Kathimerini.com.cy
Η παραδοσιακή συνταγή για πουτίγκα! Ένας λατρεμένος πειρασμός. Ο καλύτερος τρόπος για να την ψήσετε είναι στο καλαθάκι ατμού της χύτρας ταχύτητας για 40 λεπτά μόνο. Αλλιώς μπορείτε να την ψήσετε στο καλαθάκι ατμού μιας συνηθισμένης κατσαρόλας, που θα πάρει όμως περισσότερο χρόνο.
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολο
Χρόνος Ετοιμασίας: 15΄
Χρόνος Ψησίματος: 40΄ στη χύτρα ταχύτητας ή 4,5 ώρες σε συνηθισμένη κατσαρόλα
272 θερμίδες ανά 100 γρ.
Θα χρειαστούμε ένα μπολ συμβατό με πλυντήριο πιάτων, χωρητικότητας 750 ml.
ΥΛΙΚΑ
Για 10-12 μερίδες
-60 γρ. SPRY
-120 γρ. καστανή ζάχαρη
-2 αβγά
-Το ξύσμα φλούδας και ο χυμός από 1 λεμόνι
-60 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-½ κουταλάκι κανέλα
-1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο
-1/4 κουταλάκι γαρύφαλλα αλεσμένα
-60 γρ. αλεσμένη φρυγανιά
-140 γρ. τριμμένο καρότο
-350 γρ. ανάμικτες σταφίδες και κράνμπερι
-40 ml κονιάκ
-60 γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
ΕΚΤΈΛΕΣΗ
1. Κόβουμε ένα κομμάτι λαδόχαρτο σε διάμετρο 10 εκ. πιο μεγάλο από το στόμιο του μπoλ της
πουτίγκας.
2. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη (περίπου τέσσερα λεπτά) μέχρι τα υλικά να
ενωθούν και το μείγμα ν’ αφρατέψει. Προσθέτουμε τα αβγά ένα-ένα και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν καλά με το μείγμα. Ρίχνουμε τη φλούδα και τον χυμό λεμονιού και χτυπάμε για ένα λεπτό. Αφαιρούμε τον κάδο του μίξερ από τη βάση του και ρίχνουμε μέσα στο μείγμα το
αλεύρι, τη φρυγανιά, τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Τέλος, ανακατεύουμε μέσα το καρότο, τις σταφίδες με κράνμπερι, το κονιάκ και τα αμύγδαλα.
3. Αλείφουμε το εσωτερικό μέρος του μπολ με μπόλικο SPRY και αδειάζουμε το μείγμα της πουτίγκας στο έτοιμο μπολ. Καλύπτουμε το ταψί με το λαδόχαρτο, το τυλίγουμε μ’ ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτου και το σφραγίζουμε.
4. Παράλληλα, σε μια μεγάλη κατσαρόλα, η οποία χωράει άνετα την πουτίγκα, τοποθετούμε
ένα καλαθάκι ατμού. Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα ζεματιστό νερό, του οποίου η στάθμη
να φτάνει λίγο πιο κάτω από το καλαθάκι ατμού. Η φωτιά πρέπει να είναι σε χαμηλή προς μέτρια ένδειξη, ώστε να εξατμίζεται συνεχώς το νερό. Τοποθετούμε το σφραγισμένο μπολ με την πουτίγκα πάνω στο καλαθάκι ατμού και την ψήνουμε στον ατμό για τεσσερεισήμισι ώρες. Κατά διαστήματα, ελέγχουμε τη στάθμη του νερού και αναπληρώνουμε, αν χρειαστεί. Αν θα ψήσουμε την πουτίγκα στη χύτρα ταχύτητας, βάζουμε νερό στη χύτρα, ελάχιστα πιο κάτω απ’ το σημείο όπου αρχίζει το καλαθάκι ατμού. Σφραγίζουμε τη χύτρα και ψήνουμε, απ’ τη στιγμή που αρχίζει να μαγειρεύει σε πίεση για 40 λεπτά.
5. Αφαιρούμε την πουτίγκα από το καλαθάκι ατμού, την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και την αφαιρούμε απ’ το μπολ της. Τη σερβίρουμε με ζέστη κρέμα κάσταρντ ή παγωτό βανίλια.