ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κόντρα ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ για Αρχή κατά της Διαφθοράς και Αναστασιάδη

Τα πολιτικά κόμματα να αποτρέπουν τα λαϊκά δικαστήρια, αναφέρει ο ΔΗΣΥ - Το πιο σοβαρό ζήτημα είναι η επιμονή ότι ο κ. Αναστασιάδης δεν είναι υπό διερεύνηση, είπε ο κ. Χριστοφίδης

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ σχετικά με τις αναφορές που ειπώθηκαν στην Επιτροπή Οικονομικών για καθυστέρηση διερεύνησης των καταγγελιών κατά του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη για το σκάνδαλο των «χρυσών διαβατηρίων» από την Ανεξάρτητη Αρχή κατά Διαφθοράς.

ΔΗΣΥ: Τα πολιτικά κόμματα να αποτρέπουν τα λαϊκά δικαστήρια 

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός με ανακοίνωση του αναφέρει πως «η Αρχή κατά της Διαφθοράς, τη δημιουργία της οποίας επιδιώξαμε και πρωταγωνιστήσαμε, πρέπει να αφεθεί να επιτελέσει το έργο της ως πραγματικά ανεξάρτητη. Το θεωρούμε απαράδεχτο να επιχειρείται ουσιαστικά η υπονόμευση και η καταστρατήγηση του ρόλου της». Το κόμμα τονίζει παράλληλα «είναι ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιείται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ως μέσο και βήμα για εκφοβισμό και χειραγώγηση του θεσμού, με μοναδικό στόχο την ανάδειξη πολιτικών σκοπιμοτήτων».

Συνεχίζοντας ο ΔΗΣΥ επισημάνει ότι «το ΑΚΕΛ που εσκεμμένα προσπαθεί να πολιτικοποιήσει το θέμα, πρέπει να αντιληφθεί ότι τα πολιτικά κόμματα πρέπει να πρωτοστατούν στη διαφύλαξη των θεσμών και να αποτρέπουν τα λαϊκά δικαστήρια και όχι το αντίθετο. Οφείλουμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να σεβαστούμε, να στηρίξουμε και να διαφυλάξουμε την ανεξαρτησία της Αρχής, από την οποία απαιτούμε να κάνει σωστά, αδιασάλευτα και απερίσπαστα το έργο της».

Χριστοφίδης: «Έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη μου»

Δριμύ κατηγορώ κατά της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς εξαπέλυσε τη Δευτέρας ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, για την καθυστέρηση που σημειώνεται από πλευράς της στη διερεύνηση των τριών καταγγελιών που κατέθεσε για το σκάνδαλο των «χρυσών διαβατηριών».

Σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού για την Αρχή Κατά της Διαφθοράς στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ανάφερε ότι η Βουλη είχε εναποθέσει πολύ μεγάλες ελπίδες στην Αρχή κατά της Διαφθοράς για να αντιμετωπιστεί η λαίλαπα της διαφθοράς, ωστόσο ο ίδιος διαπιστώνει ότι, παρά το γεγονός ότι οι καταγγελίες του είχαν το νούμερο 2 κατά σειρά υποβολής και υποβλήθηκαν αρχές του Σεπτέμβρη του 2022, δύο χρόνια και 3 μήνες μετά είμαστε ακόμα στο στάδιο της διερεύνησης».

«Το πιο σοβαρό ζήτημα είναι η επιμονή ότι ο κ. Αναστασιάδης δεν είναι υπό διερεύνηση. Το πιο σοβαρό ζήτημα όμως είναι η επιμονή του Επιτρόπου Διαφάνειας και προέδρου της Αρχής κατά της Διαφθοράς κύριου Πογιατζή, να επαναλαμβάνει συνεχώς τόσο σε επιστολές του προς εμένα όσο και δημόσια ότι ο καταγγελλόμενος τέως ΠτΔ και άμεσα εμπλεκόμενος σε όλες τις καταγγελίες μου κύριος Νίκος Αναστασιάδης δεν είναι υπό διερεύνηση. Την ίδια στιγμή διαβεβαιώνει ότι οι καταγγελίες μου θα τύχουν πλήρους διερεύνησης. Τελικά διερωτόμαστε τι πραγματικά θα διερευνήσει η Αρχή κατά της Διαφθοράς και ποιοι οι όροι εντολής έχουν δοθεί στην διερευνητική επιτροπή, εάν ο κύριος Αναστασιάδης δεν είναι υπό διερεύνηση. Είναι επίσης σημαντικό να ξεκαθαρίσει αν αυτή η θέση, ότι ο κύριος Αναστασιάδης δεν είναι υπό διερεύνηση, είναι ομόφωνη θέση των μελών της Αρχής Κατά της Διαφθοράς ή είναι η προσωπική άποψη του Επιτρόπου Διαφάνειας. Ενώ κατ΄ιδίαν λάμβανα διαβεβαιώσεις ότι θα διερευνηθούν οι καταγγελίες μου οι οποίες οι δύο εξ αυτών αφορούν άμεσα τον κύριο Αναστασιάδης και η 3η που αφορά στις εισφορές στο ΔΗΣΥ τον αφορούν εμμέσως πλην σαφώς, ο κος Πογιατζής είχε δηλώσει μερικές φορές δημόσια ότι ο κος Αναστασιάδης δεν είναι υπό διερεύνηση. Διερωτήθηκα από την πρώτη στιγμή, μάλιστα γραπτώς πώς ήταν δυνατό να διερευνήσουν τις καταγγελίες που αφορούν στον κο Αναστασιάδη, χωρίς ο ίδιος να είναι υπό διερεύνηση!», σημείωσε ο κ. Χριστοφίδης.

«Αυτά τα «επιχειρήματα» έχουν απαντηθεί στο πόρισμα Νικολάτου το οποίο απορρίπτει αυτή την επιχειρηματολογία και κατανέμει ευθύνες στον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας. Χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές στο πόρισμα Νικολάτου στις σελίδες 759 και 760 για το γεγονός ότι ο κος Αναστασιάδης δεν ψηφίζει στο Υπουργικό Συμβούλιο,δεν τον απαλλάσσει ποσώς από τις ευθύνες του ως Προέδρου της Δημοκρατίας και ως του ατόμου που προεδρεύει στο Υπουργικό Συμβούλιο», είπε επίσης.

«Μετά από αυτή τη διετή εμπειρία έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη μου στην όλη διαδικασία αλλά και στην πραγματική βούληση να διερευνηθούν πλήρως οι καταγγελίες τις οποίες έχω καταθέσει. Εγώ έδωσα τα στοιχεία στην Αρχή που μπορούσα να δώσω. Υπέδειξα ότι υπήρξαν σημαντικές εισφορές στο τότε κυβερνών κόμμα από ανθρώπους που εξασφάλισαν διαβατήριο και υπέδειξα μια σημαντική εμπορική συμφωνία με σκιές μεταξύ στενού συγγενικού προσώπου του κου Αναστασιάδη και της παραχώρηση στη συνέχεια διαβατηρίων κάτω από περίεργες συνθήκες σε αυτούς τους Ρώσους επιχειρηματίες και μέλη της οικογένειάς τους. Επίσης κατέγραψα όλες τις περιπτώσεις σύγκρουσης συμφέροντος του κο Αναστασιάδη και Υπουργών του οι οποίοι ενώ συμμετείχαν στο Υπουργικό Συμβούλιο ενέκριναν αιτήσεις που υποβλήθηκαν από δικηγορικά γραφεία που ανήκαν στους ίδιους ή στενά συγγενικά τους πρόσωπα, αποκομίζοντας σημαντικά οικονομικά οφέλη από τις πολιτικές τους αποφάσεις. Σε ότι αφορά στην ουσία των γεγονότων που αφορούν στις καταγγελίες μας τα γεγονότα καταγράφονται με αρκετή λεπτομέρεια στην έκθεση της ελεγκτικής υπηρεσίας», κατέληξε ο κ. Χριστοφίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση