Της Μαρίνας Οικονομίδου
Διαβεβαίωση πως η σχολική χρονιά θα ολοκληρωθεί, έδωσε ο υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου την περασμένη Δευτέρα, υπογραμμίζοντας πως θα δοθούν λύσεις για να συνεχιστεί ομαλά η σχολική σταδιοδρομία των παιδιών αλλά και για να έχουν οι τελειόφοιτοι την ευκαιρία να αποκτήσουν ένα αξιόπιστο απολυτήριο και βεβαίως όσοι το επιθυμούν να διεκδικήσουν θέσεις στα δημόσια Πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ελλάδας. Η διαβεβαίωση δεν έγινε τυχαία δεδομένου ότι υπάρχουν εδώ και καιρό ερωτήματα και ανησυχίες τόσο μεταξύ των μαθητών όσο και μεταξύ των γονιών που παρακολουθούν το σύστημα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης να υπολειτουργεί. Το πώς θα ολοκληρωθεί όμως η τρέχουσα σχολική χρονιά είναι ένα ζήτημα που επιδέχεται πολλών ερμηνειών, σεναρίων, συζητήσεων αλλά εγείρει παράλληλα ερωτήματα, καθώς η παιδεία θεωρείται μία κινούμενη άμμος και η ολοκλήρωση της χρονιάς ένα πειραματικό ταξίδι. Ήδη το Υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει πως είναι δεδομένη η πραγματοποίηση των εξετάσεων, όχι μόνο για σκοπούς πρακτικούς, αλλά και γιατί, όπως σημειώνουν κύκλοι του Υπουργείου, μόνο μέσω εξετάσεων θα διασφαλιστεί η αξιοπιστία του απολυτηρίου και κατ’ επέκταση η αξιοπιστία της κυπριακής εκπαίδευσης έστω και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Γίνονται αυτή τη στιγμή ασκήσεις επί χάρτου και μελετώνται σενάρια, ωστόσο, η όποια απόφαση θα ληφθεί στο τέλος του μήνα, όταν θα διαφανεί κατά πόσο η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη χαλάρωση μέτρων που περιλαμβάνουν και τα σχολεία ή αν θα παραταθούν τα μέτρα.
Προτεραιότητα οι τελειόφοιτοι
Η «Κ» έχει αναφέρει και στο παρελθόν πως προτεραιότητα του Υπουργείου Παιδείας είναι οι τελειόφοιτοι μαθητές δεδομένων και των παγκύπριων εξετάσεων που ακολουθούν. Η διδακτέα ύλη έχει ήδη σταματήσει για την Τρίτη Λυκείου, με την ανακοίνωση των περιοριστικών μέτρων και γίνεται πλέον επανάληψη των όσων έχουν διδαχθεί. Ζήτημα που προβληματίζει κύκλους του Υπουργείου Παιδείας είναι το γεγονός ότι κάποια από τα σχολεία δίδασκαν με διαφορετική σειρά τη διδακτέα ύλη. Αυτό το διάστημα το Υπουργείο Παιδείας έχει μαζέψει τους καθηγητές που διδάσκουν στην Τρίτη Λυκείου για να διαπιστωθεί τι ακριβώς δίδαξαν και να υπάρξει εναρμόνιση της εξεταστέας ύλης σε όλα τα σχολεία.
Στο τραπέζι και η παράταση των παγκυπρίων
Πάντως, από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας θεωρείται δεδομένο το σενάριο διεξαγωγής των παγκύπριων εξετάσεων. Σε ερώτηση της «Κ» για το πώς θα διεξαχθούν δεδομένου ότι είναι θολό πότε θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, αρμόδιες πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι με το τέλος του μήνα θα υπάρχει καλύτερη εικόνα της κατάστασης, υποστηρίζοντας πως οι εξετάσεις θα γίνουν προσαρμοσμένες στην κατάσταση. Υπενθυμίζεται πως οι παγκύπριες εξετάσεις διεξάγονται κανονικά τον Μάιο, ωστόσο, δεδομένης και της κατάστασης, δεν αποκλείεται να γίνουν τέλη του Ιούνη με αρχές του Ιούλη. Κάτι τέτοιο βεβαίως, προκαλεί ανακατατάξεις και στο Υπουργείο Άμυνας, δεδομένου ότι ξεκινά η κατάταξη των νεοσύλλεκτων το πρώτο δεκαήμερο του Ιούλη. Ήδη ο υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης υποστήριξε πως δεν θα παραταθεί η θητεία των εθνοφρουρών που υπηρετούν σήμερα, ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, όλα τα σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι. Όλα τα σενάρια βεβαίως τίθενται στο τραπέζι και για το Υπουργείο Παιδείας, με τον Πρόδρομο Προδρόμου να προχωρά σε διαβούλευση με την Ελληνίδα ομόλογό του ούτως ώστε να υπάρξει σχετική συνεννόηση για την εισδοχή των Κυπρίων φοιτητών στα ελληνικά πανεπιστήμια.
Υπό καθεστώς βάρδιας
Πέραν, όμως, του ζητήματος της εξεταστέας ύλης, ανοικτό παραμένει και το κατά πόσο οι τελειόφοιτοι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία την τρέχουσα χρονιά ή αν θα ολοκληρώσουν την φοίτησή τους με εξ αποστάσεως διδασκαλία. «Αυτό θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στον τομέα της υγείας» αναφέρουν στην «Κ» πηγές του Υπουργείου Παιδείας. Όπως σημειώνεται στο Υπουργείο Παιδείας μελετάται το άνοιγμα των σχολείων υπό καθεστώς βάρδιας. Να πηγαίνουν δηλαδή στο σχολείο το πρωί οι τελειόφοιτοι μαθητές και το απόγευμα να παρακολουθούν άλλες τάξεις. Αυτό βεβαίως θα προϋποθέτει κάθε τάξη να έχει μικρότερο αριθμό μαθητών και επιπλέον καθηγητές που θα διδάσκουν. Το άνοιγμα του σχολείου, είναι ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση, με τις απόψεις να διίστανται, καθώς μέρος του Υπουργικού Συμβουλίου εκτιμά πως, όπως και σε άλλες χώρες, έτσι και στην Κύπρο θα πρέπει σταδιακά και προσεκτικά να ανοίξουν τα σχολεία, ενώ άλλα μέλη του Υπουργικού εγείρουν ερωτήματα ως προς το πόσο εύκολο είναι να τηρηθούν τα ενδεδειγμένα μέτρα απόστασης. Ζήτημα που απασχολεί στη συζήτηση για το άνοιγμα των σχολείων, είναι ότι αυτό συνεπάγεται επιπλέον μετακινήσεις των γονιών και κατ’ επέκταση, μεγαλύτερο κίνδυνο εξάπλωσης του ιού.
Ανοικτοί και το Πάσχα
Αρμόδιοι κύκλοι επισημαίνουν πάντως στην «Κ» πως έγινε έκκληση στους εκπαιδευτικούς να συνεχίσουν τη διδασκαλία εκεί και όπου κρίνουν κατά τις ημέρες του Πάσχα. Ήδη, πολλοί εκπαιδευτικοί διδάσκουν αυτή τη βδομάδα, με τη σχολική αργία να περιορίζεται από τη Μεγάλη Πέμπτη μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα. Μετά το τέλος των εορτών, το Υπουργείο Παιδείας αναμένεται να προχωρήσει με συγκεκριμένους κανονισμούς για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αναφορικά με το πώς θα πρέπει να λειτουργεί καλύτερα η εξ αποστάσεως εκπαίδευση και η κάλυψη της ύλης.
Έντυπη έκδοση