ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αποκάλυψη πίνακα της ζωγράφου Μ. Βούρκου στην Μόσχα

ΚΥΠΕ

Αποκάλυψη του πίνακα «Η εύρεση του Ευαγγελίου στον τάφο του Αποστόλου Βαρνάβα» της νεαρής ζωγράφου Μαριάννας Βούρκου, η οποία τον δώρισε στην κυπριακή Πρεσβεία στη Μόσχα, έγινε χθες από τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας Κύπρο Γιωργαλλή στο πλαίσιο σεμνής τελετής, στην οποία παρευρέθηκαν καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, καθηγητές ζωγραφικής, Κύπριοι φοιτητές και φίλοι της Κύπρου στη Ρωσία.

«Η κ. Βούρκου με τη φοίτησή της στη φημισμένη Ακαδημία Καλών Τεχνών Σούρικοφ συνεχίζει μια παράδοση δεκαετιών, η οποία θεμελιώθηκε με την αποφοίτηση δεκάδων Κυπρίων καλλιτεχνών, που στη συνέχεια διακρίθηκαν μετά την επιστροφή τους στην Κύπρο. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρω τον Χαμπή Τσαγγάρη, τον Χρίστο Φουκαρά, τον Αντρέα Μακαρίου, τη Μαριάμ Σουχάνοβα-Φουκαρά, τον Κυριάκο Ταμανά, τον Αντρέα Χαραλάμπους, τον Γιώργο Γαβριήλ, για να περιοριστώ στην πρώτη γενιά των αποφοίτων», είπε στην ομιλία του ο Πρέσβης Κ. Γιωργαλλής, σημειώνοντας ότι η πνευματική – θρησκευτική θεματική του έργου, εκτός από την αυτονόητη ιστορική του διάσταση, «προβάλλει τους ισχυρούς και άρρηκτους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας του ρωσικού και του κυπριακού λαού, οι οποίοι σφυρηλατήθηκαν μέσα από τους αιώνες, στη βάση αυτής ακριβώς της πολιτισμικής και θρησκευτικής εγγύτητας».

Εντυπωσιασμένος από την τεράστια ιστορία του ιδρυτή και προστάτη της Κυπριακής Εκκλησίας, η οποία κρύβεται πίσω από το θέμα του ασυνήθιστου για την εποχή μας πίνακα, δήλωσε ο γνωστός Ρώσος εικαστικός και καθηγητής της Ακαδημίας Σούρικοφ Αλεξέι Σουχοβιέτσκι, ο οποίος συνεχάρη τόσο τη νεαρή ζωγράφο για την πράξη της, όσο και την Πρεσβεία της Κύπρου για την υποστήριξη των καλών τεχνών και του διαλόγου Κυπρίων και Ρώσων καλλιτεχνών, όπως αποδεικνύει έμπρακτα με την εκδήλωση και τη φιλοξενία και άλλων πολλών ζωγραφικών έργων εντός των τειχών της.

«Αισθάνομαι σαν να επιστρέφω κάτι σημαντικό για μένα στην χώρα μου», δήλωσε στο ΚΥΠΕ η κ. Βούρκου, η οποία εξήγησε ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν πλέον χαθεί πολλές παραδόσεις στις ακαδημαϊκές σχολές ζωγραφικής και εν γένει εικαστικών τεχνών, γι’ αυτό και η ίδια επέλεξε την παγκοσμίου φήμης Ακαδημία Σούρικοφ, όπου εκτιμά ότι αυτές διατηρούνται.

Όσο για την επιλογή του θέματός της, ακολούθησε «το παράδειγμα όλων σχεδόν των μεγάλων ζωγράφων και καλλιτεχνών, οι οποίοι πολύ συχνά στην αφετηρία της καριέρας τους και όχι μόνο, ζωγράφισαν πίνακες με βιβλικά θέματα».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση