ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
Παρά το μικρό της αποτύπωμα άνθρακα, η Κύπρος δεσμεύεται να συμβάλει στη μείωση των παγκόσμιων ρύπων διοξειδίου του άνθρακα, δήλωσε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στην παρέμβασή του στην 29η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP29), στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.
Είπε ότι, σε περιφερειακό επίπεδο, η Κύπρος πρόσφατα ξεκίνησε εκ νέου την Πρωτοβουλία για την Κλιματική Αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, με στόχο την ανάπτυξη συνεργειών για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, με έμφαση σε διασυνοριακά έργα.
Εκφράζοντας «μεγάλη ανησυχία» για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής οι οποίες, όπως είπε, επιδεινώνονται συνεχώς, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι «βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, αφού οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής εντείνονται με ανησυχητικό ρυθμό».
Στο πλαίσιο της ΕΕ, είπε, η Κύπρος υπέβαλε ενισχυμένη εθνικά καθορισμένη συνεισφορά το 2020, δεσμευόμενη να μειώσει τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, ενώ η ΕΕ, στο σύνολό της, παραμένει αποφασιστική στη νομικά δεσμευτική της υποχρέωση να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.
Εξάλλου, σε γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, σημειώνει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην παρέμβασή του στη Διάσκεψη αναφέρθηκε στις ενέργειες και δράσεις της Κύπρου για αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «στην περιοχή της Μεσογείου, γινόμαστε μάρτυρες μιας αύξησης των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως καταστροφικές πυρκαγιές, έντονες και παρατεταμένες περιόδους ανομβρίας, καύσωνες, αύξηση της στάθμης του θαλάσσιου νερού, όπως έχουμε δει πρόσφατα στην Ισπανία», επισημαίνει ο Εκπρόσωπος.
Αναφερόμενος στις επιπτώσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης λόγω της κλιματικής αλλαγής, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν αντίκτυπο στα οικοσυστήματα μας, αλλά και στις οικονομίες μας, κυρίως σε τομείς όπως η γεωργία, ο τουρισμός, αλλά και στην ποιότητα ζωής των πολιτών», σύμφωνα με τον κ. Λετυμπιώτη.
«Επεσήμανε, ακόμη, ότι όλα αυτά αποτελούν ξεκάθαρη προειδοποίηση για το τι έπεται, τονίζοντας πως απαιτείται επειγόντως η λήψη μιας αποφασιστικής και συντονισμένης δράση», αναφέρει ο Εκπρόσωπος.
«Χρειαζόμαστε άμεσες και στοχευμένες δράσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «υπογραμμίζοντας ότι η Κύπρος έχει κάνει προληπτικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση με την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής από το 2017 την οποία και αναβαθμίζουμε έτσι ώστε να ενισχύσουμε τη δυνατότητα μας να διαχειριζόμαστε πολύπλοκους και αλληλένδετους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή», σημειώνει ο Εκπρόσωπος.
«Σε ό,τι αφορά την περιφερειακή δράση της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι πρόσφατα έχει επανεργοποιηθεί η Πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για την Αντιμετώπιση των συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, η οποία στοχεύει στην ανάπτυξη συνεργειών για μείωση των επιπτώσεων μέσα από διασυνοριακές δράσεις», προσθέτει.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε, ακόμη, ότι εξετάζεται και σειρά άλλων «πολλά υποσχόμενων» περιφερειακών πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή μας, για τις οποίες χρειάζεται πολιτική ενθάρρυνση και επαρκής χρηματοδότηση, ώστε να έχουν αποτέλεσμα, παραθέτοντας, ως παράδειγμα, τη συνεργασία Κύπρου-Ιορδανίας για τη δημιουργία περιφερειακού σταθμού εναέριας καταπολέμησης πυρκαγιών, αλλά και για τη δημιουργία υποδομών για προστασία των θαλασσών και για τη διαχείριση υδάτων, σύμφωνα με τη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου.
Τέλος ο κ. Λετυμπιώτης, σημειώνει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε την ανάγκη για συλλογική δράση, επισημαίνοντας ότι οι μεμονωμένες δράσεις κρατών δεν είναι αρκετό για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή και σημειώνοντας πως σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να εμπλακούν και οι πολίτες στο σύνολο τους, και ιδιαίτερα η νέα γενιά, αλλά και οι επιχειρήσεις μέσα από τις λεγόμενες πράσινες επενδύσεις.