ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στη Θεσμών η Φιλίππα Καρσερά - «Όλα είναι πεντακάθαρα»

Η Επιτροπή αναμένει γραπτές απαντήσεις από την κα Καρσερά που να δίνουν πληροφόρηση για το πόσοι και ποιοι έκαναν εισφορές στον Φορέα - Η πρώτη κυρία δεσμεύτηκε να στείλει τις πληροφορίες

Του Παύλου Νεοφύτου

Του Παύλου Νεοφύτου

Με την πρώτη παρουσία της πρώτης κυρίας, Φιλίππας Καρσερά Χριστοδουλίδη, στη Βουλή, διεξήχθη σήμερα συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών, στο πλαίσιο της συζήτησης για την πρόταση Νόμου του βουλευτή Νίκου Γεωργίου που προσυπογράφεται και από τον βουλευτή Κυριάκο Χατζηγιάννη, με απώτερο στόχο ο Ανεξάρτητος Φορέας Κοινωνικής Στήριξης, στον οποίο προεδρεύει η κα Καρσερά, να τηρεί και να δημοσιεύει μητρώο με τις εισφορές που γίνονται προς αυτόν. Βάσει της σχετικής έκθεσης με την οποία ο Νίκος Γεωργίου αιτιολογεί την πρόταση, σκοπός είναι η ενίσχυση της διαφάνειας και της λογοδοσίας σε σχέση με τους πόρους του ειδικού Ταμείου του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης.

Η Επιτροπή αναμένει γραπτές απαντήσεις από την κα Καρσερά που να δίνουν πληροφόρηση για το πόσοι έκαναν εισφορές στον Φορέα, ποιοι είναι Κύπριοι και ποιοι ξένοι, ποιοι είναι εταιρείες και ποιοι φυσικά πρόσωπα, ποιοι επώνυμοι και ποιοι ανώνυμοι. Η κα Καρσερά έχει δεσμευτεί να στείλει τις πληροφορίες.

Σε τοποθέτησή της, είπε ότι όλα είναι πεντακάθαρα και γίνονται οι διαδικασίες άψογα στον Φορέα. Όσον αφορά τους χορηγούς, ανάφερε ότι δεν είναι κρυφοί, αλλά έρχονται σε εκδηλώσεις. Απλά δεν θέλουν να φαίνεται ότι δίνουν μεγάλα ποσά, εξήγησε, σημειώνοντας πως «αν φορτώσετε αυτόν τον νόμο, απλά δεν θα δίνουν οι χορηγοί στον φορεά τα λεφτά, αλλά σε άλλους οργανισμούς».

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Αντωνιάδης, Γενικός Λογιστής της Δημοκρατίας και Ταμίας του Ανεξάρτητου Φορέα κατέθεσε στη Βουλή πίνακα, όπου παρουσιάζεται ανάλυση των εισφορών που έχουν ληφθεί και της οικονομικής στήριξης που έχει παραχωρηθεί από τον Φορέα, μαζί με τον αριθμό των φοιτητών που έχουν στηριχτεί, για την περίοδο 2014 - 2023.

Σημείωσε ότι τα καθαρά έσοδα του 2023 καλύπτουν ανάγκες της ακαδημαϊκής χρονιάς 2023/24 που προκ΄ύπτουν για καταβολή μέσα στο 2024, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των εισφορών (90% για το 2023) αφορούν εισφορές εσωτερικού.

«Είμαι σίγουρη ότι δεν θα πλήξουμε τον Φορέα»

«Ο Φορέας τον οποίο φέτος εξελίξαμε, επικαιροποιήσαμε ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σημερινής εποχής με έμφαση σε βοηθήματα στα ορφανά, σε παιδιά μονογονέων και πολυτέκνων, είναι ένα αποκούμπι και φέτος λόγω αυξημένων χορηγιών που καταβάλλονται στο κρατικό ειδικό ταμείο και ελέγχονται αυστηρά από την Κεντρική Τράπεζα, τον Γενικό Λογιστή που είναι ο ταμίας και βεβαίως τον Γενικό Ελεγκτή, μπορεί να βοηθηθούν από 800-1000 παιδιά», δήλωσε η κα Καρσερά μετά τη συνεδρίαση. «Αυτό είναι σπουδαίο και άκρως απαραίτητο. Και θα συνεχίσω να εργάζομαι σκληρά, με διαφάνεια και λογοδοσία, ώστε να αποκτήσουμε περισσότερες χορηγίες και να δώσουμε ακόμη περισσότερες υποτροφίες χαλαρώνοντας χρόνο με τον χρόνο τα κριτήρια για να μπούμε σε όλες τις οικογένειες, της μεσαίας τάξης που μας έχουν ανάγκη», πρόσθεσε.

«Σε μια εποχή ακρίβειας, υπογεννητικότητας, και πολλαπλών προκλήσεων ως σύζυγος του ΠτΔ έχω χρέος να είμαι έμπρακτα δίπλα στους νέους και την οικογένεια. Εύχομαι ότι η Βουλή θα δει το σπουδαίο έργο και θα σταθεί αρωγός, γιατί λιγότερες χορηγίες και αποτροπή χορηγών σημαίνει λιγότερες υποτροφίες σε παιδιά. Ειδικά όσων δεν έχουν επαρκή οικονομική στήριξη από το σπίτι τους. Επενδύουμε στην εκπαίδευση των παιδιών μας. Αξιοποιούμε την κοινωνική εταιρική ευθύνη. Είμαι σίγουρη ότι όλοι μοιραζόμαστε τον ίδιο στόχο και δεν θα πλήξουμε τον Φορέα. Δεν θα πλήξουμε τα παιδιά μας».

«Η ενημέρωση και η διαφάνεια είναι κάτι το διαφορετικό»

«Με τη παρούσα Πρόταση Νόμου δεν αμφισβητείται σε καμία περίπτωση το νομότυπο των διαδικασιών που ακολουθεί ο Φορέας. Ούτε η καλή διαχείριση, ούτε οι ισχυρισμοί, ούτε οι προθέσεις των μελών της Επιτροπής Διαχείρισης του Φορέα. Ούτε αμφισβητείτε ο ορθός έλεγχος από τον Γενικό Λογιστή ότι τηρούνται όλα τα μέτρα δέουσας επιμέλειας, ο έλεγχος της νόμιμης πηγής των εσόδων των χορηγιών, και ούτε αμφισβητείται η διαδικασία και τα κριτήρια απόδοσης των υποτροφιών. Οι πιο πάνω αναφορές αποτελούν τον έλεγχο», δήλωσε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Γεωργίου, ο οποίος είναι εισηγητής της πρότασης Νόμου, τονίζντας ότι «η ενημέρωση και η διαφάνεια είναι όμως κάτι το διαφορετικό».

«Η παρούσα Πρόταση Νόμου είναι θεσμική και καλείτε να καλύψει νομοθετικό κενό που υπάρχει στην κείμενη Νομοθεσία και να θωρακίσει με αξιοπιστία τον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης. Την ανάγκη για θέσπιση εξυπακουόμενων κανόνων διαφάνειας και λογοδοσίας όπως άλλωστε κρίνεται επιβεβλημένο για κάθε πτυχή της πολιτικής και δημόσιας ζωής του τόπου. Η ανάγκη στις μέρες μας για διαφάνεια και λογοδοσία διαβρώνει το όποιο αίσθημα εμπιστοσύνης, καλής πίστης αλλά και της αρετής που διαθέτει το όποιο δημόσιο πρόσωπο. Είναι γι’ αυτό που πρέπει με νομοθεσίες και θεσμικές παρεμβάσεις να καλύψουμε κενά, διασφαλίζοντάς την διαφάνεια και κυρίως το Κράτος Δικαίου».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Νεοφύτου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η εν λόγω κίνηση στοχεύει στην αντιμετώπιση της διαρροής επιστημονικού ανθρώπινου κεφαλαίου (brain drain) και στην αναβάθμιση ...
ΚΥΠΕ
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ