο ψηλότερο σημείο από το 1982 σκαρφάλωσε ο πληθωρισμός τον Ιούλιο στο Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφοντας ετήσια αύξηση ύψους 10,1%. Κύρια αιτία της αύξησης ο κλάδος των τροφίμων που ανήλθε στο 12,7% σημειώνοντας την ψηλότερη ετήσια μεταβολή από τον Αύγουστο του 2008, όταν έκανε την εμφάνισή της η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση. H άνοδος των τιμών σύμφωνα με την Τράπεζα της Αγγλίας θα αναρριχηθεί στο 13% κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους και θα παραμείνει σε ψηλά επίπεδα καθ’ όλη την διάρκεια του 2023 προτού αρχίσει να αποκλιμακώνεται προς τον στόχο του 2% εντός του 2024.
Ισχυρό ανάχωμα
Η αυξημένη ζήτηση στον τομέα των υπηρεσιών αποτελεί μέχρι στιγμής ανάχωμα για την οικονομία, η οποία αναμένεται να «δώσει» δύο καλά τρίμηνα εντός του 2022 πριν υποχωρήσει το τέταρτο τρίμηνο του έτους. Η ενθαρρυντική μέχρι στιγμή εικόνα, έρχεται από τον τουρισμό, ο οποίος καταφέρνει να κρατήσει όρθια την οικονομική ανάπτυξη μη επιτρέποντας προς το παρόν στους παράγοντες οπισθοχώρησης να επικρατήσουν. Θετικά μηνύματα έχουμε και στην αγορά εργασίας η οποία δημιουργεί την αισιοδοξία ότι κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους όπου η κατάσταση θα δυσκολέψει θα στηρίξει το οικογενειακό εισόδημα.
Τέλεια καταιγίδα
Η πρωτόγνωρη κρίση αυτής της περιόδου μας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι ο μεγάλος ασθενής στη Ευρώπη, όπως όλα δείχνουν, θα είναι η πανίσχυρη Γερμανία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περαιτέρω περικοπές ρωσικού φυσικού αερίου θα οδηγήσουν την χώρα σε τεχνική ύφεση. Η κλιματική αλλαγή, επίσης, αποτελεί πλήγμα καθώς η χαμηλή στάθμη των ποταμιών στην κεντρική Ευρώπη επηρεάζει την λειτουργία των τροφοδοτικών αλυσίδων για την ομαλή προμήθεια των εργοστασίων με πρώτες ύλες. Είναι λοιπόν προφανές ότι η πανίσχυρη γερμανική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με την τέλεια καταιγίδα.
Εστίες αποκλιμάκωσης
Μια άλλη κραταιά οικονομία βρίσκεται αυτή την περίοδο ενώπιον σημαντικών προκλήσεων. Η κυβέρνηση της Κίνας μετά την εμμονική προσήλωση στην πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων από covid19, οδήγησε την οικονομία σε περιπέτειες. Ως αποτέλεσμα, η νομισματική αρχή έχει προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων προκειμένου να τονώσει την ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες. H δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη πλήττεται επίσης από την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων καθώς οι τιμές ακολουθούν πτωτική πορεία μετά το σκάνδαλο και την χρεοκοπία του κολοσσού Evergrande. Επειδή όμως στην οικονομία ουδέν κακόν αμιγές καλού σημειώνουμε το γεγονός ότι η δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην Κίνα θα συνεισφέρει στην στατιστική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αδυναμία προβλέψεων
Η πορεία των επιτοκίων του ευρώ θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ανάλυση των μηνιαίων στοιχείων του πληθωρισμού. Όπως παραδέχεται η ΕΚΤ τα προβλεπτικά της μοντέλα σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά. Ως εκ τούτου, είναι πολύ δύσκολο να δοθεί κατεύθυνση για την συνέχεια, γεγονός που επιδεινώνει την κατάσταση αβεβαιότητας στην οικονομία. Όπως γνωρίζουμε, σε περιόδους αβεβαιότητας έχουμε αναστολή των επενδύσεων και συγκράτηση της κατανάλωσης με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες με κατά βάση υφεσιακές ενδείξεις.
Κρατικές απώλειες
Η αστάθεια των αγορών ως αποτέλεσμα της αβεβαιότητας που επικρατεί στην οικονομία έχει πλήξει σημαντικά θεσμικά ταμεία. Ο λόγος για το κολοσσιαίο κρατικό ταμείο της Νορβηγίας ύψους 1,3 τρισ. δολαρίων που είναι και το μεγαλύτερο στον κόσμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν οι απώλειες του ταμείου κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 ανέρχονται σε 174 δισ. δολάρια καταγράφοντας αρνητική απόδοση ύψους 14,4%. Υπενθυμίζουμε ότι το ταμείο ιδρύθηκε για να διαχειριστεί τους ενεργειακούς πόρους της χώρας που βρίσκονται στην βόρεια θάλασσα.