
ΚΥΠΕ
Πολύ μακριά από μια λύση, σε σύγκριση με την περίοδο του Σχεδίου Ανάν, βρίσκεται σήμερα το Κυπριακό, με τους Τουρκοκύπριους να βιώνουν εντεινόμενη διεθνή απομόνωση, δήλωσε ο πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
«Βιώνουμε έναν μηδενισμό στον κόσμο», ανέφερε ο κ. Ταλάτ σε συνέντευξη του στην «Γενί Ντουζέν», επισημαίνοντας πως η τουρκοκυπριακή κοινότητα έχει μετατραπεί από έναν λαό που το 2004 δεχόταν επαίνους από τον ΓΓ του ΟΗΕ και βρισκόταν στο επίκεντρο των εκκλήσεων για άρση της απομόνωσης, σε μια κοινότητα της οποίας «το όνομα δεν ακούγεται».
Ο κ. Ταλάτ άσκησε κριτική στον νυν Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, κατηγορώντας τον ότι με τον «παράλογο ισχυρισμό» πως η ομοσπονδία θα μετέτρεπε τους Τουρκοκύπριους σε μειονότητα, έχει εκμηδενίσει το ενδιαφέρον του κόσμου, χωρίς παράλληλα να είναι σαφές τι επιδιώκει η τουρκοκυπριακή πλευρά. «Με λίγα λόγια, δεν ξέρουμε τι λέμε και δυστυχώς η Τουρκία συμβάλλει σε αυτή την κωμωδία», σχολίασε.
Τόνισε την απόλυτη ανάγκη για διάλογο, ανεξαρτήτως του μοντέλου λύσης. «Δεν λέω οπωσδήποτε ομοσπονδία. Και για τη λύση δύο κρατών χρειάζεται διάλογος, πρέπει να πείσουν την ε/κ πλευρά για την αναγκαιότητα των δύο κρατών», είπε, προσθέτοντας πως δεν πρέπει να τίθενται προϋποθέσεις για την έναρξη συνομιλιών.
Αναφερόμενος στην περίοδο του Σχεδίου Ανάν και το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, είπε πως ήταν μια «μεγάλη ευκαιρία για όλη την Κύπρο που δυστυχώς χάθηκε», επιρρίπτοντας ευθύνες τόσο στον Ραούφ Ντενκτάς όσο και στην τότε ελληνοκυπριακή ηγεσία. Εκτίμησε πως το άνοιγμα των οδοφραγμάτων έδειξε τις «πραγματικότητες» και στις δύο κοινότητες.
Υποστήριξε ότι ούτε ο κ. Τατάρ ούτε η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμούν πραγματικά το άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων σήμερα.