Του Παναγιώτη Ρουγκάλα
Διαφωνίες αναφορικά με το αν θα πρέπει να δηλώνεται και η κινητή περιουσία εκτός από την ακίνητη, η πολυπλοκότητα του θέματος της δήλωσης περιουσιακών στοιχείων εξαρτωμένων μελών της οικογένειας πέραν των ανήλικων και όλα τα παραπάνω υπό το πρίσμα των συστάσεων της έκθεσης Greco αναφορικά με την αλλαγή του νόμου του Πόθεν Έσχες των κρατικών αξιωματούχων, περιλάμβανε η Επιτροπή Θεσμών.
Συγκεκριμένα, την Τετάρτη ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών προχώρησε η συζήτηση για αναθεώρηση του νόμου του Πόθεν Έσχες των κρατικών αξιωματούχων, του Προέδρου της Δημοκρατίας, των Υπουργών και των Βουλευτών, με τα κόμματα και ειδικοί να καταθέτουν θέσεις.
Στην Επιτροπή ελέχθη πως θα πρέπει να προχωρήσει η αλλαγή του Νόμου τάχιστα, ως αποτέλεσμα συστάσεων της έκθεσης της ομάδας κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της διαφθοράς (GRECO), του φθινοπώρου του 2020. Υπενθυμίζεται πως, στην έκθεση είχαν καταγραφεί τα ακόλουθα: "Αν και έχουν γίνει κινήσεις προς την κατεύθυνση της απλοποίησης και της αποσαφήνισης των εσόδων και των επιδομάτων που λαμβάνουν οι Βουλευτές, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έχει ολοκληρωθεί. Αναγνωρίζεται η εργασία για την προετοιμασία ενός προσχεδίου του κώδικα δεοντολογίας των Βουλευτών, που έχει γίνει από την αρχική έκθεση συμμόρφωσης, όμως το προσχέδιο ακόμη εξετάζεται από τη Βουλή. Στο μεταξύ, αρκετές συστάσεις της GRECO για τους Βουλευτές σε σχέση με τη σύγκρουση συμφέροντος, τις επαφές με εκπροσώπους ομάδων άσκησης πίεσης (λομπίστες), τη δήλωση δώρων και την εξειδικευμένη εκπαίδευση κατά της διαφθοράς, δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί ή έχουν εφαρμοστεί μερικώς".
Περνώντας στα τα της συζήτησης της Τετάρτης 8 Σεπτεμβρίου στην Επιτροπή Θεσμών, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Χρήστος Κληρίδης που ήταν καλεσμένος, ανάφερε πως το τροποποιητικό νομοσχέδιο του υφιστάμενου νόμου θα πρέπει να καλύπτει και την κινητή περιουσία στις δηλώσεις των Βουλευτών. Παραδείγματος χάριν, είπε, κοσμήματα, ρολόγια, πίνακες, περιουσιακά στοιχεία που δεν περιλαμβάνονται στην παρούσα φάση στο Πόθεν Έσχες. Την ίδια ώρα, ο κ. Κληρίδης, ανάφερε πως στις συστάσεις Greco αναφέρεται πως στο Πόθεν Έσχες θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται και περιουσιακά στοιχεία εξαρτωμένων μελών της οικογενείας, πέραν από τα ανήλικα και την σύζυγο, με στόχο να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια. Τέλος, ο κ. Κληρίδης έκανε λόγο για την ανάγκη ύπαρξης ανεξάρτητης επιτροπής που θα εξετάζει αυτές τις δηλώσεις του Πόθεν Έσχες, πάντα στο πλαίσιο των συστάσεων της Greco, για να μεγιστοποιείται η αποτελεσματικότητα του ελέγχου.
Με τη σειρά του ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, Κυριάκος Ιορδάνους, σχολίασε πως θα πρέπει να εξεταστεί ο συγκεκριμένος νόμος που τυγχάνει τροποποίησης και όχι να αλλάξει ο νόμος κατά τρόπο που θα υπάρχουν προεκτάσεις σε άλλους νόμους και γίνει πιο πολύπλοκη η όποια διαδικασία. Πρόσθετα, "έθεσε στο τραπέζι" τον προβληματισμό του αναφορικά με το αν θα πρέπει να είναι ατομική η ευθύνη για τα γραφόμενα εντός του Πόθεν Έσχες ενός κρατικού αξιωματούχου, ή η ευθύνη να βαραίνει μία ανεξάρτητη αρχή για να αποφευχθεί η σύγκρουση συμφερόντων.
Οι βουλευτές οι οποίοι σχολίασαν με τη σειρά τους τις συστάσεις των ειδικών του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και των Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, θα συνεχίσουν την κατ’ άρθρο συζήτηση της τροποποίησης του νόμου τις επόμενες εβδομάδες καλώντας κι άλλους εξειδικευμένους που μπορούν να βοηθήσουν στο να αλλάξει αποτελεσματικά ο νόμος του Πόθεν Έσχες.