ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στεφάνου: Μπήκαμε απροετοίμαστοι στη μεταρρύθμιση της ΤΑ

Τα δυόμισι χρόνια που είχαν δοθεί με την αναβολή των εκλογών δεν αξιοποιήθηκαν από την Κυβέρνηση, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

ΚΥΠΕ

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου δήλωσε σήμερα πως "μπήκαμε απροετοίμαστοι" στην κατάσταση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναφέροντας πως τα δυόμισι χρόνια που είχαν δοθεί με την αναβολή των εκλογών δεν αξιοποιήθηκαν από την Κυβέρνηση ώστε να γίνουν όσα θα έπρεπε να γίνουν, ώστε να είναι ομαλή η μετάβαση "και τώρα τρέχουμε να προλάβουμε", όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τόνισε ότι ο ρόλος της Κυβέρνησης είναι καθοριστικός για να επιλυθούν γρήγορα και έγκαιρα τα προβλήματα, εκφράζοντας, τη λύπη του που σήμερα η Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία "δεν έχουν δείξει την ανάλογη ζέση".

Οι δήμοι και οι ΕΟΑ όπως και τα συμπλέγματα των κοινοτήτων περιμένουν απαντήσεις, περιμένουν στήριξη και δεν την βρίσκουν, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, δηλώνοντας πως αυτό το μήνυμα έλαβε στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Πάφο.

Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στον Δήμο Ιεροκηπίας, στο πλαίσιο περιοδείας του στην Πάφο, ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως εάν δεν τρέξει η Κυβέρνηση, τα αρμόδια Υπουργεία, οι αρμόδιες υπηρεσίες τότε δεν θα μπορέσουν να κάνουν αυτό που χρειάζεται να κάνουν. Είπε, ακόμη, πως «η Κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ανοικτά τα αυτιά και την ίδια ώρα να αναλαμβάνει και τις ευθύνες της».

Παρότι το ΑΚΕΛ είναι στην αντιπολίτευση θέλει να έχει τεκμηριωμένη άποψη, την οποία έχει ήδη διαμορφώσει από τους πρωταγωνιστές υλοποίησης της μεταρρύθμισης που είναι οι δήμοι, οι ΕΟΑ, και τα συμπλέγματα κοινοτήτων για εκείνα τα πράγματα που πρέπει να γίνουν, ώστε να βοηθήσουν τη μεταρρύθμιση να υλοποιηθεί, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ .

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι έχουν υλοποιηθεί πολλά πράγματα, ωστόσο, συνέχισε, χρειάζονται και πολλά πράγματα να γίνουν. Χρειάζεται, είπε, «να δούμε τι γίνεται με το θέμα χρηματοδότησης" όσον αφορά αρμοδιότητες και εξουσίες τόσο των ΕΟΑ όσο και των Δήμων, "χρειάζεται να δούμε τι γίνεται με τα ζητήματα στελέχωσης, χρειάζεται να δούμε τι γίνεται με τη στήριξη αρμοδιοτήτων που έχουν αναλάβει οι Δήμοι».

Πρόσθεσε πως «υπάρχει το τεράστιο ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων, ένα ζήτημα που το επόμενο διάστημα θα είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα που θα αντιμετωπίζει η Κύπρος και μια σειρά από άλλα ζητήματα».

Εμείς θα ασκήσουμε τον ρόλο μας τόσο εντός όσο και εκτός της Βουλής για να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει η Κυβέρνηση και για να πετύχει η μεταρρύθμιση της ΤΑ, ανέφερε.

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα που θέτουν μικροί περιφερειακοί δήμοι που έχουν ενωθεί και με κοινότητες, ότι οι μεγάλοι δήμοι παίρνουν τη μερίδα του λέοντος της κρατικής χορηγίας, ο κ. Στεφάνου εκτίμησε πως αυτά τα ζητήματα μπορούν να λυθούν και μέσα στο πλαίσιο της Ένωσης Δήμων και σε συζήτηση με την εκτελεστική εξουσία. Είναι κάτι που "πρέπει να γίνεται ακριβοδίκαια και με βάση τις ανάγκες και τα προγράμματα που έχουν μπροστά τους οι δήμοι την ίδια ώρα όμως θα πρέπει να υπάρχει και επαρκής χρηματοδότηση από μέρους του κράτους για να μπορούν οι δήμοι να κάνουν την δουλειά τους», ανέφερε.

Ο κ. Στεφάνου είπε πως ο νόμος προβλέπει 117 εκατομμύρια ευρώ αλλά η μετάβαση από την παλιά κατάσταση στην καινούργια έχει κόστος. Είναι ένα από τα πράγματα που έχουμε διαπιστώσει μέσα από την επαφή που έχουμε με τους πρωταγωνιστές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Χρειάζεται, συνέχισε, να γίνουν πράγματα για τα οποία επιβάλλεται να βρεθούν κονδύλια. Οι δήμοι δεν τα διαθέτουν αυτά τα κονδύλια και θα πρέπει να δοθούν, πρόσθεσε.

Έφερε ως παράδειγμα δήμους που έχουν υπηρεσία καθαριότητας οι οποίοι τον ενημέρωσαν ότι ο εξοπλισμός τους είναι πεπαλαιωμένος και θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί με αγορά σκυβαλοφόρων, σάρωθρων και για άλλον εξοπλισμό.

Ο κ. Στεφάνου είπε πως σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει το κράτος, σε συνεργασία με τους δήμους, να δει ποιες είναι οι ανάγκες, και το κράτος κεντρικά να προχωρήσει να βγεί σε προσφορές και να εξασφαλίσει αυτόν τον εξοπλισμό και να τον διανέμει στους δήμους. Θα είναι συνέχισε, ένας τρόπος γρήγορης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης ενός προβλήματος και ένας τρόπος έμπρακτης στήριξης των δήμων για να πετύχουν καθαριότητα στις πόλεις μας.

Ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως σήμερα Τετάρτη ολοκληρώνεται η περιοδεία που ξεκίνησαν ως ΑΚΕΛ πριν δύο μήνες, στο πλαίσιο της οποίας επισκέφτηκαν δήμους, Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, και πάρα πολλά συμπλέγματα κοινοτήτων για να δουν πώς εφαρμόζεται η μεταρρύθμιση της ΤΑ.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Ιεροκηπίας, Νίκος Παλιός, ευχαρίστησε τον ΓΓ του ΑΚΕΛ για το έμπρακτο ενδιαφέρον του για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τα προβήματα, είπε, είναι πολλά, σημειώνοντας πως πως δεν υπήρξε χρηματοδότηση από πλευράς κράτους για τη μετάβαση που έγινε. Στην περίπτωση του Δήμου Ιεροκηπίας, όταν ενώνεις έναν δήμο με τέσσερις κοινότητες που ήταν υποβαθμισμένες χρειάζεται έξτρα χρηματοδότηση από το κράτος, κατέληξε.

Η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ υπό τον ΓΓ του κόμματος επισκέφθηκε προηγουμένως τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Πάφου στο Δημοτικό Μέγαρο της Πάφου και ακολούθως τον Δήμο Ιεροκηπίας. Ακόμη συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Πάφου, Χαράλαμπο Πιττοκοπίτη και το Διοικητικό Συμβούλιό του στα Γραφεία του Οργανισμού, ενώ στις 1630 θα έχει συνάντηση με το Συμβούλιο του Συμπλέγματος Υπηρεσιών Κοινοτήτων Δυτικής Πάφου στα Γραφεία Κοινοτικού Συμβουλίου Έμπας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση