ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Αρχεία στην Κύπρο. Οργάνωση – Προσδοκίες – Προοπτικές»

Το σημαντικότερο συμπέρασμα που εξήχθη είναι ότι οι προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν τα αρχειακά ιδρύματα είναι κοινές

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Πραγματοποιήθηκε, επ’ ευκαιρία της Διεθνούς Εβδομάδας Αρχείων (6 και 10 Ιουνίου) την Τρίτη 7 Ιουνίου, το 1ο επιστημονικό συνέδριο του Κρατικού Αρχείου, με θέμα «Αρχεία στην Κύπρο. Οργάνωση – Προσδοκίες – Προοπτικές». Το Κρατικό Αρχείο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην προσπάθειά του για προβολή των αρχειακών ιδρυμάτων που λειτουργούν στην Κύπρο, τη γνωριμία του κοινού με τα αρχειακά τεκμήρια που διαφυλάσσονται σε αυτά και την καταγραφή των προοπτικών τους, στο νέο ψηφιακό περιβάλλον που ζούμε, διοργάνωσε το επιστημονικό αυτό συνέδριο, προσκαλώντας τα σημαντικότερα ιδρύματα διαχείρισης αρχείων στην Κύπρο. Το συνέδριο χαιρέτισε η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κα Στέφη Δράκου, η οποία εξήρε τη σημασία των αρχείων για τη χρηστή διοίκηση αλλά και την ιστορική έρευνα, τονίζοντας παράλληλα τη συμβολή του Κρατικού Αρχείου προς τον σκοπό αυτό. Στην ομιλία του ο αναπληρωτής έφορος Κρατικού Αρχείου, κ. Χρίστος Κυριακίδης, παρουσίασε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το Κρατικό Αρχείο στη διάσωση, διαφύλαξη και διάθεση στο κοινό των αρχείων που παράγει, ως επί το πλείστο, ο δημόσιος τομέας, τις προσδοκίες για την ανάπτυξή του και τις προοπτικές που εμφανίζονται στο νέο περιβάλλον που τα ηλεκτρονικά αρχεία επιβάλλουν. Για τη συμβολή των Οργανισμών τους στη διάσωση των αντίστοιχων αρχείων τους μίλησαν ο γενικός διευθυντής του ΡΙΚ, κ. Θανάσης Τσώκος, η διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών, κα Αλίκη Στυλιανού, ο αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών, για το Αρχείο Προφορικής Παράδοσης του Κέντρου και ο επιστημονικός διευθυντής του Παττίχειου Δημοτικού Μουσείου – Ιστορικού Αρχείου και Κέντρου Μελετών Λεμεσού, κ. Μίμης Σοφοκλέους.

Στη δεύτερη συνεδρία παρουσιάστηκαν εισηγήσεις για ιδιωτικά αρχεία που λειτουργούν στην Κύπρο και το εξωτερικό. Ο αρχειοφύλακας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, κ. Κωνσταντίνος Θεοδότου μίλησε για το Αρχείο των αοιδίμων Αρχιεπισκόπων Κύπρου, ο ερευνητής στο Κέντρο Μελετών της Ιεράς Μονής Κύκκου, κ. Κωστής Κοκκινόφτας για τα σχετικά με την Κύπρο έγγραφα του Αρχείου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ο επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, Πέτρος Παπαπολυβίου, για το αρχείο που φυλάσσεται στο ίδρυμα, και, τέλος, ο έφορος Συλλογών Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου, κος Χριστόδουλος Χατζηχριστοδούλου, για το Ιστορικό Αρχείο του Ιδρύματος.

Το σημαντικότερο συμπέρασμα που εξήχθη είναι ότι οι προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν τα αρχειακά ιδρύματα είναι κοινές, και η συνεργασία όλων των φορέων μεταξύ τους είναι απαραίτητη για την αντιμετώπισή τους. Παράλληλα, κάτι που αποτελεί και επιδίωξη και του Κρατικού Αρχείου, είναι η θεσμοθέτηση του συνεδρίου αυτού σε ετήσια βάση, κάτι που θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό στην εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των ιδρυμάτων που διαχειρίζονται αρχεία στην Κύπρο.

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

X