ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Το παρασκήνιο της αποχώρησης Σιζόπουλου

Η επόμενη μέρα στην ΕΔΕΚ

Της Οριάνας Παπαντωνίου

Της Οριάνας Παπαντωνίου

Μπορεί για τα πλείστα μέλη της Κ.Ε. της ΕΔΕΚ η απόφαση του Μαρίνου Σιζόπουλου να αποχωρήσει από την προεδρία έναν χρόνο πριν την ολοκλήρωση της θητείας του, να ήταν κεραυνός εν αιθρία, ωστόσο ο ίδιος επεξεργαζόταν την απόφαση εδώ και μήνες.

Μάλιστα συζήτησε το θέμα διεξοδικά με στενούς του φίλους στην Ελλάδα –την τελική απόφαση την έλαβε το Πάσχα στη Θεσσαλονίκη– ώστε να αποφύγει τη συναισθηματική φόρτιση, αλλά και να μην διαρρεύσει οτιδήποτε πριν πάρει τις τελικές του αποφάσεις.

«Όλα στην ώρα τους» ήταν η απάντηση που έδινε τους τελευταίους μήνες στο ερώτημα αν θα οδηγούσε το κόμμα στις βουλευτικές και μετά θα παρέδιδε τα ηνία, όπως προνοείται άλλωστε από το καταστατικό, με τον ίδιο όπως αναφέρουν στενοί του συνεργάτες να αναφέρει πως ο κύκλος του στην προεδρία του Κινήματος έχει κλείσει οριστικά.

Μία δεκαετία, τη δυσκολότερη όπως σημειώνουν στελέχη του Κινήματος, που άνοιξε πληγές και απομάκρυνε ιστορικά στελέχη με ορισμένους να καταλογίζουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης στον Μαρίνο Σιζόπουλο και τους χειρισμούς που επέλεξε να κάνει μετά την ανάληψη της προεδρίας την 1η Μαρτίου του 2015 –αφού παραιτήθηκε ο Γιαννάκης Ομήρου κάνοντας τότε λόγο για εσωκομματικές τριβές και διχασμό– ενώ θεωρούν ότι ο ίδιος εγκαταλείπει το πλοίο στα δύσκολα, τώρα που το κόμμα κινδυνεύει ακόμη και να μείνει εκτός Βουλής βάσει και των δημοσκοπήσεων.

Την ίδια ώρα, στην εξίσωση μπαίνει και το πόρισμα της Αρχής κατά της διαφθοράς –αναμένεται εντός Μαΐου– σε σχέση με την υπόθεση TAXAN PROPERTIES LTD μετά από καταγγελία του Γιώργου Βαρνάβα. Μάλιστα ορισμένοι σημειώνουν πως το πόρισμα δεν ευνοεί τον κ. Σιζόπουλο, για αυτό και επέλεξε να μην εμπλέξει το κόμμα σε αυτή τη διαδικασία, ωστόσο κρατά τη βουλευτική ασυλία, ενώ ο ίδιος επισημαίνει πως ουδεμία σχέση έχει αυτή η υπόθεση με την απόφασή του να αποσυρθεί, διαμηνύοντας μάλιστα πως με την ολοκλήρωση της διαδικασίας έχει πολλά να δημοσιοποιήσει ώστε να λάμψει η αλήθεια.

Πάντως, αυτό που ο Μαρίνος Σιζόπουλος θέλησε να ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή είναι ότι θα παραμείνει ενεργός στην πολιτική δράση και στο πλευρό της νέας ηγεσίας της ΕΔΕΚ για το καλό του κόμματος και του τόπου.

Όπως μάλιστα φέρεται να εξήγησε σε στενούς του συνεργάτες, αποχωρεί τη δεδομένη στιγμή ώστε να δώσει χώρο και χρόνο στη νέα ηγεσία, που δεν πρέπει να επωμιστεί το όποιο αποτέλεσμα θα έφερναν οι δικές του επιλογές ενόψει βουλευτικών εκλογών, αλλά και σε σχέση με το αν θα συνεχίσει το κόμμα να στηρίζει την κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη την ώρα που όλο και πληθαίνουν οι φωνές για επανεξέταση του θέματος.

Σε ό,τι αφορά τη διάδοχη κατάσταση ο ίδιος δεν έχει κάνει οποιαδήποτε νύξη –αν και έχει εικόνα για το ποιος πρέπει να αναλάβει– λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όπως στον ίδιο δεν έδωσε κανείς το δαχτυλίδι διαδοχής ούτε και ο ίδιος θα το δώσει, αλλά τα μέλη του κόμματος είναι αυτά που θα αποφασίσουν βάσει των προτάσεων και των θέσεων των υποψηφίων ποιος θα αναλάβει τα ηνία.

Την υποψηφιότητά του αναμένεται αρχές της εβδομάδας να καταθέσει ο γενικός διευθυντής της ΕΔΕΚ Μορφάκης Σολομωνίδης.


Την προεδρία του Κινήματος δεν αποκλείεται να διεκδικήσει και το μέλος της Κ.Ε. Μάριος Χαννίδης.

Νέος πρόεδρος της ΕΔΕΚ

Πάντως, την παραίτηση Μαρίνου Σιζόπουλου ακολούθησαν και τα υπόλοιπα στελέχη της ηγεσίας, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί να διεξαχθούν εσωκομματικές εκλογές αρχές Ιουνίου.

Την υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος αναμένεται αρχές της εβδομάδας να καταθέσει ο γενικός διευθυντής της ΕΔΕΚ Μορφάκης Σολομωνίδης. Ο κ. Σολομωνίδης, διαμηνύεται πως έχει ήδη κάνει τις πρώτες επαφές και την υποψηφιότητά του αναμένεται να στηρίξουν πρωτοκλασάτα στελέχη του Κινήματος.

Μάλιστα καταθέτοντας την υποψηφιότητά του θα αναφερθεί σε συγκεκριμένους πυλώνες, για το πώς θα κινηθεί το κόμμα μέχρι και τις βουλευτικές, σε ζητήματα που απασχολούν σήμερα τους πολίτες.

Την ίδια ώρα ανοιχτό αφήνεται και το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε κάλεσμα ενότητας προς στελέχη που έχουν απομακρυνθεί όπως και στον πρώην πρόεδρο του Κινήματος Γιαννάκη Ομήρου.

Την προεδρία του Κινήματος δεν αποκλείεται να διεκδικήσει και το μέλος της Κ.Ε Μάριος Χαννίδης. Τελικές αποφάσεις αναμένεται να λάβει, σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες, το επόμενο 48ωρο μετά και από διαβουλεύσεις με παλαιά και νέα στελέχη της ΕΔΕΚ.

Πρωτοβουλία με στόχο τη σωτηρία του κόμματος φέρεται να αναλαμβάνουν παλαιότερα στελέχη με πρωτοβουλία του δημάρχου Λευκάρων Σοφοκλή Σοφοκλέους. Άλλωστε, όπως σημειώνεται, η παραίτηση Μαρίνου Σιζόπουλου τη δεδομένη στιγμή ενισχύει την εσωστρέφεια και την καταστροφολογία στο κόμμα και θα πρέπει όλοι –παλαιά και νέα στελέχη– να εργαστούν για τη διάσωση του κόμματος.

Την ίδια ώρα και ο βουλευτής του κόμματος Ανδρέας Αποστόλου μιλώντας στο ΣΠΟΡ FM και την εκπομπή ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ξεκαθάρισε ότι δεν θα διεκδικήσει την προεδρία της ΕΔΕΚ, επισημαίνοντας ότι «προτεραιότητα αυτή τη στιγμή δεν είναι οι θέσεις και τα αξιώματα αλλά το να δουλέψουμε για να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό ευρωπαϊκό κόμμα, το οποίο έχει ανάγκη η κοινωνία μας».  

Πάντως, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι διαβουλεύσεις για συμπλήρωση του ψηφοδελτίου της ΕΔΕΚ και όπως δήλωσε ο Μαρίνος Σιζόπουλος σε συνέντευξή του στην «Κ», έχουν ήδη προσεγγίσει προσωπικότητες του ευρύτερου κεντρώου χώρου όπως και πρόσωπα που θα προσδώσουν όχι μόνο πολιτική αλλά και επιστημονική ποιότητα στο ψηφοδέλτιο της ΕΔΕΚ .

Άλλωστε βάσει και των όσων προνοούνται από το καταστατικό του κόμματος, ανοίγει η θέση της Λεμεσού –επαρχία του Μαρίνου Σιζόπουλου– για αυτό αν και αποχωρεί από την προεδρία ο ίδιος θα εργαστεί για ένα καλό αποτέλεσμα, ενώ ανοιχτή είναι και η θέση στην επαρχία Πάφου μιας και ο νυν βουλευτής Ηλίας Μυριάνθους, συμπληρώνει δύο θητείες.

Η μεγαλύτερη ανησυχία για την ΕΔΕΚ φέρεται ωστόσο να είναι η επαρχία Λευκωσίας, μιας και όπως διαμηνύεται η απουσία του Κωστή Ευσταθίου από το ψηφοδέλτιο πιθανώς να στοιχίσει στο κόμμα. Μάλιστα, αν ο ίδιος επιλέξει να είναι εκ νέου υποψήφιος με το «Πολιτικό παρατηρητήριο» τότε πιθανώς τα δεδομένα να διαφοροποιηθούν.

Σε σχέση με την επαρχία Λάρνακας χαρακτηρίζεται ως η «δυνατή» επαρχία του Κινήματος, αφού και η επαναδιεκδίκηση της έδρας από τον βουλευτή Ανδρέα Αποστόλου θεωρείται δεδομένη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Οριάνας Παπαντωνίου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση