ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Η έξαρση της νεανικής παραβατικότητας και η επένδυση στη νέα γενιά

Τι αναφέρουν στη «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» πολιτικά πρόσωπα και ακαδημαϊκοί για τα όσα είδαμε τις προηγούμενες ημέρες

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ένα νέο παιδί έχασε τη ζωή του, τραυματισμοί και ακρωτηριασμοί, «κάψιμο» πολιτικών προσώπων και επιθέσεις σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες συνθέτουν τον τραγικό επίλογο του φετινού Πάσχα. Η έξαρση της νεανικής παραβατικότητας έφερε ξανά στο προσκήνιο το νομοσχέδιο για τις λαμπρατζιές, αλλά και το πως η Πολιτεία μπορεί να μετριάσει το φαινόμενο και να παραμείνει ως ένα έθιμο.

Η πολιτική σκοπιά

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών και βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης μιλώντας στην εκπομπή «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» του ΣΠΟΡ FM 95.00 αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν για τη διαμόρφωση τροποποιήσεων για τις λαμπρατζιές. Όπως είπε, υπήρχε μεγάλη διαφωνία για το νομοσχέδιο, ήταν απόλυτα προβληματικό και ούτως η άλλως δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί άμεσα και να διαφοροποιήσει κάτι από αυτά που είδαμε. Σημείωσε ότι όλα όσα εκτυλίχθηκαν το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και όχι μόνο βρίσκονται στα πλαίσια ευθύνης για την ασφάλεια των πολιτών όπου αρμόδιοι είναι η Κυβέρνηση και ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο κ. Τορναρίτης δήλωσε ότι δεν θέλει να δώσει έναυσμα για περαιτέρω συγκρουσιακό κλίμα τονίζοντας πως η Βουλή είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να μελετήσει ότι της σταλεί από την Κυβέρνηση σε σχέση με τον περιορισμό αυτού του φαινομένου.

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ και επίσης μέλος της Επιτροπής Νομικών, η κ. Χριστιάνα Ερωτοκρίτου σχολιάζοντας αρχικά την κίνηση του υπουργού Δικαιοσύνης για σύνδεση της νεανικής παραβατικότητας με το απολυτήριο, αλλά και την επιστολή στο Ανώτατο για άμεση εκδίκαση, δεν νομίζει ότι είναι ένα μέτρο που από μόνο του δεν μπορεί να μειώσει το φαινόμενο.

«Η σωστή αντιμετώπιση είναι η αναγνώριση της αποτυχίας όλων. Ας μην ξεκινήσουμε να ζυγίζουμε την ευθύνη που έχει ο καθένας. Η νεανική παραβατικότητα είναι σύμπτωμα μιας αδυναμίας όλων να διαχειριστούν αυτή την έξαρση», είπε χαρακτηριστικά.

Η κ. Ερωτοκρίτου στάθηκε ιδιαιτέρα στη σημασία της συναισθηματικής υποστήριξης και πως το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας έχει εντάξει τη συγκεκριμένη παράμετρο στα σχολεία, προσθέτοντας πως είναι μια «κατάσταση που αφήσαμε όλοι μας να υφίσταται στα σχολεία, χωρίς να έχουμε τοποθετήσει τους ειδικούς».

Λοϊζίδης: «Έχουμε και εμείς τις ευθύνες μας»

Ο πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος «ΙΣΟΤΗΤΑ» κληθείς να σχολιάσει επί του ζητήματος, υπογράμμιζε ότι οι Αστυνομικοί έχουν και αυτοί τις ευθύνες τους για τις διαστάσεις που πήρε η νεανική παραβατικότητα. Πρόκειται για κάτι που φαινόταν εδώ και χρόνια, αλλά «λέγαμε προς τα έξω ότι όλα ήταν ρόδινα». Σύμφωνα με τον κ. Λοϊζίδη, αυτό που θα μετριάσει το πρόβλημα είναι η αύξηση των αστυνομικών, η αύξηση των κονδυλίων προς την Αστυνομία, αλλά και η ενίσχυση με νομοθεσίες.

Η εξήγηση του φαινομένου και η επένδυση στη νέα γενιά

Πρόσωπα της ακαδημαϊκής κοινότητας που φιλοξενήθηκαν στη «ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ» επιχείρησαν να εξηγήσουν το φαινόμενο, το πως οι νέοι τείνουν να ενσωματώνονται σε αυτές τις ομάδες, τις ρίζες που το προκαλούν, αλλά και οι τρόποι αντιμετώπισης, κυρίως μέσα από την επένδυση στη νέα γενιά.

Ο Κοινωνιολόγος Νίκος Περιστιάνης είπε πως οι θάνατοι η βία είναι πάντα προβλήματα που πρέπει να τα κοιτάζουμε με τη δέουσα προσοχή. Στον τομέα της νεανικής παραβατικότητας δεν έχουν γίνει μεγάλα βήματα βελτίωσης τα συζητούμε πάντα λίγες μέρες πριν το Πάσχα. Εξήγησε ότι «οι νέοι αναζητούν τρόπους να εκφράσουν συναισθήματα που είναι καταπιεσμένα και έχουν την ευκαιρία μαζί με άλλους φίλους τους να πάρουν μέρος σε συμπεριφορές και δρώμενα, να εκφραστούν με άλλους τρόπους που δεν μπορούν να τα εκφράσουν στην καθημερινότητά τους. Σχετικά με τα μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν, αλλά και αυτά που προωθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Περιστιάνης αναφέρει ότι «όταν έρχεται η πολιτεία να τα αντιμετωπίσει μόνο με την καταστολή, εμπλέκουν και τα όργανα της καταστολής μέσα», όπως οι επιθέσεις σε αστυνομικούς και το «κάψιμο» πολιτικών προσώπων.

Ο κ. Περιστιάνης αναφέρθηκε πως τέτοιες συμπεριφορές παρατηρούνται κυρίως από άτομα με ρίζες από την ακροδεξιά. Παράλληλα, τόνισε πως μέσα από τέτοιες δραστηριότητες μπορεί ο καθένας να προωθεί και τις ιδέες του, να βρει ευκαιρία να ΄΄κάψει΄΄ έναν εχθρό». Σύμφωνα με τον κ. Περιστιάνη, το φαινόμενο εντοπίζεται στη ρίζα του και αφορά τη λατρεία που έχουμε καλλιεργήσει για μια σειρά από ακροδεξιές προσωπικότητες που τις λατρεύονται μέχρι σήμερα, όπως ο Γρίβας, που κατά τον ίδιο εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο.

Ο καθηγητής Ψυχολογίας κ. Παναγιώτης Σταυρινίδης ανέφερε ότι η νεανική παραβατικότητα κατά περιόδους σημειώνει έξαρση κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες κάποιων εορτών όπως αυτές του Πάσχα. Άλλες ευκαιρίες είναι ο οπαδισμός και άλλα αθλητικά γεγονότα. «Σε ένα φυσιολογικό επίπεδο γίνεται αφορμή για να δημιουργήσουν μια μορφή κοινωνικοποίησης», συμπληρώνοντας ότι από εκεί και πέρα «όπου γίνεται μια τέτοια κοινωνικοποίηση υπάρχει και έδαφος για να παρεισφρήσουν μέσα άτομα με ακραίες απόψεις, μισάνθρωπες αντιλήψεις». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνει επένδυση στο να γίνουν δράσεις σε μικρότερες ηλικίες και στη νέα γενιά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κύπρος: Τελευταία Ενημέρωση