Kathimerini.com.cy
Τι περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο για τους καλλιτέχνες; Η Υφυπουργός Πολιτισμού, Βασιλική Κασσιανίδου εξηγεί τη σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβούλιο. Μιλάει για το νέο αρχαιολογικό μουσείο για τον επαναπατρισμό δεκάδων αρχαιοτήτων, ενώ προανήγγειλε αλλαγές στην κάρτα πολιτισμού νέων.
Στη θέσπιση του Μητρώου Καλλιτεχνών και του Μητρώου του Συνδέσμου Καλλιτεχνών, αλλά και στη θεσμοθέτηση της Καλλιτεχνικής Χορηγίας προχώρησε η Κυβέρνηση, μετά και τη σημερινή έγκριση του νομοσχεδίου με τίτλο «Ο περί της θέσπισης Μητρώου Καλλιτεχνών και Καλλιτεχνικής Χορηγίας Νόμος του 2025». Μιλώντας στον ΣΠΟΡ FM 95.00 και την εκπομπή «Διασπορά Ειδήσεων», η Υφυπουργός Πολιτισμού δρ Βασιλική Κασσιανίδου, εξήγησε ότι για να μπορεί κάποιος να εγγραφεί στο Μητρώο Καλλιτεχνών θα πρέπει να πληροί τρεις τουλάχιστον προϋποθέσεις από τις 10 που προνοούνται στο νομοσχέδιο, και έτσι γίνεται ξεκάθαρο για το ποιοι μπορούν να εγγραφούν.
Για την καλλιτεχνική χορηγία εξήγησε ότι αφορά τους αυτοτελώς εργαζόμενους καλλιτέχνες, το ύψος της οποίας ανέρχεται στο 30% της εισφοράς που κατέβαλε ο καλλιτέχνης ως αυτοτελώς εργαζόμενος στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στο Ταμείο Ασφάλισης Υγείας, προσθέτοντας ότι η εν λόγω χορηγία απευθύνεται μόνο σε άτομα που πληρούν τις καθορισμένες στον νόμο αυστηρές προϋποθέσεις οι οποίες καταγράφονται στο νομοσχέδιο.
Επιστροφές αρχαιοτήτων και νέο μουσείο
Για τους πρόσφατους επαναπατρισμούς αρχαιοτήτων μίλησε η Υφυπουργός Πολιτισμού, τονίζοντας ότι είναι είναι μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία, ενώ μίλησε και για το νέο αρχαιολογικό μουσείο.
Δυστυχώς η Κύπρος λόγω της εισβολής, από την χώρα μας έχουν φύγει παράνομες πολλές αρχαιότητες και πολιτιστικά κειμήλια, τα οποία αρχίζουν να αφανίζονται στις διεθνείς δημοπρασίες, ανέφερε η Υφυπουργός. Όπως εξήγησε το Τμήμα Αρχαιοτήτων καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για να επιστραφούν στην Κύπρο, πάντα σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, την Αστυνομία, τη Νομική Υπηρεσία και το Τμήμα Τελωνείων.
Όσο αφορά το νέο μουσείο, που χτίζεται στην περιοχή του παλαιού Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας η κα. Κασσιανίδου εξήγησε ότι η νέα του ονομασία θα είναι «Αρχαιολογικό Μουσείο Κύπρου» προσθέτοντας ότι οι εργασίες προχωρούν και σύντομα θα υπάρξει ενημέρωση, καθώς αναμένεται να το επισκεφθεί επί τόπου με τον Υπουργό Μεταφορών. Η Υφυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση της για τους αρχαιολόγους που εργάζονται ούτως ώστε τα ευρήματα να είναι έτοιμα και να τοποθετηθούν στο νέο κτίριο. Για πρώτη φορά οι κυπριακές αρχαιότητες θα έχουν ένα Μουσείο που τους αξίζει, τόνισε.
Εκσυγχρονίζονται αρχαιολογικοί χώροι
Μεταξύ άλλων η κα. Κασσιανίδου, προανήγγειλε και την αναβάθμιση της εμπειρίας των επισκεπτών στους αρχαιολογικούς χώρους. Όπως εξήγησε αναμένεται να τοποθετηθούν πινακίδες επεξήγησης των χώρων, ενώ εμπλοκή στο όλο εγχείρημα αναμένεται να έχει και η τεχνολογία αφού θα τοποθετηθούν QR codes. Συγκεκριμένα οι εν λόγω αναβαθμίσεις θα γίνουν, όπως είπε, εντός της χρονιάς, στο Κούριο, στην Πάφο, στην Αμαθούντα και στον Αρχαιολογικό Χώρο Παλαίπαφου - Κουκλιών.
Αναθεωρούνται τα κριτήρια για την κάρτα Πολιτισμού Νέων
Την ηλικιακή επέκταση της κάρτας Πολιτισμού Νέων γνωστοποίησε η Υφυπουργός, σημειώνοντας ότι αναμένεται οι δικαιούχοι να είναι άτομα από 18 μέχρι και 21 ετών. Πρόσθεσε ότι για το 2024 εκδόθηκαν περισσότερες από 3500 κάρτες.
Σημειώνεται ότι η κάρτα έχει διάρκεια 12 μήνες από τη μέρα έκδοσής της και θα πιστώνεται με το ποσό των €220. Με τη χρήση της κάρτας οι νέοι έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πολιτιστικά δρώμενα και να επισκεφθούν χώρους πολιτισμού, όπως συναυλίες, θεατρικές παραγωγές, παραστάσεις χορού, εικαστικές και άλλες εκθέσεις, κινηματογραφικές προβολές, φεστιβάλ τεχνών, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.