ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ενα κομμάτι τέχνης στο πορτοφόλι σου

Ο Ανδρέας Στυλιανού μίλησε στην «Κ» για την πρώτη ατομική έκθεση με NFTs που παρουσιάζει στην Alpha C.K. Art Gallery

Ο καλλιτέχνης Ανδρέας Στυλιανού μίλησε στην «Κ» για την έκθεση με τίτλο «DYOR» (Do Your Own Research) στην Alpha C.K. Art Gallery, μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση, αφού εκθέτει 28 μοναδικά έργα NFTs, δύο γλυπτά, μία τοιχογραφία και κάποια έργα στο χαρτί. Ο Ανδρέας μίλησε στην «Κ» γι’ αυτή την καινούργια τεχνολογία στον χώρο της τέχνης, που για πολλούς είναι μια αμφιλεγόμενη τεχνολογία, ενώ γι’ άλλους θεωρείται μια φούσκα, ο ίδιος όμως αναφέρει πως: «είναι ξεκάθαρο για εμένα ότι τα NFTs ήλθαν για να μείνουν, ίσως η ερώτηση θα έπρεπε να είναι ποια NFTs ήλθαν για να μείνουν; Και εάν το σκεφτείς είναι πολύ ωραίο να έχεις ένα κομμάτι της ιστορίας της τέχνης στο πορτοφόλι σου».

–Τι θα παρουσιάσεις στην έκθεση με τίτλο DYOR (Do Your Own Research);

–Σαν ένα χιουμοριστικό στοιχείο διάλεξα τον συγκεκριμένο τίτλο για να πω στον καθένα ότι πρέπει να σκεφτεί, να αντιληφθεί τι είναι αυτό που προσφέρουμε, για να μπορέσει να πάρει μια εμπεριστατωμένη απόφαση. Στην έκθεση θα παρουσιάσω μια σειρά από 28 μοναδικά NFTs, με το καθένα να είναι ένα είναι έργο τέχνης από μόνο του. Το έργο έχει δύο πτυχές, η μία πτυχή είναι η ιδέα του, η οποία είναι δύο στιγμιότυπα αυτοβιογραφίας μου κατά τη διάρκεια που δημιουργούσα, ένα στην αρχή που ήταν η φωτογραφία που έβγαζα και ένα στο τέλος που ολοκλήρωνα τη σύνθεση. Επίσης, σαν δεύτερη πτυχή είναι η μέθοδος παραγωγής που έχει αυτό το NFT για να βγει το συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Βγάζω μια φωτογραφία στο κινητό και την επεξεργάζομαι στο Instagram, έπειτα να την κάνω 3d model στο Rhinoceros πρόγραμμα, και στο τέλος δούλευα τη φωτογραφία στο Photoshop με ένα επιπρόσθετο στρώμα. Αυτά τα πράγματα που έρχονται μαζί για να δημιουργηθεί το ένα NFT. Αυτά έργα θα παρουσιαστούν μέσω οθονών. Εκτός από τα NFTs, θα παρουσιάσω και μια νέα σειρά από έργα στο χαρτί τα οποία λέγονται «I lost my lifesavings again» και είναι μια παρωδία της σημερινής κουλτούρας, οικονομίας, του σημερινού κόσμου της τέχνης, στην οποία χρησιμοποιώ εφήμερες εικόνες.

Από τη στιγμή που τώρα ένα ψηφιακό αρχείο γίνεται περιουσιακό στοιχείο και είναι στο πορτοφόλι του κατόχου, του δίνει την αξία που κόσμος χρειαζόταν για να τα αντιληφθεί

–Τι είναι τελικά τα NFTs;

–Το ψηφιακό δεν είχε ποτέ χώρο εμπορικά και υπήρχαν καλλιτέχνες που δουλεύαν ακούραστα, μέρα-νύχτα ψηφιακά, χωρίς κανένα κέρδος. Από τη στιγμή που τώρα ένα ψηφιακό αρχείο γίνεται περιουσιακό στοιχείο και είναι στο πορτοφόλι του κατόχου, του δίνει την αξία που κόσμος χρειαζόταν για να τα αντιληφθεί. Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο των NFTs είναι ότι με πάρα πολύ μεγάλη ευκολία μπορείς να τα δώσεις στις επόμενες γενεές χωρίς αλλοίωση των αρχείων, χωρίς ούτε ένα σφάλμα γνησιότητας, το οποίο θα μπορούσε να είχε ένα πραγματικό και όχι ψηφιακό έργο τέχνης. Μέχρι τώρα οι γκαλερί πουλούσαν τα ψηφιακά αρχεία σαν δισκέτες, CDs, USBs, κ.λπ., τα οποία έρχονταν με ένα πιστοποιητικό γνησιότητας και έδειχνε την αξία του έργου. Πλέον, με το NFT είναι ένας φάκελος, ο οποίος κρατάει και τα δύο πράγματα μέσα, έτσι αλλάζει την ιδιότητα αυτού του ψηφιακού παρουσιαστικού στοιχείου. Τα NFTs από τη στιγμή που είναι με την τεχνολογία blockchain έχουν να κάνουν με κρυπτονομίσματα. Με τον ίδιο τρόπο που είναι χτισμένο το etherium νόμισμα, είναι χτισμένα και τα NFTs, η ομοιότητά τους τελειώνει εκεί όμως. Μπορείς φυσικά να αγοράσεις ένα NFT και με ευρώ. Επειδή τα κρυπτονομίσματα έχουν ένα αρνητικό όνομα, μεταφέρουν και αρνητικό πρόσημο στα NFTs. Πιστεύω όμως ότι αυτό σιγά σιγά θα αλλάξει. Όσο ο καιρός προχωρά τα NFTs θα διαφοροποιηθούν από τα κρυπτονομίσματα, επειδή πρέπει να δούμε το NFT σαν ένα φάκελο για να κάνεις διανομή έργων τέχνης.

–Τι αλλάζει στα πνευματικά δικαιώματα του έργου με τα NFTs;

–Ο κάθε καλλιτέχνης διαλέγει πού θα πάει το IP του, τα πνευματικά δικαιώματα του έργου και μεταφέρεται ανάλογα με τις οδηγίες τού δημιουργού. Υπάρχουν καλλιτέχνες που δίνουν τα πνευματικά δικαιώματα του NFT στον ιδιοκτήτη του έργου, υπάρχουν και οι φορές που δεν το δίνουν, είναι ανάλογα με τι θα συμφωνήσει ο καλλιτέχνης στο συμβόλαιο. Στα δικά μου έργα NFTs, δεν μεταφέρω τα πνευματικά δικαιώματα του έργου. Αλλά ότι έχεις αυτή την επιλογή είναι πολύ σπουδαίο επίτευγμα.

–Πώς συνδέεις την τοιχογραφία που προσφέρεις με το NFT;

–Με το να συνδέσω τα NFTs με κάτι το οποίο μπορεί το κοινό να φανταστεί στον χώρο του, όπως είναι μια τοιχογραφία, πίστεψα ότι θα είναι αυτό που χρειάζεται το κυπριακό κοινό για να αντιληφθεί τι σημαίνει ένα NFT. Η ιδέα είναι εάν κάποιος κάτοχος αυτών των NFTs θέλει επιστρέψει το NFT πίσω σε εμένα μπορεί να λάβει μια τοιχογραφία στον χώρο του. Δηλαδή ένα NFT ισούται με μια τοιχογραφία σε έναν τοίχο του σπιτιού του πελάτη, με κάθε επιπρόσθετο NFT που παίρνει κάποιος μεγαλώνει και η τοιχογραφία του. Πιστεύω ότι ζούμε σε μια φάση που ένα μέρος της ζωής μας το περνάμε στο internet, χωρίς να μας ανήκει τίποτα διαδικτυακά, οπότε τα NFTs έρχονται να αντιστρέψουν αυτή τη συνθήκη και να ξεκινήσεις να έχεις μια εικονική ιδιοκτησία.

Τα NFTs ήλθαν για να μείνουν

«Αγοράζεις ένα NFT επειδή πιστεύεις στο έργο του καλλιτέχνη όχι στο NFT που αγοράζεις»

–Πώς επιλέγεις ένα NFT έργο ως επένδυση;

–Για να αγοράσω ένα NFT το αποφασίζω από τη σοβαρότητα και την αφοσίωση που έχει ο καλλιτέχνης στο έργο του. Είναι εύκολο πλέον να διακρίνω εάν κάποιος το κάνει για να βγάλει λεφτά ή επειδή πιστεύει σε αυτό που κάνει. Επίσης, το κάθε NFT βγαίνει μαζί ένα white paper, το white paper είναι το τι θα σου προσφέρει αυτό έργο στο μέλλον. Άρα, αγοράζεις ένα NFT επειδή πιστεύεις στο έργο του καλλιτέχνη όχι στο NFT που αγοράζεις.

–Τα NFTs ήλθαν για να μείνουν, δεν είναι μια φούσκα που θα σπάσει;

–Το κάθε πράγμα έχει τη φούσκα του, και πολλά από τα έργα στην έκθεση θίγουν αυτό το θέμα. Ναι, πολλά από τα NFTs που σήμερα είναι στις εκατοντάδες χιλιάδες μπορεί να είναι μια φούσκα αλλά υπάρχουν τα NFTs που είναι solid projects (στέρεα έργα), που τα δημιούργησε ένας καλλιτέχνης που θα δουλέψει μέχρι το τέλος της ζωής του. Είναι ξεκάθαρο για εμένα ότι τα NFTs ήλθαν για να μείνουν, ίσως η ερώτηση θα έπρεπε να είναι ποια NFTs ήλθαν για να μείνουν; Και εάν το σκεφτείς είναι πολύ ωραίο να έχεις ένα κομμάτι της ιστορίας της τέχνης στο πορτοφόλι σου.

–Είναι σχεδόν δύο χρόνια από την τελευταία σου ατομική έκθεση στην Κύπρο τι άλλαξε από τότε;

–Τα πράγματα που πίστευα ότι θα μπορούσαν να μου συμβούν ως καλλιτέχνης μου συνέβησαν και αυτό οφείλεται σε διάφορες παραμέτρους, το ένα είναι σκληρή δουλειά, η πιστή στον εαυτό μου, η αγάπη σε αυτό που κάνω, αλλά είναι σημαντικό ότι στην πορεία μου βρέθηκαν και αλλά άτομα που πιστεύουν σε αυτό που κάνω. Είχα κάνει πρόσφατα μια έκθεση στο Los Angeles, στην γκαλερί Future DMND, όπου ο υπεύθυνος είναι ο Issa Ababseh και είναι από τα άτομα που πιστέψαν στο έργο μου και με βοηθά να κάνω ό,τι χρειάζεται για να μπορώ να δημιουργώ τα έργα μου. Επίσης, μέσα σε αυτή την ομπρέλα ατόμων που με βοηθούν είναι και η ομάδα της Alpha C.K. Art Gallery και ιδιαίτερα η Έλενα Χριστοδουλίδου, υπεύθυνη του χώρου, που είναι από την πρώτη στιγμή δίπλα μου και πιστέψαν στο όραμά μου. Πρόσφατα προστέθηκε σε αυτούς που πίστεψαν σε μένα και ο Vincent Wu που διοργάνωσε την έκθεσή μου στο Hong Kong για την Art Central. Όλοι αυτοί με βοήθησαν τα τελευταία χρόνια στο να δημιουργώ και να πάρω τη δουλειά μου ένα βήμα παρακάτω.

Πληροφορίες
Alpha C.K. Art Gallery, τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τετάρτη 22 Ιουνίου στις 7:00 μ.μ. και θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Ιουλίου. 5969+5PF, Παπανικολή, Λευκωσία. Τηλέφωνο 22751325, info@ackgallery.com

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση