Kathimerini.gr
Το 1980 η Γιόκο Ονο τράβηξε μία φωτογραφία που απαθανάτιζε το τέλος ενός συλλογικού ονείρου. Η φωτογραφία αυτή απεικόνιζε τα πιο αναγνωρίσιμα γυαλιά στην Ιστορία, λερωμένα με αίμα, τοποθετημένα δίπλα σε ένα μισοάδειο ποτήρι νερού. Στο βάθος της φωτογραφίας αχνοφαίνονται το Central Park και οι ουρανοξύστες του Μαχνάταν. Στο σημείο όπου τραβήχτηκε η φωτογραφία είχε δολοφονηθεί από τον Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν ο Τζον Λένον.
Η φωτογραφία των γυαλιών του Λένον έμελλε να αποτελέσει το σύμβολο ενός βίαιου τέλους εποχής. «Το τέλος του κόσμου αυτού στον οποίο δεν υπήρχαν χώρες, παράδεισος ή κόλαση, πόλεμοι και θρησκείες», γράφει χαρακτηριστικά η El Pais, δανειζόμενη τους στίχους του θρυλικού «Imagine». Στο ίδιο δημοσίευμα πραγματοποιείται μια αναδρομή στην ιστορία των διάσημων γυαλιών του Τζον Λένον.
Τα πρώτα γυαλιά, το πορτοκαλί φίλτρο και το… Φενγκ Σούι
Σύμφωνα με την El Pais, ο Λένον δεν φορούσε αρχικά γυαλιά παρά το γεγονός ότι είχε υψηλή μυωπία. Η πρώτη φορά που φορά τα περίφημα γυαλιά με το χαρακτηριστικό σχήμα είναι στην Αλμερία, το 1967, στα γυρίσματα της ταινίας «I Won the War», μιας μαύρης κωμωδίας που μάλλον είχε περάσει απαρατήρητη στην εποχή της.
Μετά την ταινία, ο Λένον άρχισε να φοράει αυτό το στυλ γυαλιών, συγκεκριμένα το μοντέλο Panto 45 του λονδρέζικου κατασκευαστή Algha Works, του παλαιότερου στο Ηνωμένο Βασίλειο – μάρκα που είναι πλέον γνωστή ως Savile Row.
AP Photo
Σύντομα, ο Λένον δοκίμασε την πορτοκαλί απόχρωση στους φακούς, μια απόχρωση προσαρμοσμένη από τον Agha τη δεκαετία του 1970. Το πορτοκαλί φίλτρο έμεινε μαζί του για πάντα και πιθανότατα βοήθησε επίσης στη μείωση της οπτικής καταπόνησης των ματιών του. Σημειώνεται ότι λέγεται πως ο Λένον έπασχε από μια ασθένεια γνωστή ως σύνδρομο Irlen, η οποία τον έκανε ιδιαίτερα ευαίσθητο στο έντονο φως. Επιπλέον, ο καλλιτέχνης θεωρούσε ότι το πορτοκαλί χρώμα τον ενέπνεε. Αλλωστε, το Φενγκ Σούι, στο οποίο ο Λένον πίστευε, λέει ότι το πορτοκαλί χρώμα ευνοεί τη δημιουργικότητα.
Σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής
Στο αποκορύφωμα της «Beatlemania», οι στρογγυλοί σκελετοί με τον συρμάτινο σκελετό αποτελούσαν σήμα κατατεθέν του Λένον. Εκείνη την εποχή, άλλωστε, τέτοια γυαλιά είχαν ήδη συνδεθεί με σημαντικούς ανθρώπους όπως ο Γκάντι, ο Τζέιμς Τζόις, ο Γκράουτσο Μαρξ και ο Ερνεστ Χέμινγουεϊ, ενώ η Τζάνις Τζόπλιν είχε αρχίσει να τα φοράει τη δεκαετία του 1960.
«Δεν πρόκειται να αλλάξω τον τρόπο με τον οποίο δείχνω ή αισθάνομαι για να ταιριάξω με οτιδήποτε», είναι μία από τις φράσεις που του αποδίδονται εκείνη την εποχή.
Καθώς ο Λένον γινόταν σύμβολο κατά του πολέμου στο Βιετνάμ, άρχισε να συλλέγει δεκάδες γυαλιά, συνήθως στρογγυλά, αλλά και κάποια με πιο χοντρό σκελετό. Τα αγόραζε από υπαίθριες αγορές (λέγεται ότι ένας από τους αγαπημένους του πάγκους ήταν στο Camden Passage του Λονδίνου), καθώς και από ένα κατάστημα στο Upper West Side της Νέας Υόρκης.
AP Photo/John Lindsay
Ο Λένον φορούσε τα στρογγυλά γυαλιά του στα θρυλικά «bed-ins», τις σιωπηλές διαμαρτυρίες κατά τις οποίες ο ίδιος και η Γιόκο Ονο δεν σηκώνονταν από το κρεβάτι τους για ημέρες. Φορούσε επίσης τα γυαλιά στο βιντεοκλίπ για το «Imagine». Τα γυαλιά ταυτίστηκαν τόσο πολύ με τον Λένον, που το εξώφυλλο του άλμπουμ του 1974 Walls and Bridges απεικόνιζε τον Λένον με πολλαπλούς φακούς.
Τα τελευταία χρόνια, ορισμένα από τα γυαλιά που ανήκαν στον Λένον έχουν πωληθεί σε δημοπρασία. Οπως αναφέρει η El Pais, ένας Βρετανός πλήρωσε 2 εκατ. δολάρια το 2007 για ένα ζευγάρι γυαλιά που ο καλλιτέχνης χάρισε στην περιοδεία του στην Ιαπωνία το 1966, και το 2019 ο συνεργάτης των Beatles, Αλαν Χάρινγκ, δημοπράτησε ένα άλλο ζευγάρι για περίπου 178.000 δολάρια στον οίκο Sotheby’s.
Με πληροφορίες από EL PAIS