Νομικό έρεισμα το οποίο φαίνεται να προκύπτει από τις διμερείς εμπορικές συμφωνίες της Κύπρου με τρίτες χώρες αξιοποιεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργείο Γεωργίας και το Υπουργείο Εμπορίου, έτσι ώστε να συνεχίσουν οι εξαγωγές του προϊόντος κανονικά, φέροντας την ονομασία χαλλούμι, αλλά χωρίς απαραίτητα να φέρει την σήμανση ΠΟΠ. Όπως δήλωσαν στην «Κ» αρμόδιες πηγές, φαίνεται ότι όπου υπάρχει εμπορικό σήμα το οποίο ισχύει σε συγκεκριμένη χώρα, τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν γίνει αίτηση για να γίνει το προϊόν ΠΟΠ (στην περίπτωση του χαλλουμιού αυτό το σημείο είναι το 2014), τότε σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕ αυτά τα σήματα, άμα είναι καλή τη πίστη, μπορούν να συνεχίσουν υπό κάποιες προϋποθέσεις και κάποιους όρους να ισχύουν.
Ουσιαστικά, το ζητούμενο της προσπάθειας είναι η αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία είναι ο βασικός προορισμός εξαγωγής του προϊόντος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε το Υπουργείο Γεωργίας, την τριετία 2017-2019 το Ηνωμένο Βασίλειο απορρόφησε περίπου το 47% του συνόλου των εξαγωγών της Κύπρου, με μέσο όρο τριετίας εισαγωγών του1 13,5 τόνους ετησίως και μέση ετήσια αξία προϊόντος εξαγωγών, τα 89 εκατ. ευρώ ετησίως.
Όπως πληροφορείται η «Κ» για να προχωρήσει η προσπάθεια, θα πρέπει προηγουμένως να έχει εξασφαλιστεί η έγκριση της Νομικής Υπηρεσίας και θα προχωρήσει σαφώς με τη σύμφωνο γνώμη της Κομισιόν και νοουμένου ότι δεν επηρεάζεται ο ευρωπαϊκός κανονισμός κατοχύρωσης.
Αν αυτή η προσπάθεια προχωρήσει, τότε οι τυροκόμοι α συνεχίσουν να εξάγουν στην Αγγλία χωρίς να αναγράφεται η ένδειξη της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Αυτή η ρύθμιση θα αφορά χώρες με τις οποίες η Κύπρος έχει συμφωνίες εμπορικών σημάτων. Παράλληλα, επειδή υπάρχει μια δυσκολία στους τυροκόμους να παράξουν χαλλούμι στη βάση των νέων προδιαγραφών, προωθούνται αλλαγές ήσσονος σημασίας στον φάκελο του ΠΟΠ, οι οποίες επίσης θα τεθούν ενώπιον της ΕΕ, περί τα τέλη Νοεμβρίου.