ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Europol: Παρακολουθείται στενά η Κύπρος στο μεταναστευτικό

Στην Κύπρο υπάρχουν πέντε προσκεκλημένοι αξιωματούχοι της Europol κι αν παραστεί ανάγκη θα αυξηθεί ο αριθμός τους

ΚΥΠΕ

Η περίπτωση της Κύπρου και άλλων χωρών πρώτης γραμμής υποδοχής μεταναστών παρακολουθείται στενά και όπου χρειαστεί θα καταρτιστεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης, δήλωσε ο Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής της Ευρωπόλ, Jean-Philippe Lecouffe.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, ο κ. Lecouffe, απαντούσε σε ερωτήματα που έθεσε ο Βουλευτής, Χρύσανθος Σαββίδης, κατά τις εργασίες της 15ης Συνάντησης της Μικτής Ομάδας Κοινοβουλευτικού Ελέγχου (ΜΟΚΕ) της Ευρωπόλ, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της ουγγρικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Διευθυντής της Ευρωπόλ είπε ότι στην Κύπρο υπάρχουν πέντε προσκεκλημένοι αξιωματούχοι της και ότι αν παραστεί ανάγκη θα αυξηθεί ο αριθμός τους.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, ο Κύπριος Βουλευτής, απηύθυνε ερώτημα κατά πόσο τα κράτη μέλη είναι διατεθειμένα να δεχθούν τη δίκαιη ανακατανομή μεταναστών με βάση το μέγεθος έκαστου κράτους μέλους και εάν υπάρχει η πολιτική βούληση εκ μέρους της ΕΕ για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για τη μη εφαρμογή της συμφωνίας με την ΕΕ για επανεισδοχή μεταναστών.

Ο κ. Σαββίδης δήλωσε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κατάσταση με το μεταναστευτικό στην Κύπρο, «προκαλείται, ανάμεσα σε άλλα, από την εργαλειοποίηση της μετανάστευσης από την Τουρκία και τη διοχέτευση των παράνομων μεταναστών μέσω των κατεχομένων και της γραμμής κατάπαυσης του πυρός, στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές, με σοβαρές επιπτώσεις στη στέγαση, την παιδεία και το σύστημα υγείας στην Κύπρο».

Ο Κύπριος Βουλευτής σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση για την αποτροπή απειλών κατά της ασφάλειας και την επίθεση στο Σόλιγκεν μέσω της διαχείρισης της παράνομης μετανάστευσης αναφέρθηκε στην ανάγκη εξεύρεσης ευρωπαϊκής λύσης για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού, το οποίο χαρακτήρισε ως μια σύγχρονη Λερναία Ύδρα».

Πρόσθεσε ότι «το πρόβλημα διογκώνεται ολοένα και περισσότερο λόγω των πολέμων στην Ουκρανία και στη Γάζα».

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής, Ηλίας Μυριάνθους, σε παρέμβασή του για το θέμα της καταπολέμησης του κυβερνοεγκλήματος και ειδικότερα εγκλημάτων με χρήση τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ), αναφέρθηκε σε πρόσφατη Έκθεση της Ευρωπόλ με τίτλο «Αξιολόγηση απειλών από το οργανωμένο έγκλημα στο Διαδίκτυο».

Είπε ότι «επικρατεί προβληματισμός πλέον στην ΕΕ για τη χρήση της ΤΝ από τους εγκληματίες του διαδικτύου, καθώς εκατομμύρια θύματα σε ολόκληρη την ΕΕ κατά το 2023 έγιναν στόχος επιθέσεων και εκμετάλλευσης σε καθημερινή βάση στον διαδικτυακό χώρο, με τους δράστες αυτών των εγκλημάτων να είναι σε πολλές περιπτώσεις ανήλικοι».

Όπως ανέφερε ο Κύπριος Βουλευτής, ο Κανονισμός για την ΤΝ θα τεθεί σε εφαρμογή τον Αύγουστο του 2026 και έθεσε ερώτημα κατά πόσον οι αρχές επιβολής του νόμου είναι εξοπλισμένες με κατάλληλα και επαρκή εργαλεία, νομοθεσία και γνώσεις ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις συνεχιζόμενες νέες προκλήσεις και απειλές που λαμβάνουν χώρα καθημερινά στον κυβερνοχώρο.

Επιπλέον, σε σχέση με τη συγκρότηση διάφορων διοικητικών οργάνων για την ορθή εφαρμογή του Κανονισμού, ο κ. Μυριάνθους ζήτησε σχετική πληροφόρηση, καθώς επίσης και εάν έχουν γίνει σκέψεις για συμμετοχή εκπροσώπων των εθνικών κοινοβουλίων στην ομάδα παρακολούθησης της εφαρμογής του Κανονισμού για την ΤΝ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τέλος, ο κ. Μυριάνθους, διερωτήθηκε εάν υπάρχουν από πλευράς ΕΕ σχεδιασμοί χρηματοδότησης των κρατών μελών για ανάπτυξη τεχνολογιών ΤΝ, αναφέροντας ως παράδειγμα τις ΗΠΑ και την Κίνα οι οποίες επένδυσαν δισεκατομμύρια στον τομέα αυτό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση