ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πόλεμος Χαμάς – Ισραήλ: Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα

Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες φέρονται να «πιάστηκαν στον ύπνο» παρόλο που η Χαμάς προετοίμαζε την επίθεση εδώ και καιρό

Kathimerini.gr

Την πλήρη πολιορκία της Γάζας διέταξε το Ισραήλ τη Δευτέρα, καθώς οι επιθέσεις της Χαμάς με ρουκέτες συνεχίζονταν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, ενώ αξιωματούχοι του Ισραηλινού στρατού έκαναν λόγο για τη δική τους 11η Σεπτεμβρίου και για… Περλ Χάρμπορ.

Η νέα αιματηρή αντιπαράθεση Χαμάς – Ισραήλ, ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου, τελευταία ημέρα εβραϊκής γιορτής και 50 χρόνια και μια ημέρα μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ.

Σοκαρισμένοι οι Ισραηλινοί ξύπνησαν με τον ήχο των σειρήνων, καθώς η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ εκτόξευσαν χιλιάδες ρουκέτες από τη Γάζα. Την ίδια ώρα, ένοπλοι μαχητές έσπασαν τα υψηλής τεχνολογίας φράγματα που περιβάλλουν τη λωρίδα για να εισέλθουν στο Ισραήλ, πυροβολώντας και αιχμαλωτίζοντας κόσμο. Ομάδες Παλαιστινίων ενόπλων επιχειρούσαν ταυτόχρονα να εισέλθουν στο Ισραήλ από τη θάλασσα.

Αναλυτές έκαναν λόγο για άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ, καθώς και για καταστροφική αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο και ότι οι Παλαιστίνιοι θα πληρώσουν βαρύ τίμημα.

Ομάδες ενόπλων διείσδυσαν σε εβραϊκές κοινότητες κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, σκοτώνοντας και συλλαμβάνοντας πολίτες και στρατιώτες.

Ανεπιβεβαίωτα βίντεο έδειχναν αιμόφυρτους Ισραηλινούς, δεμένους πισθάγκωνα, να συλλαμβάνονται από Παλαιστίνιους ενόπλους. Πολλοί έτρεξαν στα σπίτια τους, καθώς συνεχιζόταν το μακελειό.

Εκατοντάδες νέοι σε μουσικό φεστιβάλ στο νότιο Ισραήλ δέχτηκαν πυρά. «Πήγαιναν από δέντρο σε δέντρο και πυροβολούσαν. Παντού. Από δύο πλευρές. Είδα ανθρώπους να πεθαίνουν», ανέφερε επιζών. Οι αρχές αργότερα γνωστοποίησαν ότι ανασύρθηκαν 260 σοροί στην περιοχή γύρω από τον χώρο όπου διεξήχθη το φεστιβάλ.

Μέχρι το βράδυ του Σαββάτου, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) εκτιμούσαν ότι 200-300 Παλαιστίνιοι μαχητές παρέμεναν στο Ισραήλ, ενώ κατέγραψαν οκτώ «σημεία εμπλοκής» όπου οι IDF προσπαθούσαν να ανακτήσουν τον έλεγχο από τους μαχητές.

Πώς αντέδρασε το Ισραήλ

Το Ισραήλ επιστράτευσε εφέδρους και εξαπέλυσε κύμα αεροπορικών επιδρομών στη μικροσκοπική λωρίδα, όπου ζουν 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι.

Ο Νετανιάχου προειδοποίησε τους Παλαιστίνιους στη Γάζα να «φύγουν από εκεί», καθώς ορκίστηκε να μετατρέψει τα κρησφύγετα της Χαμάς σε «ερείπια». Ωστόσο, δεν υπάρχει τρόπος διαφυγής για όσους βρίσκονται στην αποκλεισμένη περιοχή.

Πολεμικά αεροσκάφη έβαλαν στο στόχαστρο πολλά κτίρια στο κέντρο της πόλης της Γάζας, συμπεριλαμβανομένου του Palestine Tower, 11ώροφου κτιρίου που στεγάζει ραδιοφωνικούς σταθμούς της Χαμάς.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι μπορεί να εξαπολύσει χερσαία εισβολή, αν και αυτό θα εγκυμονούσε τεράστιους κινδύνους τόσο για τα ισραηλινά στρατεύματα όσο και για τους Ισραηλινούς αιχμαλώτους που κρατούνται στην περιοχή.

Το Ισραήλ έχει διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, καυσίμων και νερού στη Γάζα, γεγονός που μπορεί σύντομα να επηρεάσει τις ιατρικές εγκαταστάσεις της λωρίδας, οι οποίες ήδη δέχονται μεγάλη πίεση από τους τραυματίες των βομβαρδισμών.

Σε πλάνα από τη Γάζα φαίνεται κατεστραμμένο τζαμί στο Χαν Γιουνίς στα νότια, και πολλά μεγάλα κτίρια να έχουν μετατραπεί σε ερείπια.

Ο ισραηλινός στρατός έστειλε μηνύματα σε ανθρώπους στην περιοχή Μπέιτ Χανούν στα βόρεια της λωρίδας, με τα οποία τους διέταζε να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους πριν από τις αεροπορικές επιδρομές.

Νεκροί, τραυματίες και αιχμάλωτοι

Τουλάχιστον 700 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί και περίπου 2.000 άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία – εκ των οποίων 19 σε κρίσιμη κατάσταση – σύμφωνα με αναφορές την Κυριακή.

Ο εκπρόσωπος των IDF Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε ότι περισσότεροι από 500 Παλαιστίνιοι μαχητές έχουν σκοτωθεί στο νότιο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας και δεκάδες άλλοι συνελήφθησαν.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 500 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων 20 παιδιά, και σχεδόν 2.000 έχουν τραυματιστεί ως αποτέλεσμα των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα από το Σάββατο.

Επιπλέον, άλλοι επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη, μεταξύ των οποίων ένα παιδί.

Εν τω μεταξύ, η Χαμάς φέρεται να έχει απαγάγει 100 Ισραηλινούς – στρατιώτες και πολίτες.

Γιατί η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ εξαπέλυσαν την επίθεση

Οι ακριβείς λόγοι της επίθεσης δεν είναι σαφείς, ωστόσο εδώ και μήνες παρατηρείται αύξηση της έντασης και της βίας μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και εποίκων από τη μια και Παλαιστινίων από την άλλη στη Δυτική Οχθη.

Ενοπλοι έποικοι έχουν εξαπολύσει επιθέσεις σε παλαιστινιακά χωριά, ενώ μαχητές στη Δυτική Οχθη έχουν επιτεθεί σε Ισραηλινούς στρατιώτες και εποίκους.

Παράλληλα, έχουν αυξηθεί οι επιδρομές των ισραηλινών στρατιωτικών δυνάμεων σε παλαιστινιακές πόλεις.

Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, Εβραίοι προσευχήθηκαν στον χώρο του τζαμιού αλ Ακσα στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. Η περιοχή γύρω από το τέμενος είναι γνωστή στους μουσουλμάνους ως Χαράμ αλ-Σαρίφ και είναι ο τρίτος ιερότερος τόπος για το Ισλάμ μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα στη Σαουδική Αραβία.

Για τους Εβραίους, η περιοχή είναι γνωστή ως Ορος του Ναού. Οι Εβραίοι δεν επιτρέπεται να προσεύχονται μέσα στον χώρο της αλ-Ακσα, καθώς οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θεωρείται άκρως προκλητική. Η Χαμάς έχει ονομάσει την επίθεσή της ως επιχείρηση «Καταιγίδα Αλ Ακσα».

Η επίθεση έγινε με φόντο τον 16ετή αποκλεισμό της Γάζας, ο οποίος σχεδόν έχει καταστρέψει την οικονομία της λωρίδας και έχει προκαλέσει πλήθος κακουχίες στους κατοίκους της.

Οι ακραίοι θρησκευτικοί εθνικιστές που συμμετέχουν στη δεξιά κυβέρνηση συνασπισμού του Ισραήλ έχουν επανειλημμένα ζητήσει την προσάρτηση παλαιστινιακών εδαφών.

Υπήρξαν επίσης εικασίες ότι η επίθεση θα μπορούσε να έχει ενθαρρυνθεί από το Ιράν ως μέσο άσκησης πίεσης, με στόχο να παρεμποδίσει η Τεχεράνη κινήσεις της Σαουδικής Αραβίας για εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ.

Γιατί η επίθεση αιφνιδίασε το Ισραήλ

Η Χαμάς εικάζεται ότι σχεδίαζε την επίθεση εδώ και καιρό. Αποτελεί αναπάντητο ερώτημα το πώς οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες δεν είχαν ιδέα και «πιάστηκαν στον ύπνο».

Το Ισραήλ παρακολουθεί τις δραστηριότητες, τις επικοινωνίες και την καθημερινή ζωή στη Γάζα μέσω υπερσύγχρονου εξοπλισμού που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Επίσης, διαθέτει δίκτυο πληροφοριοδοτών, πολλοί από τους οποίους εκβιάζονται ή εξαναγκάζονται να προσφέρουν βοήθεια στις ισραηλινές υπηρεσίες.

Η αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών ήδη έχει χαρακτηριστεί ως μνημειώδης και εκτιμάται ότι θα κλονίσει την πίστη των Ισραηλινών στην ικανότητα της κυβέρνησης και του στρατού να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών.

«Ολο το Ισραήλ αναρωτιέται: πού είναι οι IDF, πού η αστυνομία, πού η ασφάλεια;», δήλωσε ο Ελι Μάρον, πρώην επικεφαλής του ισραηλινού ναυτικού, στο ισραηλινό Κανάλι 12, κάνοντας λόγο για «κολοσσιαία αποτυχία με τεράστιες συνέπειες».

Τι ελπίζει να κερδίσει η Χαμάς

Η ισλαμιστική οργάνωση που έχει την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007 επιδιώκει να αποδείξει ότι είναι υπολογίσιμη δύναμη.

Ωστόσο, δύσκολα βλέπει κάποιος θετικό αντίκτυπο για τη Χαμάς ή τη Γάζα από τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου.

Το Ισραήλ είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει τη δύναμη της στρατιωτικής του ισχύος για να συντρίψει τη δράση των μαχητών, όχι μόνο στη Γάζα αλλά και στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Κατά τη διαδικασία αυτή, τεράστιος αριθμός Παλαιστινίων πολιτών είναι πιθανό να σκοτωθούν, ενώ θα καταστραφούν σπίτια και υποδομές.

Από την άλλη, η αιχμαλωσία Ισραηλινών περιπλέκει την προσπάθεια του Ισραήλ να απαντήσει, αποτελώντας σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της Χαμάς.

Ο Γκιλάντ Σαλίτ, Ισραηλινός στρατιώτης που κρατούνταν στη Γάζα από τη Χαμάς για πέντε χρόνια, απελευθερώθηκε τελικά το 2011 σε αντάλλαγμα για περισσότερους από 1.000 Παλαιστίνιους κρατούμενους.

Το Ιράν, στην περίπτωση που εμπλέκεται, ενδέχεται να φιλοδοξεί, μέσω της έξαρσης της βίας, να υπονομεύσει οποιαδήποτε προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας.

Εχει η Χαμάς την υποστήριξη του κόσμου στη Γάζα;

Πολλοί στη Γάζα απλώς επιδιώκουν να συνεχίσουν τη ζωή τους, απαλλαγμένοι από τον αποκλεισμό, τους πολέμους και τις συγκρούσεις.

Δυσανασχετούν τόσο με τους περιορισμούς που τους έχουν επιβληθεί όσο και με τους ηγέτες της Χαμάς, που παραμένουν στην εξουσία χρησιμοποιώντας, μεταξύ άλλων, τακτικές εκφοβισμού.

Αλλοι παίρνουν τα όπλα, καθώς έχουν χάσει κάθε ελπίδα για ειρηνική λύση και έχουν απογοητευτεί από τις κακουχίες και τις συνθήκες διαβίωσης στη Γάζα. Βλέπουν την ένοπλη σύγκρουση ως τον μοναδικό τρόπο για να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον.

Πάντως, η υποστήριξη προς τη Χαμάς δεν έχει επιβεβαιωθεί με κάλπες, έπειτα από τις εκλογές που διεξήχθησαν στη Γάζα το 2006.

Η διεθνής αντίδραση στην επίθεση της Χαμάς

Υπήρξε συντριπτική καταδίκη της Χαμάς και υποστήριξη του δικαιώματος του Ισραήλ να αμυνθεί. Ο Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε τον Νετανιάχου για το ότι οι ΗΠΑ «στέκονται στο πλευρό του λαού του Ισραήλ απέναντι σε αυτές τις τρομοκρατικές επιθέσεις … Η υποστήριξη της κυβέρνησής μου για την ασφάλεια του Ισραήλ είναι ακλόνητη».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε εκτάκτως την Κυριακή σχετικά με την κρίση. Εν τω μεταξύ, ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των συνόρων Λιβάνου-Ισραήλ για να «διατηρήσουν τη σταθερότητα και να αποτραπεί κλιμάκωση».

Η κυβέρνηση της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Σαουδική Αραβία και την Ιορδανία αναζητώντας τρόπους εκτόνωσης της κρίσης. Η Αίγυπτος έχει διαμεσολαβήσει σε προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός στο παρελθόν.

Με πληροφορίες από Reuters, AP

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η «Κ» στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μετανάστευση ...
Του Γιώργου Κακούρη
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ