Του Γιάννη Ιωάννου
Στην 29η Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα βρίσκεται από την Δευτέρα η κυπριακή αντιπροσωπεία, υπό τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, σε μια κρίσιμη σύνοδο όπως η COP29 που έχει ήδη χαρακτηριστεί, διεθνώς, «η COP της κλιματικής χρηματοδότησης» -με το ζητούμενο για τα κράτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να εξασφαλίσουν χρήματα για την στήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών που επηρεάζονται από την Κλιματική Αλλαγή και δη από την παγκόσμια θέρμανση. Η COP29, στο Αζερμπαϊτζάν, αποτελεί καλή ευκαιρία για την Λευκωσία, πέραν του χαρακτήρα της, να λειτουργήσει και παρασκηνιακά για διπλωματικές επαφές ενόψει των προσπαθειών επανέναρξης του διαλόγου στο Κυπριακό λόγω και της παρουσίας της ηγεσίας του ΟΗΕ αλλά και του ότι συμβαίνει στο Μπακού -περιοχή που συνδέεται κατεξοχήν με τις τελευταίες κινήσεις Τατάρ για αναβάθμιση της λεγόμενης ΤΔΒΚ.
Πολλαπλές προκλήσεις
Η συζήτηση αναμένεται να είναι δύσκολη μιας και φέτος πραγματοποιείται υπό το βάρος της επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, αρνητή της κλιματικής αλλαγής που απειλεί να αποσύρει ξανά την Ουάσιγκτον από τη Συμφωνία του Παρισιού, η οποία προβλέπει ότι η άνοδος της θερμοκρασίας έως το τέλος του αιώνα δεν πρέπει να υπερβεί τους 1,5-2,0 βαθμούς, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Παράλληλα στη COP29 αναμένονται να υλοποιηθούν στόχοι περασμένων Συνόδων αλλά και ο εφετινός για την χρηματοδότηση κρατών για την αντιμετωπίση της Κλιματικής Αλλαγής, στόχος που ονομάστηκε «NCQG» (Νέος Συλλογικός Ποσοτικοποιημένος Στόχος) -δηλαδή το ύψος της χρηματοδότησης προς τις αναπτυσσόμενες χώρες από τα τέλη του έτους, οπότε λήγει και η δέσμευση για κονδύλια 100 δισ. δολαρίων ανά έτος, κάτι που δεν επιτυγχάνεται πάντα με την αποδέσμευση των χρημάτων από τα «πλούσια» προς τα «φτωχά» κράτη.
Παρέμβαση Λευκωσίας
Η παρέμβαση της Λευκωσίας υπό τον ΠτΔ στην COP29 παρουσίασε θέσεις και δράσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και τον περιφερειακό ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος προς αυτή την κατεύθυνση. Η ΚΔ προωθεί τα τελευταία χρόνια και την υπόθεση της δημιουργίας, με βάση τη Κύπρο, ενός περιφερειακού κέντρου δασοπυρόσβεσης με έμφαση στην ανατολική Μεσόγειο και τις πυρκαγιές της περιοχής που συνδέονται τα τελευταία χρόνια και με τις συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής.
Και παρασκηνιακή διπλωματία
Το γεύμα, υπό τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, των ηγετών της COP29 αποτελεί μια καλή ευκαιρία να ασκηθεί και διπλωματία σε σχέση με το Κυπριακό στο περιθώριο της Συνόδου. Στο Μπακού θα υπάρχει η ηγεσία του ΟΗΕ, σειρά ηγετών καθώς και αρκετά κράτη του ΟΤΚ (Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών) με τα οποία τελευταίως ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, κινείται συστηματικά για σκοπούς αναβάθμισης του στάτους της λεγόμενης ΤΔΒΚ -με τελευταίο παράδειγμα την Κιργιζία. Όπως μαθαίνει η «Κ» η Σύνοδος COP αποτελεί ευκαιρία για διμερείς επαφές προς την κατεύθυνση άρσης του αδιεξόδου των συνομιλιών του Κυπριακού, που παραμένει μετά το άτυπο δείπνο της Νέας Υόρκης σε πλήρη ισχύ σε επίπεδο ΟΗΕ, ΕΕ και περιφερειακών επαφών.
Επιπλέον στο περιθώριο της έναρξης της Συνόδου ο ΠτΔ είδε και τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με διπλωματικές πηγές να αναφέρουν στην «Κ» πως κλείδωσε η έλευση της βοηθού ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Ρόζμαρι ντι Κάρλο στη Κύπρο -πριν το τέλος του χρόνου- προκειμένου να εξεταστεί, επιτόπου, η συνέχεια των προσπαθειών άρσης του αδιεξόδου στο Κυπριακό και δη προς την κατεύθυνση της οργάνωσης μιας διεθνούς διάσκεψης. Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη έχουν δώσει πράσινο φως (σ.σ. και η Τουρκία) για την εν λόγω διάσκεψη κάτι που προέκυψε και από τη νέα συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Φιντάν -την δεύτερη μέσα σε μικρό διάστημα μετά την Βουδαπέστη.