ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Πώς επηρεάζεται η Κύπρος

Νέος γύρος αναμέτρησης Ισραήλ-Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Η πρωτοφανής κλιμάκωση στη Γάζα μετά από την αιφνιδιαστική εκστρατεία τρόμου του Σαββάτου από την οργάνωση Χαμάς -που προξένησε στο Ισραήλ βαρύ φόρο αίματος αλλά και εκατοντάδες απαγωγές αμάχων-ξαναβάζει την Μέση Ανατολή σε ένα σπιράλ συγκρούσεων βίας με φόντο την αραβοϊοσραηλινή σύγκρουση. Αυτή την φορά είναι διαφορετικά: To Ισραήλ, μισό αιώνα μετά τον αιφνιδιασμό του 1973 και του πολέμου του «Γιομ Κιπούρ», κηρύττει επίσημα τον πόλεμο στη Παλαιστίνη βάσει Νόμου, κινητοποιεί πάνω από 300.000 εφέδρους σε όλο το εύρος των συνόρων του και ετοιμάζεται για μια χερσαία επιχείρηση εναντίον της Χαμάς στη Γάζα, την επιχείρηση “Swords of Iron” («Ξίφη από σίδερο») -που δυνητικά:

  • θα έχει διάρκεια, υψηλή ένταση και βαρύ κόστος σε κάθε πλευρά. 
  • θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα πολυμέτωπο αγώνα για το Ισραήλ σε όλο το εύρος των μετώπων (Βόρειο, Κεντρικό, Νότιο) με εμπλοκή της Χεζμπολάχ του Λιβάνου ή ακόμη χειρότερα σε μια περιφερειακή σύγκρουση -εξέλιξη που φωτογραφίζει το Ιράν. 

Η Κύπρος, αναπόφεκυτα, δεν μένει ανεπηρέαστη από τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή λόγω γεωγραφικής εγγύτητας, εγνωσμένης αξίας σχέσεων με το Ισραήλ και την Παλαιστίνη αλλά και λόγω της ύπαρξης μεγάλου αριθμού κοινοτήτων Ισραηλινών πολιτών.

Προκλήσεις ασφάλειας

Ήδη από τα μέσα του Σαββάτου η ΚΔ αντέδρασε σε επίπεδο πολιτικής επικοινωνίας ως προς την καταδίκη των ενεργειών της Χαμάς με το υπουργείο Εξωτερικών να προχωρεί με την σταδιακή καταγραφή Κύπριων υπηκόων που διαμένουν ή επισκέπτονταν το Ισραήλ προκειμένου να διευθετηθεί ο έγκαιρος επαναπατρισμός τους -με την πρεσβεία της ΚΔ στο Τελ Αβίβ και την Ραμάλα να συντονίζεται με την έδρα, εφαρμόζοντάς μάλιστα σύστημα τηλεργασίας για το προσωπικό της, δεδομένου ότι το Τελ Αβίβ βρέθηκε στο στόχαστρο πυραυλικών επιθέσεων. Σε αυξημένα μέτρα ασφάλειας προχωρούν και οι αρχές ασφάλειας της ΚΔ με την Αστυνομία Κύπρου να αυξάνει τα σχετικά μέτρα φύλαξης δυνητικών στόχων ισραηλινών συμφερόντων επί κυπριακής επικράτειας καθώς και τα σημεία εισόδου όπως αεροδρόμια, λιμάνια/μαρίνες και οδοφράγματα. Η Λευκωσία δηλώνει ετοιμότητα και για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών στο Ισραήλ καθώς εισέρχεται σε πολεμική σύρραξη ενώ και πτήσεις επαναπατρισμού Ισραηλινών προς το Τελ Αβίβ εξυπηρετήθηκαν μέσω Λάρνακας.

Ένα σενάριο γενικευμένου πολέμου στο Ισραήλ δημιουργεί σειρά προκλήσεων για την ΚΔ που εδράζονται σε πολλαπλούς άξονες ασφάλειας αλλά και της μεγάλης, υπό διαμόρφωση, γεωπολιτικής εικόνας:

  • Ως προς την διασφάλιση της ασφάλειας των Ισραηλινών πολιτών επί κυπριακού εδάφους από τρομοκρατικές δράσεις οργανώσεων όπως η Χαμάς, η Χεζμπολάχ ή οι «Φρουροί της Επανάστασης». Η Κύπρος υπήρξε ιστορικά χώρος μεταφοράς της αραβοϊσραηλινής σύγκρουσης με πολλαπλά συμβάντα τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 αλλά και πρόσφατες απειλές ασφάλειας. 
  • Αναφορικά με την επαγρύπνηση λόγω της υπερσυγκέντρωσης στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή (αμερικανική Task Force, ρωσικός στόλος στη Ταρτούς, έντονη πυραυλική και αντιπυραυλική δραστηριότητα, αυξημένη SIGINT, κοκ) για σκοπούς αποφυγής σεναρίων κρίσης ή προβολής της σύγκρουσης που διαμοφώνεται. 
  • Σε σχέση με το ρόλο της ΚΔ σε περίπτωση εκκενώσεων ξένων πολιτών από κράτη της περιοχής λόγω κλεισίματος εναέριων χώρων κι εκτροπών πτήσεων και τέλος
  • Σε σχέση με τις πτυχές του προσφυγικού/μεταναστευτικού. 
ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση