ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

H παιδεία έχασε το στοίχημα του εκσυγχρονισμού

Η πανδημία ανέδειξε την ανεπάρκεια ενός εκπαιδευτικού συστήματος, που ήταν πάντα υποσημείωση για το πολιτικό σύστημα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Στη Νέα Ζηλανδία, τα σχολεία έχουν ανοίξει επισήμως στο πλαίσιο χαλάρωσης των μέτρων της κυβέρνησης, ωστόσο, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, μόνο ένα στα έξι σχολεία αναμένεται να λειτουργήσει κανονικά, καθώς οι γονείς φοβούνται το ενδεχόμενο εξάπλωσης του ιού. Στην περίπτωση όμως της Νέας Ζηλανδίας, έστω κι αν οι γονείς φοβούνται για την επιστροφή των παιδιών τους στα θρανία, υπάρχει η εναλλακτική συνέχισης των μαθημάτων από το σπίτι, καθώς η κυβέρνηση φρόντισε να ενεργοποιήσει πλήρως την πολιτική της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Είχε αποστείλει αυτό το διάστημα του εγκλεισμού, 11.250 ηλεκτρονικές συσκευές σε μαθητές που δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Παρείχε πρόσβαση στο διαδίκτυο σε άλλους 6.700 μαθητές, οι οποίοι δεν είχαν τέτοια ευχέρεια, ενώ τα αντανακλαστικά λειτούργησαν αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των αυστηρών μέτρων με 649.000 να παρακολουθούν μαθήματα μέσω εκπαιδευτικών καναλιών κατά τις τρεις πρώτες μέρες του lockdown.

Στην περίπτωση της Δανίας έχει ήδη σχεδιαστεί η επιστροφή στα σχολεία, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στο να τηρούνται τα μέτρα, με τη μείωση των μαθητών ανά τάξη, αλλά και με συγκεκριμένο σχεδιασμό που θα περιορίζει χωροταξικά τους μαθητές κατά τα διαλείμματα. Και στην Αυστρία έχει ήδη βγει το πλάνο με βάρδιες στην παρακολούθηση μαθημάτων και τη μείωση μαθητών ανά τάξη. Στην Κύπρο, πέραν των τελειοφοίτων που επιστρέφουν για διαδικαστικούς λόγους στα θρανία, οι υπόλοιποι μαθητές βρίσκονται ακόμα στο περίμενε των εξαγγελιών και των σχεδιασμών του υπουργείου για το αν θα επιστρέψουν στα σχολεία, αν θα δώσουν εξετάσεις ή όχι, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που μένουν εκτός της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για μία σειρά λόγων. «Άλλα ήθη, άλλα μεγέθη και άλλα έθιμα» λένε διάφοροι πολιτικοί κύκλοι θεωρώντας πως η εκπαίδευση στην Κύπρο, δεν μπορεί να μπει σε μια διαδικασία σύγκρισης με τις παραπάνω χώρες.

Διαβάστε το ρεπορτάζ της Μαρίνας Οικονομίδου στην έντυπη έκδοση της «Κ»

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Παιδεία: Τελευταία Ενημέρωση

X