ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ευρωπαϊκό παζάρι για τον τουρισμό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει σήμερα μια «διαδικασία σε φάσεις» για την αποκατάσταση της ελεύθερης μετακίνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Kathimerini.gr

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει σήμερα μια «διαδικασία σε φάσεις» για την αποκατάσταση της ελεύθερης μετακίνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με προσχέδιο των σχετικών κατευθυντήριων γραμμών που θα δημοσιευθούν.

Το προσχέδιο, το οποίο επικαλείται ο ιστότοπος Politico, αναφέρει ότι «αν τα επιδημιολογικά δεδομένα ανά την Ευρώπη συνεχίσουν την τρέχουσα θετική πορεία τους, ίσως να καταστεί δυνατόν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και οι έλεγχοι στα σύνορα να αρθούν σταδιακά σε όλη την Ευρώπη». Ωστόσο, αυτό θα συμβεί στη Φάση 2 – ενώ η Ε.Ε. βρίσκεται ακόμη στη Φάση 0, σύμφωνα με την ανάλυση της Επιτροπής.

Στη μεταβατική περίοδο μεταξύ των Φάσεων 0 και 2, οι Βρυξέλλες θα προτείνουν την πλήρη άρση των περιορισμών μόνο μεταξύ κρατών-μελών στα οποία η επιδημία έχει τεθεί υπό έλεγχο και έχουν επιβάλει παρόμοια περιοριστικά μέτρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις συνιστάται και η κατάργηση της 14ήμερης καραντίνας για όσους επιστρέφουν στη χώρα τους.

Εναλλακτικά, η μετακίνηση μεταξύ κρατών-μελών μπορεί να επιτραπεί υπό τον όρο υγειονομικών ελέγχων των ατόμων που θέλουν να ταξιδέψουν, ενώ η άρση των περιορισμών δύναται να επιτραπεί πρώτα «για κάποιες μορφές μεταφορών και για κάποιους τύπους τουριστικής δραστηριότητας», σύμφωνα με το έγγραφο της Κομισιόν.

Διαδραστικός χάρτης

Μέρος του σχεδίου της Επιτροπής για ένα ελεγχόμενο άνοιγμα της τουριστικής περιόδου θα είναι και ένας διαδραστικός χάρτης που θα καταγράφει τα επιδημιολογικά δεδομένα στους τουριστικούς προορισμούς, τις υποδομές υγείας και τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί σε εστιατόρια και ξενοδοχεία. Ο χάρτης αυτός θα καταρτιστεί με τη συνδρομή των κρατών-μελών και θα μπορούν να τον συμβουλεύονται όσοι θέλουν να ταξιδέψουν, ώστε να γνωρίζουν τις συνθήκες που θα αντιμετωπίσουν στο μέρος το οποίο θα επιλέξουν για τις διακοπές τους.

Η Αθήνα, με non-paper που έχει στείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζήτησε την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις μεταξύ κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης έως τις 15 Ιουνίου, «όπου αυτό είναι εφικτό». Σύμφωνα με το έγγραφο, η ελληνική πλευρά ζητεί «δίκαιη μεταχείριση» όλων των επίδοξων επισκεπτών και την αποτροπή «μεροληψίας βάσει ιθαγένειας» στα πρωτόκολλα ασφαλούς μετακίνησης.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον κατακερματισμό της ενιαίας αγοράς στην περίπτωση των τουριστικών υπηρεσιών», σημειώνεται στο ελληνικό έγγραφο, το οποίο αιτείται επίσης την κατάργηση των μέτρων καραντίνας «και άλλων δυσανάλογων ή αποτρεπτικών απαιτήσεων κατά την επιστροφή» των ταξιδιωτών στη χώρα τους.

Το τεστ των 72 ωρών

Το έγγραφο προτείνει, επίσης, η πολιτική που έχει υιοθετήσει η Αθήνα για την απαίτηση τεστ (δια-γνωστικών ή αντισωμάτων) στις 72 ώρες πριν από το ταξίδι αναχώρησης προς την Ελλάδα, να αποτελέσει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική. Εναλλακτικά, όπως αναφέρεται, μεταξύ χωρών που έχουν αποδείξει με σαφή τρόπο και για παρατεταμένο διάστημα ότι έχουν θέσει την επιδημία υπό έλεγχο, η υποχρέωση των τεστ μπορεί να αρθεί.

«Ευελιξία» σε ακυρώσεις

Επιπλέον, σημειώνεται η ανάγκη για «ευελιξία» στην πολιτική των κρατήσεων και για ειδικές προβλέψεις σε περιπτώσεις ακυρώσεων τελευταίας στιγμής, λόγω αλλαγής συνθηκών στη χώρα προέλευσης ή προορισμού ή επειδή ο επίδοξος ταξιδιώτης διαγιγνώσκεται θετικός στον κορωνοϊό.

Η Αθήνα, τέλος, τάσσεται κατά των πιο αυστηρών περιορισμών στις πτήσεις έναντι άλλων μεταφορικών μέσων και ειδικά κατά των κενών θέσεων στα αεροπλάνα. Όπως σημειώνεται, «τα οδικά, αεροπορικά και θαλάσσια μέσα μεταφοράς πρέπει να ανοίξουν ταυτόχρονα και με αναλογικά πρωτόκολλα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, με δεδομένο ότι οι συστάσεις της Κομισιόν δεν είναι δεσμευτικές, η Αθήνα θα προχωρήσει σε δεύτερο χρόνο και εάν καταστεί αναγκαίο σε διακρατικές συμφωνίες –όπως με το Ισραήλ– που θα υπογραφούν σε επίπεδα υπουργείων Εξωτερικών και Τουρισμού ή Μεταφορών.

Στο πλαίσιο αυτό, «κλειδί» θεωρείται η επανέναρξη των αεροπορικών συνδέσεων. Οι πτήσεις εσωτερικού αναμένεται να επαναρχίσουν στις 15 Ιουνίου και –εάν όλα κυλήσουν ομαλά– οι διεθνείς στις 30 Ιουνίου.

Τέλος, με δεδομένη την υγειονομική κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Eνωση, η κυβέρνηση στρέφεται κυρίως προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη που έχουν πληγεί λιγότερο από τον κορωνοϊό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση