ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

25 χρόνια Αξιοθέα

Ο Μιχάλης Πιερής με το Θεατρικό Εργαστήρι του έφερε το 1997 τη ζωή και τη νεανική ενέργεια στην κάποτε υποβαθμισμένη περιοχή του Αγίου Κασσιανού στην Παλιά Λευκωσία

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Το Πολιτιστικό Φεστιβάλ και το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου συμπληρώνουν φέτος 25 χρόνια ουσιαστικής και ποιοτικής παρέμβασης στα πολιτισμικά δρώμενα του τόπου. Το Πολιτιστικό Κέντρο και το Θ.Ε.ΠΑ.Κ. γιορτάζουν, ωστόσο, χωρίς τον εμπνευστή και ιδρυτή τους, τον Μιχάλη Πιερή, ο οποίος με την ορμή και την πράξη του δημιουργικού του βίου διαμόρφωσε τον τρόπο με τον οποίο το πρώτο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Κύπρου δημιουργεί πολιτισμό ως αναπόσπαστο μέρος της παιδείας που προσφέρει. Ο Μιχάλης Πιερής με το Θεατρικό Εργαστήρι του έφερε το 1997 τη ζωή και τη νεανική ενέργεια στην κάποτε υποβαθμισμένη περιοχή του Αγίου Κασσιανού στην Παλιά Λευκωσία, και με τη διεθνούς εμβέλειας προσωπικότητά του κατάφερε να αναδείξει το Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου και τις δράσεις του σε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα πολιτισμού σε διεθνές επίπεδο. Το 25ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου, που διοργανώνεται στο Πολιτιστικό Κέντρο –το οποίο μετά από απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου φέρει πλέον το όνομά του Μιχάλη Πιερή–, αφιερώνεται στη μνήμη του. Ήδη οι πρώτες εκδηλώσεις του Α´ μέρους (Ιούνιος-Ιούλιος 2022) πραγματοποιήθηκαν, «Τα διηγήματα της γραφομηχανής», από το Θεατρικό Εργαστήρι Παγκύπριου Λυκείου Λάρνακας, την Παρασκευή 3 Ιουνίου και τη Δευτέρα 6 Ιουνίου παρουσιάστηκε η «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη του Κώστα Μόντη από το Θ.Ε.ΠΑ.Κ. Για τον Ιούνιου ακολουθούν την Παρασκευή 10 Ιουνίου η μουσική εκδήλωση «Καλώς ήρθαν οι φίλοι μας… Θράκη – Αιγαίο – Κύπρος» από τον Λαογραφικό Όμιλο Λεμεσού, με επτά μουσικούς, τραγουδιστές και πρωτοχορευτές από τους Ασβεστάδες Έβρου, πέντε γλεντιστάδες από τον Μεσότοπο της Λέσβου, παραδοσιακοί οργανοπαίκτες, τραγουδιστές και τσαττιστές από την Κύπρο σμίγουν με τον Λαογραφικό Όμιλο Λεμεσού σε ένα συναπάντημα με χορούς και τραγούδια από τη Θράκη, το Αιγαίο και την Κύπρο. Συνέχεια έχει την επόμενη εβδομάδα, την Τετάρτη 15 Ιουνίου η εκδήλωση «Άγρυπνο φεγγάρι. Νότης Μαυρουδής». Ο Νότης Μαυρουδής, ένας από τους σημαντικότερους δημιουργούς στην ελληνική μουσική τα τελευταία 50 χρόνια, βρίσκεται για πρώτη φορά κοντά μας για μια περιδιάβαση στα τραγούδια που σημάδεψαν τη δημιουργική του πορεία. Μαζί του ο κιθαριστής Γιώργος Τοσικιάν και η ερμηνεύτρια Μαρία Θωίδου.

Οι εκδηλώσεις στην Αξιοθέα συνεχίζουν την Παρασκευή 17 Ιουνίου «Από το χθες στο σήμερα», με τη Βάκια Σταύρου. Τη Δευτέρα 20 Ιουνίου ξανά με τη «Λυσιστράτη» του Κώστα Μόντη, την Τρίτη 21 και την Τετάρτη 22 Ιουνίου με τη συναυλία «Να κουμπασάρω τον καιρό» με τον Ψαραντώνη. Την Παρασκευή 24 Ιουνίου με τον οργανίστα και συνθέτη Γιώργο Κοντραφούρη, ο οποίος έρχεται για πρώτη φορά στην Αξιοθέα για μία μόνο παράσταση, την «London 3. George Kontrafouris Trio». Την Τρίτη 28 Ιουνίου η «Ethnic meets Jazz» με το τζαζ τρίο του κοντραμπασίστα Ειρηναίου Κουλλουρά µε τον Άµος Χόφµαν.

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι διαθέσιμο σε ηλεκτρονική μορφή στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση