ΚΥΠΕ
Ερευνητές από το Κυπριακό Εργαστήριο Δεντροχρονολόγησης φωτίζουν άγνωστες πτυχές της ιστορίας που κρύβεται στις ξύλινες στέγες, στις δοκούς και την επίπλωση των πιο σημαντικών ιστορικών μνημείων του Τροόδους.
Όπως αναφέρεταιι σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Ινστιτούτο Κύπρου, το ερευνητικό πρόγραμμα «Ανιχνεύοντας την Ιστορία και το Περιβάλλον μέσα από τους Δακτυλίους των Δένδρων» (Tracing History and Environment with Tree Rings in Cyprus - TREE), με την υποστήριξη του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, βασίζεται στη συνεργασία του Ινστιτούτου Κύπρου, του Εργαστηρίου Δεντροχρονολόγησης του Πανεπιστημίου Cornell, του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου, καθώς επίσης και του Τμήματος Δασών του νησιού.
Προστίθεται πως με την εφαρμογή επιστημονικών μεθόδων και συγκεκριμένα με την χρονολόγηση των δακτυλίων ξύλου, το πρόγραμμα TREE μελετά την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου.
Αναφέρεται ακόμα πως ανάμεσα στα πολυάριθμα μνημεία που έχουν να προσφέρουν ιστορικό ξύλινο υλικό, είναι και οι δέκα εκκλησίες του Τροόδους που ανήκουν στη λίστα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και αποτελούν σημείο αναφοράς για την τέχνη και την ιστορία της Μεσογείου, κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής και Μεσαιωνικής περιόδου. Προστίθεται πως η δεντροχρονολόγηση προσφέρει ένα ασφαλές χρονολογικό πλαίσιο, το οποίο μπορεί να εμπλουτίσει τις γνώσεις για τα εν λόγω μνημεία.
Σημειώνεται ότι η δεντροχρονολογική έρευνα των εκκλησιών του Τροόδους συνεισφέρει επίσης στην ολιστική καταγραφή της μνημειακής κληρονομιάς της Κύπρου και πως οι δακτύλιοι των δέντρων προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για το κλίμα και το περιβάλλον του παρελθόντος και επομένως μπορούν να βοηθήσουν τη μελέτη της ιστορίας των δασών του Τροόδους.