ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Θετικά μηνύματα από Κύπρο, αναζωπυρώσεις στο εξωτερικό

Γερμανία και Κίνα καταγράφουν νέα άνοδο των επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19, ενώ ο ιός κτύπησε και τον Λευκό Οίκο

Με σκαμπανεβάσματα η Κύπρος παραμένει σε χαμηλά επίπεδα όσον αφορά τα επιβεβαιωμένα περιστατικά COVID-19, το τελευταίο διάστημα. Οι θάνατοι με τελική αιτία την νόσο, πλέον, ανέρχονται στους 16, καθώς την Κυριακή 10 Μαΐου απεβίωσε ηλικιωμένη με ιδιαίτερα βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό. Τα επιδημιολογικά δεδομένα για την Κύπρο επιτρέπουν την σταδιακή επαναλειτουργία και των σχολείων, με την επιστροφή την Δευτέρα των τελειοφοίτων μαθητών της Γ’ Λυκείου και Τεχνικών Σχολών. Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, στρέφεται και στο νέο σύνδρομο το οποίο προσβάλλει μικρά παιδιά και διερευνάται αν σχετίζεται με την COVID-19. Στην Κύπρο νοσηλεύεται ένα παιδί στο Μακάρειο Νοσοκομείο το οποίο έχει προσβληθεί τόσο από κορωνοϊό όσο και από το εν λόγω σύνδρομο που προσομοιάζει με την νόσο Καβασάκι.

Στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο αρχίζει να εφαρμόζεται σταδιακά και με πολλές επιφυλάξεις το πλάνο της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, προκειμένου οι χώρες να τεθούν ξανά σε τροχιά επαναλειτουργίας. Στην Ουχάν, ωστόσο, περιοχή η οποία αποτέλεσε την σπίθα για την «έκρηξη» της πανδημίας, φαίνεται πως δεν δικαιούνται να εφησυχάσουν, καθώς έχουν καταγραφεί την Κυριακή 14 νέα περιστατικά κορωνοϊού.

Στην Κύπρο

Η πολύ θετική επιδημιολογική εικόνα που υπάρχει στην Κύπρο, φαίνεται από τους αριθμούς των κρουσμάτων που ανακοινώνονται τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Ο χαμηλότερος αριθμός από τις 9 Μαρτίου 2020, ήταν το ένα περιστατικό που ανακοινώθηκε το Σάββατο 9 Μαΐου. Την Κυριακή, ωστόσο, καταγράφηκε άλλος ένας θάνατος, που αφορά σε ηλικιωμένη 73 ετών με εξαιρετικά βεβαρημένο ιστορικό, καθώς και άλλα έξι επιβεβαιωμένα περιστατικά. Όπως πληροφορείται η «Κ», τα τέσσερα εξ αυτών εντοπίστηκαν μέσα από τον έλεγχο που γίνεται με παραπομπή από γιατρούς για ειδικές ομάδες πολιτών, όπως άτομα που πρόκειται να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, εγκυμονούσες που πρόκειται να γεννήσουν, καρκινοπαθείς που θα υποβληθούν σε θεραπεία, ηλικιωμένους πριν εισαχθούν σε οίκους ευγηρίας και ούτω καθεξής.

Οι αριθμοί που ανακοινώνονται το τελευταίο διάστημα ενισχύουν την θετική εικόνα και τις εκτιμήσεις για την πορεία της νόσου στην Κύπρο. Αυτό που έχει αποτυπωθεί σε γράφημα και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι η μείωση των νοσηλευομένων και διασωληνωμένων ασθενών σε ΜΕΘ. Πλέον, στο νοσοκομείο αναφοράς νοσηλεύονται μόνο ένδεκα ασθενείς με μόλις δύο από αυτούς να έχουν ανάγκη την μονάδα αυξημένης φροντίδας.

Το ύποπτο σύνδρομο

Διεθνώς έχει παρατηρηθεί η έξαρση ενός συνδρόμου που προσβάλλει τα παιδιά, ενώ έχουν καταγραφεί και θάνατοι. Το εν λόγω σύνδρομο προσομοιάζει με την νόσο Kawasaki και φαίνεται ότι έχει αγγίξει και την Κύπρο, καθώς ένα παιδάκι νοσηλεύεται στο Μακάρειο Νοσοκομείο, ενώ είναι θετικό και στην νόσο COVID-19. Ωστόσο, όπως δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου, Δρ Αβραάμ Ηλία, «τα πράγματα είναι καλά όσον αφορά την εξέλιξη της υγείας του παιδιού. Παρουσιάζει καθημερινά βελτίωση τόσο στην κλινική του εικόνα, όσο και στα εργαστηριακά του ευρήματα, τα οποία ολοένα και βελτιώνονται». Μάλιστα, σε προηγούμενες του δηλώσεις, ο Δρ Ηλία είχε εξηγήσει ότι «ένα παιδί με Kawasaki παρουσιάζει υψηλό πυρετό που η διάρκεια του είναι πάνω από πέντε ημέρες. Κοκκινίζουν τα μάτια, σκάνε τα χείλη του, είναι κόκκινη η γλώσσα και εξέχει, κάνει εξάνθημα, φουσκώνουν οι παλάμες και τα πέλματα του παιδιού και το οίδημα αυτό συνοδεύεται από ξεφλούδισμα του δέρματος γύρω από τα νύχια των χεριών και των ποδιών. Επίσης μπορεί να κάνει και τραχηλική λεμφαδενίτιδα».

Αναζωπυρώσεις σε Κίνα και Γερμανία

Δεκατέσσερα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν στην ηπειρωτική Κίνα το τελευταίο 24ωρο, ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας, ο υψηλότερος αριθμός από τις 28 Απριλίου. Από τα νέα κρούσματα, δύο ήταν εισαγόμενα, ταξιδιώτες δηλαδή που έφθασαν στη χώρα έχοντας μολυνθεί στο εξωτερικό. Τα υπόλοιπα 12 ήταν τοπικές μεταδόσεις, ανάμεσά τους 11 μολύνσεις στην βορειοανατολική επαρχία Τζιλίν. Οι νέες περιπτώσεις ασυμπτωματικών ασθενών, που καταγράφηκαν έφτασαν τις 20, ο υψηλότερος αριθμός από την 1η Μαΐου, σε μια άνοδο από τις 15 που καταγράφηκαν μια μέρα νωρίτερα, σύμφωνα με την Επιτροπή. Σήμερα, η επαρχία Τζιλίν ανέβασε το επίπεδο κινδύνου κορωνοϊού στην πόλη Σουλάν από μεσαίο σε υψηλό, μετά από τα 11 κρούσματα που καταγράφηκαν εκεί. Όλες οι περιοχές στην Κίνα παρέμεναν έως την Πέμπτη σε χαμηλό επίπεδο κινδύνου.

Εξάλλου, τουλάχιστον πέντε περιοχές της Γερμανίας έχουν ήδη υπερβεί το όριο των 50 νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους που έχει τεθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατά την διαδικασία άρσης των περιορισμών για την πανδημία του κορωνοϊού. Την Κυριακή το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» ανακοίνωσε ότι ο επιδημιολογικός δείκτης «R0» του κορωνοϊού έχει φθάσει στο 1,13, από 0,65 που ήταν την προηγούμενη Τετάρτη. Οι αρχές έχουν κατ' επανάληψη τονίσει ότι προκειμένου να θεωρηθεί ότι η πανδημία βρίσκεται υπό έλεγχο, ο συγκεκριμένος δείκτης πρέπει να βρίσκεται σταθερά κάτω από το 1,0.

Χαλαρώνει η Ευρώπη

Η χαλάρωση των μέτρων περιορισμού, τα οποία είχαν ληφθεί προκειμένου να αναχαιτιστεί η πανδημία της Covid-19, έχει ήδη ξεκινήσει σε πολλές χώρες και επεκτείνεται αύριο, Δευτέρα, στη Γαλλία ή στο Βέλγιο, με πολλή προσοχή, όμως, απέναντι στον κίνδυνο ενός δεύτερου κύματος μολύνσεων. Στην Γαλλία, έπειτα από δύο μήνες που παρέμειναν κλειστά, το κομμωτήρια, οι μπουτίκ, τα ανθοπωλεία, τα βιβλιοπωλεία θα ξανανοίξουν τη Δευτέρα.

Τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα θέατρα ή οι κινηματογράφοι θα παραμείνουν κλειστοί. Τα δημοτικά σχολεία, τα οποία θεωρητικά ξανανοίγουν από αύριο, θα υποδεχθούν μόνο λίγους μαθητές ανάλογα με τον διαθέσιμο χώρο. Σε πολλές περιπτώσεις οι πολίτες θα πρέπει να φορούν μάσκα, κυρίως στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ αυστηροί κανόνες "αποστασιοποίησης" θα ισχύουν στους χώρους εργασίας όπως και στα καταστήματα. Δεν θα είναι κανείς υποχρεωμένος να αιτιολογήσει τις σύντομες μετακινήσεις του, όμως οι μετακινήσεις σε απόσταση άνω των 100 χλμ. από τον τόπο μόνιμης διαμονής παραμένουν περιορισμένες και υπό έλεγχο.

Στην δεύτερη φάση της πανδημίας η Ρώμη. Φωτογραφία: ΚΥΠΕ

Μπορεί τα σχολεία στην Ιταλία να μείνουν κλειστά μέχρι τον Σεπτέμβριο, όμως εργοστάσια, εργοτάξια και γραφεία ξανάνοιξαν τις πόρτες τους από τις 4 Μαΐου. Οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης παραμένουν σε ισχύ, περιλαμβανομένων των πάρκων, που ξανάνοιξαν για το κοινό, και η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Στη Ρώμη, πολλές οικογένειες πήγαν αυτό το Σαββατοκύριακο στην πλατεία Καβούρ, όχι μακριά από το Βατικανό. Στη συντριπτική πλειονότητά τους φορώντας μάσκα, τα παιδιά έπαιξαν με τα μπαλόνια, έκαναν ποδήλατο ή πατίνι. Το σύνολο των καταστημάτων λιανικής θα ανοίξουν στις 18 Μαΐου, όπως και μουσεία, χώροι πολιτισμού, εκκλησίες και βιβλιοθήκες. Τα μπαρ και τα εστιατόρια, στα οποία επιτρέπεται ήδη η πώληση προϊόντων για κατανάλωση εκτός καταστήματος (take-away), θα ανοίξουν πλήρως από την 1η Ιουνίου, όπως και τα ινστιτούτα αισθητικής ή τα κομμωτήρια. Η επαγρύπνηση παραμένει, ιδίως στο Μιλάνο, επίκεντρο της επιδημίας. Τα κομμωτήρια άνοιξαν τις πόρτες τους, όπως και οι τόποι λατρείας, τα μουσεία, τα μνημεία, οι ζωολογικοί κήποι. Τα σχολεία ξανάνοιξαν στις 4 Μαΐου σε ορισμένα κρατίδια.

Διάγγελμα Τζόνσον

Το σχέδιο σταδιακής άρσης του lockdown στη Βρετανία παρουσίασε με τηλεοπτικό διάγγελμά του, το βράδυ της Κυριακής, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Όπως είπε ο Τζόνσον η υιοθέτηση των μέτρων που ελήφθησαν μέχρι τώρα έσωσαν τη χώρα από μια καταστροφή στην οποία θα μπορούσαν να καταγραφούν ακόμη και μισό εκατομμύριο θάνατοι. Τόνισε ακόμη ότι θα ήταν μια τρέλα να επιτρέψουμε τώρα μια δεύτερη κορύφωση και πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση.

Ειδικότερα, το σχέδιο βασίζεται σε πέντε επίπεδα συναγερμού και αυτό θα καθορίζεται από την ταχύτητα μετάδοσης του ιού. Όπως διευκρίνισε, στο χαμηλότερο επίπεδο θα λαμβάνονται τα πιο ήπια μέτρα και πρόσθεσε ότι η χώρα βρέθηκε στο τέταρτο επίπεδο και πλέον είναι σε θέση να λάβει μέτρα για να μεταβεί στο τρίτο επίπεδο. Τόνισε δε ότι σε καμία περίπτωση δεν έχουν ικανοποιηθεί οι προϋποθέσεις για άρση του lockdown κι ότι αυτό συνεπώς δεν θα συμβεί αυτή την εβδομάδα. Προειδοποίησε ακόμη τους πολίτες ότι θα πρέπει να τηρούν τις αποστάσεις και ότι θα αυξηθούν τα πρόστιμα για όσους τις παραβιάζουν. Σε ό,τι αφορά τα σχολεία είπε ότι αυτά ίσως ανοίξουν σταδιακά το νωρίτερο την 1η Ιουνίου για τους μαθητές δημοτικού και ότι την ίδια ημερομηνία εξετάζεται να αρχίσει το σταδιακό άνοιγμα των καταστημάτων. Τέλος, ο Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε την ελπίδα ότι από 1η Ιουλίου θα είναι εφικτό να ξανανοίξουν κάποιοι από τους χώρους που σχετίζονται με τον τομέα της φιλοξενίας.

Φωτογραφία: ΚΥΠΕ

Ο κορωνοϊός στον Λευκό Οίκο

Μία ημέρα αφού ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι ο θαλαμηπόλος του Αμερικανού προέδρου βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Κέιτι Μίλερ, η εκπρόσωπος Τύπου του αντιπροέδρου Μάικ Πενς, έχει επίσης μολυνθεί.
Η Κέιτι Μίλερ είναι παντρεμένη με τον σύμβουλο του Τραμπ σε θέματα μετανάστευσης Στίβεν Μίλερ και συνοδεύει συχνά τον Πενς στα ταξίδια του. Τα απανωτά κρούσματα σε πρόσωπα από τον στενό κύκλο του Τραμπ και του Πενς εγείρουν ερωτήματα για το αν τα ανώτερα κλιμάκια της αμερικανικής κυβέρνησης είναι επαρκώς προστατευμένα από την πανδημία. "Λάβαμε όλα τα μέτρα για να προστατεύσουμε τον πρόεδρο", τόνισε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέιλι ΜακΕνάνι.

Την Παρασκευή το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η ανεργία στη χώρα ανήλθε τον Απρίλιο στο 14,7%, από 3,5% που ήταν τον Φεβρουάριο, καταδεικνύοντας την ταχύτητα με την οποία κατέρρευσε η εργασία μετά το lockdown που επιβλήθηκε στις περισσότερες περιοχές της χώρας για την ανάσχεση της covid-19. Εξάλλου ακόμη χειρότερα νέα αναμένονται από τον τομέα της οικονομίας, με τον σύμβολο οικονομικών του Λευκού Οίκου Κέβιν Χάσετ να εκτιμά ότι το ποσοστό της ανεργίας τον Μάιο ενδέχεται να φτάσει περίπου το 20%. Το ποσοστό ανεργίας του Απριλίου έσπασε το ρεκόρ που είχε καταγραφεί μετά τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Νοέμβριο του 1982 με 10,8%.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση

Το να ξεπεράσει κάποιος μια διαταραχή παρατεταμένου πένθους μπορεί να μοιάζει σχεδόν αδύνατο. Υπάρχει όμως ελπίδα – και ...
 |  ΥΓΕΙΑ