ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Με κυρώσεις απειλεί την Κίνα ο Ντόναλντ Τραμπ

Μιλώντας με δημοσιογράφους, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη έρχονται σε δεύτερη μοίρα ενώπιον των επιπτώσεων της πανδημίας

Kathimerini.gr

Ανησυχία στις διεθνείς αγορές προκαλούν οι απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Κίνας, στο έδαφος θεωριών συνωμοσίας, οι οποίες ενοχοποιούν κινεζικό εργαστήριο για τη διάδοση της COVID-19.

Μιλώντας με δημοσιογράφους, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη έρχονται σε δεύτερη μοίρα ενώπιον των επιπτώσεων της πανδημίας, ενισχύοντας τους φόβους για ανοιχτό εμπορικό πόλεμο. «Υπογράψαμε μια εμπορική συμφωνία, βάσει της οποίας υποχρεούνται να αγοράζουν (σ.σ.: αμερικανικά προϊόντα), και όντως αγοράζουν σε μεγάλη κλίμακα. Ωστόσο, αυτό το ζήτημα έρχεται τώρα σε δεύτερη μοίρα έναντι όσων συνέβησαν γύρω από τον ιό», δήλωσε ο Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε το ενδεχόμενο να έχει διαφύγει «κατά λάθος» ο νέος κορωνοϊός από εργαστήριο της κινεζικής πόλης Γουχάν, πρώτης εστίας της COVID-19, ενώ σε άλλο σημείο δεν απέκλεισε την πιθανότητα να πρόκειται για σκόπιμη, κακόβουλη ενέργεια της Κίνας. «Είναι τρομερό αυτό που συνέβη. Είτε έκαναν κάποιο λάθος, είτε όλο αυτό ξεκίνησε σαν λάθος, αλλά ακολούθησε και δεύτερο, είτε κάποιος έκανε κάτι σκόπιμα», σημείωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δεν στήριξαν τις κατηγορίες του Τραμπ. Το γραφείο του διευθυντή Εθνικής Αντικατασκοπείας, που επιβλέπει όλες τις μυστικές υπηρεσίες, τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι η γνώμη των ομοσπονδιακών αρχών «συμβαδίζει με την ευρεία συναίνεση των επιστημόνων ότι ο νέος κορωνοϊός δεν κατασκευάστηκε από τον άνθρωπο, ούτε πρόκειται για γενετικά τροποποιημένο ιό».

Τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και άλλοι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον είχαν διατυπώσει την εικασία ότι ο SARS-CoV-2 ενδεχομένως να διέφυγε από υπερσύγχρονο εργαστήριο ινστιτούτου Βιοτεχνολογίας και Ιολογίας στη Γουχάν. Ωστόσο, ο Μάικλ Μορέλ, πρώην αναπληρωτής διευθυντής της CIA, σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χρηματοδοτούσαν τα προηγούμενα χρόνια τις έρευνες του εν λόγω ινστιτούτου.

Σύμφωνα με την Washington Post, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ εξετάζουν την ιδέα να ακυρώσουν οι ΗΠΑ την αποπληρωμή μέρους του τεράστιου χρέους τους στην Κίνα, γεγονός που θα προκαλούσε μεγάλη αναστάτωση στις διεθνείς αγορές. Πάντως, ο επικεφαλής των οικονομικών συμβούλων του Λευκού Οίκου Λάρι Κούντλοου διέψευσε το σενάριο.

Νωρίτερα, το Πεκίνο είχε διαψεύσει κατηγορηματικά τη σεναριολογία για το εργαστήριο της Γουχάν. «Οι σχετικές κατηγορίες είναι χαλκευμένες, χωρίς την παραμικρή βάση», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ, ο οποίος συνέστησε στην αμερικανική κυβέρνηση, αντί να σπαταλάει τον χρόνο της με θεωρίες συνωμοσίας, «να τον αφιερώσει στον καλύτερο έλεγχο της επιδημίας στη χώρα της». 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Κίνα  |  Ασία  |  ΗΠΑ  |  Υγεία  |  Coronavirus

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X