ΚΥΠΕ
Με τον εμβληματικό Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή, από σχήμα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, σήκωσε αυλαία το 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου. Πρόκειται για μια συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου του Σεράγεβο και του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου MESS, με έναν εκλεκτό θίασο ηθοποιών, σε σκηνοθεσία του διακεκριμένου Σλοβένου σκηνοθέτη Ντιέγκο ντε Μπρέα.
Την έναρξη του Φεστιβάλ κήρυξε ο Υφυπουργός Πολιτισμού Γιάννης Τουμαζής, ο οποίος στον χαιρετισμό του το χαρακτήρισε ως έναν από τους πιο επιτυχημένους πολιτιστικούς θεσμούς στην Κύπρο.
Ο κ.Τουμαζής εξήρε τις προσπάθειες των πρωτοπόρων του θεσμού, ιδιαίτερα του μ. Νίκου Σιαφκάλη, τονίζοντας ότι η πολιτεία στήριξε την προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια. Το φεστιβάλ, συνέχισε, κατάφερε να εξελιχθεί και να αναπτυχθεί με τρόπο, που να θεωρείται πλέον βασικός πυλώνας και αναπόσπαστο μέρος της πολιτιστικής ζωής της Κύπρου. Αγκαλιάσθηκε, κατέληξε, από την πολιτεία αλλά και την κοινωνία που δίνει αθρόα το παρών της κάθε χρόνο στις παραστάσεις, καταδεικνύοντας περίτρανα ότι αποτιμά το φεστιβάλ ως βασικό μέσο καλλιέργειας, εκπαίδευσης, ψυχαγωγίας και συνοχής.
Σήµερα, σημείωσε, το Φεστιβάλ είναι ο καρπός της συνέργειας µεταξύ του Υφυπουργείου Πολιτισµού, του Υφυπουργείου Τουρισµού και του Κυπριακού Κέντρου Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.
«Αποτελεί δε την πραγµάτωση ενός σηµαντικού στόχου του Υφυπουργείου Πολιτισµού που είναι η παροχή ευκαιριών πρόσβασης σε σύγχρονο, αναβαθµισµένο και ποιοτικό πολιτιστικό προϊόν σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες του τόπου µας, τόσο στα µεγάλα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια», τόνισε.
Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Κυπριακού Κέντρου Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου Βαρνάβας Κυριαζής χαιρέτισε την παρουσία του πρώτου Υφυπουργού Πολιτισμού στην έναρξη του φεστιβάλ και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία. Μνημόνευσε επίσης τον αείμνηστο Νίκο Σιαφκάλη, που ήταν ο εμπνευστής του θεσμού, με αρωγούς τις πολιτιστικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και τον τότε ΚΟΤ. Το φεστιβάλ, συνέχισε, κατάφερε να γίνει σημείο συνάντησης και διαλόγου αλλά και φιλοξενίας διεθνών δημιουργών και πλατφόρμα ανακάλυψης και δημιουργίας. Το φεστιβάλ, είπε, έβαλε την Κύπρο στο παγκόσμιο φεστιβαλικό χάρτη του αρχαίου ελληνικού δράματος και αποτελεί πλέον ένα μοναδικό θεσμό στην εγχώρια πολιτιστική ζωή και αναγνωρίζεται σε διεθνές επίπεδο με περισσότερες από 45 προτάσεις ετησίως για συμμετοχή από τον παγκόσμιο θεατρικό χάρτη.
Συνολικά πέντε παραγωγές συνθέτουν το φετινό πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, που συνδιοργανώνουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και το Υφυπουργείο Τουρισμού. Η επετειακή διοργάνωση του 25ου «Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος», που πραγματοποιείται από τις 6 Ιουλίου έως τις 6 Αυγούστου 2022, περιλαμβάνει πέντε υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου παραγωγές με σύγχρονη αισθητική και καλλιτεχνική προσέγγιση πάνω στο αρχαίο ελληνικό δράμα, από σημαντικούς θεατρικούς οργανισμούς. Οι παραγωγές θα παρουσιαστούν στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου, στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’ και στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου.