ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο οδικός χάρτης για τον τουρισμό - Απειλή κυρώσεων για τα δικαιώματα των επιβατών

Η Επιτροπή δεν θα εισηγηθεί αποδυνάμωση των δικαιωμάτων των επιβατών σχετικά με την αποζημίωση

Kathimerini.gr

Με διαδικασία επί παραβάσει απειλούνται κράτη-μέλη της Ε.Ε. που δεν συμμορφώνονται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με τα δικαιώματα των επιβατών. Όπως αναφέρει υψηλόβαθμος κοινοτικός αξιωματούχος, η Επιτροπή δεν θα εισηγηθεί αποδυνάμωση των δικαιωμάτων των επιβατών σχετικά με την αποζημίωση που δικαιούνται για ακυρωμένες πτήσεις, όπως επιθυμούν δώδεκα κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Τα vouchers, τονίζει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, πρέπει να είναι επιλογή – δεν μπορούν να τα παρέχουν υποχρεωτικά οι αεροπορικές εταιρείες αντί μετρητών – και τα κράτη-μέλη οφείλουν να διασφαλίζουν ότι η σχετική νομοθεσία της Ε.Ε. τηρείται στην επικράτειά τους. Η ίδια πηγή προσθέτει ότι οι εταιρείες πρέπει να καταστήσουν τα vouchers ελκυστικά ώστε να τα προτιμούν οι καταναλωτές έναντι των μετρητών (π.χ. με προστασία έναντι πτώχευσης της επιχείρησης, ευελιξία στις υπηρεσίες για τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν κ.ο.κ.) Αν τα κράτη-μέλη επιτρέπουν σε εταιρείες να παραβιάζουν τη σχετική νομοθεσία, ο αξιωματούχος προειδοποιεί ότι η Κομισιόν μπορεί να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που έχει, μεταξύ των οποίων και η εκκίνηση διαδικασίας επί παραβάσει. Σήμερα, μαζί με τη δημοσιοποίηση των κατευθυντήριων γραμμών για τον τουρισμό και το άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων της Ε.Ε., θα σταλεί επιστολή στα κράτη-μέλη για το θέμα αυτό.

Κατά τα άλλα, ο οδικός χάρτης της Επιτροπής για τη νέα φάση της διαχείρισης της πανδημίας προτρέπει σε «σταδιακό άνοιγμα» βασισμένο σε τρεις πυλώνες: τα επιδημιολογικά δεδομένα στις χώρες μεταξύ των οποίων θα επιτραπεί η μετακίνηση (να είναι παρεμφερή και να δείχνουν μία κατάσταση υπό έλεγχο)· την ισχύ παρόμοιων μέτρων ασφαλείας για την υγιεινή και την κοινωνική απομάκρυνση· και την αναλογικότητα (εξισορρόπηση της προστασίας της υγείας με την άμβλυνση των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών των περιοριστικών μέτρων). Η άρση των απαγορεύσεων, σημειώνεται, δεν πρέπει να περιλαμβάνει διακρίσεις μεταξύ διαφορετικών περιοχών μίας χώρας. Υπό τον όρο ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα μέτρα ασφαλείας μεταξύ των χωρών που ανοίγουν τα σύνορά τους συγκλίνουν, η Κομισιόν θεωρεί ότι δεν χρειάζεται η επιβολή 14ήμερης καραντίνας σε ταξιδιώτες που επιστρέφουν στη χώρα τους.

Στην ενημέρωση για το πακέτο, τονίστηκε ότι είναι πολύ σημαντικό, για τον τουρισμό αλλά και για τη γενικότερη δυνατότητα μίας χώρας να θέσει υπό έλεγχο την επιδημία, να υπάρχει επαρκής παρακολούθηση μέσω τεστ και ιχνηλάτησης, ώστε τυχόν νέα εισαγόμενα κρούσματα να περιοριστούν και να μην μετατραπούν σε δεύτερο κύμα του κορωνοϊού. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και η Επιτροπή θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της δυνατότητας διενέργειας εξετάσεων από τα κράτη-μέλη μέσω κοινών προμηθειών του αναγκαίου εξοπλισμού. Έτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι είναι «πολύ σημαντικό» να υπάρχει πληροφόρηση σε πραγματικό χρόνο για την εξέλιξη του ιού και τα κράτη-μέλη να ενημερώνουν για τον αριθμό των τεστ που διενεργούν και τη στρατηγική τους στο μέτωπο αυτό.

Ο ίδιος αξιωματούχος εξέφρασε σκεπτικισμό για την ιδέα των «υγειονομικών διαβατηρίων» μέσω τεστ αντισωμάτων, τονίζοντας την αβεβαιότητα τόσο για την αξιοπιστία των τεστ όσο και για τη διάρκεια ανοσίας που σηματοδοτεί η ύπαρξη αντισωμάτων. Επιπλέον, όπως ανέφερε, το υγειονομικό διαβατήριο υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργήσει κίνητρα σε ορισμένα άτομα να μολυνθούν εσκεμμένα με τον ιό. Σχετικά με τα διαγνωστικά τεστ στη χώρα προέλευσης, είπε ότι «δεν αποτελούν εγγύηση» ότι δεν θα νοσήσει κάποιος αφού ταξιδέψει – ένας ακόμα λόγος για τον οποίο είναι κρίσιμη η ενίσχυση των δυνατοτήτων διενέργειας τεστ και ιχνηλάτησης.

Σχετικά με τις εφαρμογές ιχνηλάτησης (tracing apps) που αναπτύσσονται σήμερα σε σειρά κρατών-μελών, τρίτος κοινοτικός αξιωματούχος χαρακτηρίζει «πολύ δύσκολο έργο» την επίτευξη διαλειτουργικότητας μεταξύ τους. Για να χρησιμοποιηθεί για τη φετινή τουριστική σεζόν, σημειώνει, πρέπει η διαλειτουργικότητα να έχει επιτευχθεί εντός διμήνου.

Τέλος, η Επιτροπή, με τη συνδρομή των κρατών-μελών, θα δημιουργήσει έναν διαδραστικό χάρτη που θα ενημερώνει τους τουρίστες για τις συνθήκες σε κάθε προορισμό (επιδημιολογικά δεδομένα, υποδομές υγείας, μέτρα ασφαλείας σε εστιατόρια και ξενοδοχεία κ.ά.).

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση