ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ντόναλντ Τραμπ: Τι έχει αντιγράψει από το εγχειρίδιο του Βίκτορ Ορμπαν

Η Κιμ Λέιν Σεπέλ, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον, εξηγεί στην Washington Post σε τι μοιάζει και σε τι διαφέρει ο Ντόναλντ Τραμπ από τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται ότι είναι οπαδός της πολιτικής που ασκεί στην Ουγγαρία ο Βίκτορ Ορμπαν, σύμφωνα με την Κιμ Λέιν Σεπέλ, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον και συνεργάτιδα στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσιλβανία. Μιλώντας στην Washington Post και τον Φρανκ Γουίλκινσον, αρθρογράφο του Bloomberg Opinion, εξηγεί πως πολλές από τις πολιτικές που έχει προαναγγείλει ο Ντόναλντ Τραμπ προέρχονται από την ίδια μήτρα, το Heritage Foundation, το οποίο, μέσω του Danube Institute, συνεργάζεται με την κυβέρνηση Ορμπαν.

Η Κιμ Λέιν Σεπέλ, σε ερώτηση αν ο «ορμπανισμός» είναι βιώσιμο μοντέλο για τον Ντόναλντ Τραμπ, εξηγεί ότι ο Τραμπ δεν είναι πειθαρχημένος, «ξέρει όμως ότι θέλει να επιτύχει κάτι. Και στην πρώτη του θητεία έμαθε ότι αν αναθέτεις πράγματα σε άλλους, όπως έκανε με τους δικαστές στη Federalist Society, μπορείς να πετύχεις πολλά. Κι εδώ έρχεται το Project 2025, το οποίο δημιουργήθηκε από έναν αρκετά μεγάλο αριθμό ομάδων, μια εκ των οποίων ήταν του Ορμπαν». 

Και προσθέτει: «Ο Ορμπαν ελέγχει ένα αγγλόφωνο think tank, το Danube Institute, το οποίο έχει μια επίσημη συμφωνία συνεργασίας με το Heritage Foundation. Ο Ορμπαν έχει καυχηθεί πολλές φορές -πιο πρόσφατα πριν από δυο εβδομάδες- ότι αυτό το ίδρυμα έχει σχεδιάσει μεγάλο μέρος του προγράμματος Τραμπ». 

Επίσης εκτιμά ότι με τον Τραμπ απειλείται η χρηματοδότηση πολλών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με την Κιμ Λέιν Σεπέλ, καθώς σε αμερικανικούς δεξιούς κύκλους κυκλοφορεί η φράση «Defund the Left» (σ.σ. δηλαδή κόψτε τη χρηματοδότηση από την Αριστερά), «υπήρχαν πολλά πράγματα τα οποία χρηματοδοτούνταν από το κράτος και ο Ορμπαν απέσυρε τη χρηματοδότηση απ’ ό,τι δεν τον υποστήριζε. Και υπάρχουν πολλά σημεία όπου θα μπορούσε να εφαρμοστεί μια ανάλογη πρακτική στις ΗΠΑ. Εργάζομαι σε ένα πανεπιστήμιο, και τα πανεπιστήμια, ακόμη και τα ιδιωτικά, λαμβάνουν τεράστια ποσά χρηματοδότησης από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, π.χ. μέσω ερευνητικών υποτροφιών, υποτροφιών για τους φοιτητές κτλ».

Η δημόσια εκπαίδευση και η πολιτική του ενός βιβλίου

Αλλο παράδειγμα στο οποίο αναφέρθηκε ήταν η δημόσια εκπαίδευση. Κάνοντας μια αντιπαραβολή του Βίκτορ Ορμπαν και των πολιτικών του Ντόναλντ Τραμπ, η Κιμ Λέιν Σεπέλ είπε ότι «στην Ουγγαρία, από το τέλος του κομμουνισμού και μετά οι εκπαιδευτικοί είχαν ελεύθερη επιλογή για τα σχολικά βιβλία, καθώς υπό το κομμουνιστικό καθεστώς όλοι έπρεπε να διδάσκουν το ίδιο βιβλίο». 

Ωστόσο, τον Νοέμβριο του 2013, η ουγγρική κυβέρνηση «πέρασε εν μια νυκτί ένα νομοσχέδιο το οποίο υποχρέωνε όλους τους εκπαιδευτικούς της χώρας να χρησιμοποιούν μόνο ένα ή δυο σχολικά βιβλία. Oλοι διερωτήθηκαν πώς θα γινόταν αυτό. Τότε, η κυβέρνηση άνοιξε τις αποθήκες της και τα βιβλία που η ίδια είχε εγκρίνει βρίσκονταν εκεί».

Οπως εξήγησε, στα βιβλία που είχε εκδώσει η κυβέρνηση «είχε ξαναγράψει την Ιστορία. Η Ουγγαρία δεν ήταν υπεύθυνη για το Ολοκαύτωμα. “Μας είχαν καταλάβει οι Γερμανοί” κ.ο.κ.» 

Στην ερώτηση, αν μπορείς να σκοτώσεις τη δημοκρατία και χωρίς να πυροβολήσεις, η Κιμ Λέιν Σεπέλ απαντά:

«Η απολυταρχία δημιουργείται όταν δεν μπορούν να γίνουν πλέον έλεγχοι στην εκτελεστική εξουσία. Για παράδειγμα, ο Τραμπ έχει τη νόμιμη εξουσία να καρατομεί στρατηγούς. Βέβαια, έως σήμερα κανένας πρόεδρος δεν το έχει εφαρμόσει μαζικά. Ετσι, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος θα ορίσει μια συμβουλευτική επιτροπή η οποία θα αποφασίσει ποιος είναι υπέρ του και ποιος κατά και βάσει αυτού θα ληφθεί η απόφαση του ποιος θα απολυθεί. Βέβαια, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κάτι παράνομο σε αυτή τη διαδικασία. Στο τέλος, όμως, ο στρατός δεν θα ελέγχει πλέον την εκτελεστική εξουσία, αρνούμενος παράνομες διαταγές».

Η διαφορά του Τραμπ από τον Ορμπαν και τον Πούτιν 

Πάντως, η καθηγήτρια Κοινωνιολογίας Κιμ Λέιν Σεπέλ βρίσκει και κάποιες διαφορές ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τους Βλαντιμίρ Πούτιν και Βίκτορ Ορμπαν.

«Ο Πούτιν και ο Ορμπαν κινούνται ψυχρά, υπολογιστικά. Δεν έχουν ανάγκη από κολακείες. Ο Τραμπ έχει μια ψυχολογική πλευρά την οποία θα πρέπει κάποιος να διαχειριστεί», λέει. 

Και σημειώνει: «Κανείς δεν είχε ποτέ την παραμικρή αμφιβολία ότι τα υπουργικά συμβούλια του Ορμπαν και του Πούτιν δεν είχαν πραγματική εξουσία στη διακυβέρνηση της χώρας. Ηταν απλά μαριονέτες. Αν οι προτάσεις του Τραμπ περάσουν και καταφέρει να μειώσει κυβερνητικές δομές μέσω του Project 2025, τότε θα έχουμε μια κυβέρνηση η οποία θα είναι εντεταλμένη να εκτελεί τις εντολές του Τραμπ χωρίς κανέναν έλεγχο».

Πηγή: Washington Post

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X