ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σιζόπουλος: Διαχειριστικός κι όχι αναπτυξιακός ο προϋπολογισμός

Οι αναπτυξιακές δαπάνες καλύπτουν ένα μικρό ποσοστό του προϋπολογισμού και πως για ακόμα μια χρονιά απουσιάζουν τα αναπτυξιακά έργα ανταποδοτικού χαρακτήρα, είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ

ΚΥΠΕ

Για ακόμα μία χρονιά ο κρατικός προϋπολογισμός είναι κατά βάση διαχειριστικός και όχι αναπτυξιακός, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, προσθέτοντας πως οι αναπτυξιακές δαπάνες καλύπτουν ένα μικρό ποσοστό του προϋπολογισμού και πως για ακόμα μια χρονιά απουσιάζουν τα αναπτυξιακά έργα ανταποδοτικού χαρακτήρα, τα οποία θα εξασφαλίζουν στο κράτος εισοδήματα με τα οποία στο μέλλον θα μπορεί να χρηματοδοτήσει νέα έργα.

Στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2021, ο κ. Σιζόπουλος επεσήμανε πως η συζήτηση για τον προϋπολογισμό γίνεται κάτω από το βάρος των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων, καθώς και της εργασιακής απορρύθμισης που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, η οποία έφερε στην επιφάνεια και τις χρόνιες παθογένειες της κυπριακής οικονομίας.

Είπε πως το σκάνδαλο των πολιτογραφήσεων όχι μόνο επέφερε οικονομικές επιπτώσεις στην πατρίδα μας, αλλά την εξέθεσε διεθνώς σε βαθμό που απώλεσε την αξιοπιστία της και πλήγηκε το κύρος και η υπόστασή της. Η πανδημία του κορωνοϊού και το σκάνδαλο των πολιτογραφήσεων ουσιαστικά οδήγησαν σε απορρύθμιση την οικονομία, με συνεπακόλουθο τις επιπτώσεις που βιώνει σήμερα ο πολίτης, πρόσθεσε.

«Δεν αναμέναμε και δεν προσδοκούσαμε ριζικές αλλαγές στη βάση των υποδείξεων και των προτάσεών μας. Όμως οι εμπειρίες του παρελθόντος θα έπρεπε να προβληματίσουν τους εκάστοτε κυβερνώντες και σταδιακά να λάμβαναν μέτρα, ώστε η κυπριακή οικονομία να επεκταθεί και σε νέους καινοτόμους και υψηλής τεχνολογίας τομείς», σημείωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Ανέφερε πως η ΕΔΕΚ, με σοβαρότητα και εποικοδομητική συνέργεια, από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης της πανδημίας στην πατρίδα μας, κατέθεσε στην Κυβέρνηση σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων καλύπτοντας ολόκληρο το φάσμα, ιατρικό, οικονομικό, κοινωνικό, εργασιακό.

Επεσήμανε πως σε περιόδους οικονομικής κρίσης ή/και δυσπραγίας είναι σημαντικό με αποφάσεις και πρωτοβουλίες η πολιτεία να δίνει κίνητρα για είσοδο χρημάτων στην πραγματική οικονομία, να μειώνεται η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία και να αυξάνεται η ρευστότητα του κράτους.

Ανέφερε πως η ΕΔΕΚ ως ένα σύγχρονο Σοσιαλιστικό Κόμμα θέτει την κοινωνική πολιτική στην προτεραιότητα των δράσεών της στα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης και συνιστά ένα από τα βασικά κριτήρια αξιολόγησης του προϋπολογισμού. Σημείωσε πως δεν υπάρχει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής το οποίο να στηρίζει αποτελεσματικά τις ομάδες του πληθυσμού που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση ή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα κοινωνικής φύσης.

Όσον αφορά την ανεργία επεσήμανε πως τα πρόσφατα στοιχεία καταγράφουν ανοδική τάση για το 2020, η οποία ενδέχεται να αυξηθεί σημαντικά το 2021 λόγω της κρίσης στον κατασκευαστικό και τον τουριστικό/ξενοδοχειακό τομέα και αυτό ως συνέπεια της μορφής της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και της απροσδιόριστης εξέλιξης της πανδημίας.

Ο κ. Σιζόπουλος είπε ακόμη πως ο τραπεζικός τομέας έχει καταστεί η αχίλλειος πτέρνα της οικονομίας αλλά και η πηγή μεγιστοποίησης των κοινωνικών προβλημάτων. «Σήμερα, με διάφορα προσχήματα αξιοποιεί τις αναδιαρθρώσεις ΜΕΔ και λειτουργεί αυταρχικά σε βάρος των πολιτών, εκμεταλλευόμενος τα ισχυρά όπλα που του παραχώρησε η πλειοψηφία της Βουλής σχετικά με τις εκποιήσεις ακινήτων αλλά και της αποστέρησης από τους πολίτες του δικαιώματος να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη για να προστατεύσουν κατά νόμιμο τρόπο τα δικαιώματά τους», είπε.

Ανέφερε, εξάλλου, πως η πανδημία του κορωνοϊού αλλά και η εφαρμογή της β΄ φάσης του ΓεΣΥ, αποκάλυψε σε μεγάλο βαθμό τις αδυναμίες του δημόσιου τομέα υγείας από τον λανθασμένο, όπως είπε, τρόπο υλοποίησης της σχετικής νομοθεσίας με ευθύνη τόσο του Υπουργείου, του ΟΑΥ και του ΟΚΥπΥ, όσο και αυτών που προσέφεραν άμεσα ή έμμεσα πολιτική στήριξη.

Περαιτέρω σημείωσε πως μελανό σημείο της όλης διαδικασίας είναι η συστηματική άρνηση του ΟΑΥ να καταθέσει στη Βουλή τη γνωμάτευση των νομικών του συμβούλων ότι τα συμβόλαια τα οποία υπέγραψε με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια βρίσκονται εντός της κείμενης νομοθεσίας, παρά τις κατ΄ επανάληψη εκκλήσεις που έγιναν.

Ο τρόπος εφαρμογής της 2ης φάσης στην ουσία στερεί από τους ασθενείς το δικαίωμα για ελεύθερη επιλογή γιατρού και νοσηλευτηρίου. Ειδικά στην επαρχία Λεμεσού οι ειδικοί γιατροί δεν έχουν τη δυνατότητα να ασκήσουν ενδονοσοκομειακή ιατρική. Αυτό ουσιαστικά μειώνει το επίπεδο της προσφερόμενης περίθαλψης που έπρεπε να απολαμβάνουν οι ασθενείς, είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Είπε πως οι συνεχιζόμενες πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και της Ελλάδας, επαναφέρουν στο προσκήνιο την ανάγκη για περαιτέρω αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας της Ε.Φ..Παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν βήματα προς την ορθή κατεύθυνση, εντούτοις δεν πρέπει να μας οδηγήσουν σε επανάπαυση, πρόσθεσε.

Υπογράμμισε πως πρέπει να επιδιώξουμε την επαναφορά του κυπριακού στη διεθνή του βάση ως προβλήματος εισβολής και κατοχής, τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το κυπριακό όπως προνοεί η απόφαση της Γ.Σ. του ΟΗΕ της 13ης Μαΐου 1983 και όχι άτυπη ή τυπική 5μερής, τα τεθεί ως προτεραιότητα συζήτησης οι αποφάσεις της Γ.Σ. του ΟΗΕ, τερματισμό της κατοχής, άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, επιστροφή των προσφύγων Ε/Κ και Τ/Κ σε συνθήκες ασφάλειας, αποχώρηση των εποίκων και άμεση επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της υπό την αιγίδα του ΟΗΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Παρουσία του Προέδρου Χριστοδουλίδη στο Αζερμπαϊτζάν σε μια κρίσιμη συνεδρία του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή και με… Κυπριακό ...
Του Γιάννη Ιωάννου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ