ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πρώην στέλεχος της CIA στην «Κ» για πόλεμο στο Ισραήλ: Μυστήριο που αδυνατώ να εξηγήσω

Θεωρώ 100% βέβαιο ότι στην προετοιμασία της επιχείρησης ενεπλάκη το Ιράν

Kathimerini.gr

Γιάννης Σουλιώτης

«Πρόκειται για κολοσσιαία αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ και πιο συγκεκριμένα της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας Σιν Μπετ να αποτρέψουν την επίθεση». Αυτό δήλωσε στην «Κ» ο Eλληνοαμερικανός Μαρκ Πολυμερόπουλος, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, CIA, και υπεύθυνος για μυστικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή.

Ποτέ στην καριέρα μου δεν έχω δει παρόμοια σε μέγεθος αποτυχία.

Πόλεμος στο Ισραήλ – Μαρκ Πολυμερόπουλος στην «Κ»: Μυστήριο που αδυνατώ να εξηγήσω-1Λίγες μόλις ώρες μετά την επίθεση της Χαμάς σε ισραηλινό έδαφος, περιγράφει στην «Κ» ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοί του από δυτικές μυστικές υπηρεσίες είναι σοκαρισμένοι: «Ούτε οι πράκτορες ούτε τα συστήματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης πέτυχαν να συλλέξουν πληροφορίες για ένα σχέδιο που προετοιμαζόταν για διάστημα από 6 μήνες έως ένα χρόνο και περιελάμβανε επιθέσεις από αέρα, ξηρά και θάλασσα. Είναι ένα μυστήριο που δυσκολεύομαι να εξηγήσω. Τους εγκατέλειψαν όλες οι πηγές; Ή θεωρούσαν ότι εργάζονται για λογαριασμό του Ισραήλ ενώ στην πραγματικότητα ήταν με τη Χαμάς;».

Το πρώην στέλεχος της CIA τονίζει ακόμα ότι η αποτυχία δεν είναι μόνο των Ισραηλινών αλλά και των υπολοίπων υπηρεσιών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και διατηρούν δίκτυα πληροφοριών στη Γάζα. Oπως της Αιγύπτου, του Κατάρ, της Ιορδανίας και της Σαουδικής Αραβίας.

Θυμός

«Ποτέ στην καριέρα μου δεν έχω δει παρόμοια σε μέγεθος αποτυχία», δήλωσε εμφατικά. Επικαλούμενος επικοινωνίες του με ανθρώπους σε Τελ Αβίβ και Ιερουσαλήμ περιγράφει ότι στις τάξεις των Ισραηλινών υπάρχει θυμός φυσικά για τη Χαμάς και τις θηριωδίες της αλλά και για την αδυναμία των υπηρεσιών της χώρας να τις αποτρέψουν. Δεδομένη θεωρεί ο κ. Πολυμερόπουλος την υποστήριξη του Ιράν κατά την προετοιμασία της επίθεσης από τη Χαμάς.

«Κρίνοντας από τη σύνθετη φύση της επιχείρησης και την πειθαρχία που επέδειξαν οι δυνάμεις που τη σχεδίασαν και την υλοποίησαν θεωρώ 100% βέβαιο ότι ενεπλάκη στην προετοιμασία της το Ιράν», σημειώνει.

Και συνεχίζει ο Ελληνοαμερικανός πρώην αξιωματούχος της CIA: «Μπορώ να φανταστώ σε πόσο δυσχερή θέση βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. Κάτι παρόμοιο ήταν για εμάς στις ΗΠΑ η 11η Σεπτεμβρίου».

Αποστολή υπηρεσιών

Ρωτάμε τον κ. Πολυμερόπουλο ποια μπορεί να είναι από εδώ και στο εξής η αποστολή των υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ. «Κατ’ αρχήν να εντοπίσουν και να υποδείξουν στόχους στη Λωρίδα της Γάζας. Στη συνέχεια να εντοπίσουν τους ομήρους και ακολούθως να προσδιορίσουν σε ποιο βαθμό ενεπλάκη στην υπόθεση το Ιράν», απαντάει.

Εξηγεί, επίσης, ότι η αιχμαλωσία Ισραηλινών ομήρων είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο και περίπλοκο θέμα για το Ισραήλ, το οποίο ενδέχεται να καθορίσει και την εξέλιξη του πολέμου. «Η Χαμάς επέλεξε να κρατήσει ομήρους προκειμένου να παρεμποδίσει μια χερσαία εισβολή από τον στρατό του Ισραήλ στη Γάζα. Είναι εξαιρετικά πιθανόν σε περίπτωση χερσαίας επέμβασης οι όμηροι να εκτελεστούν».

Ερώτημα παραμένει, σύμφωνα με τον κ. Πολυμερόπουλο, η στάση που θα τηρήσει το επόμενο διάστημα η Χεζμπολάχ, ενώ σχετικά με την αντίδραση των ΗΠΑ σημειώνει ότι «πολύ δύσκολα ο Μπάιντεν θα επιχειρήσει να συγκρατήσει το Ισραήλ, όπως έχει συμβεί σε αντίστοιχες περιπτώσεις στο παρελθόν. Ιδιαίτερα μάλιστα εάν επιβεβαιωθούν πληροφορίες για Αμερικανούς πολίτες μεταξύ των νεκρών αμάχων».

Απώλειες αμάχων

Κλείνοντας σημειώνει ότι η επίθεση της Χαμάς και η απάντηση του Ισραήλ θα έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρξουν μαζικές απώλειες αμάχων και στη Λωρίδα της Γάζας. «Τους προειδοποίησαν να εγκαταλείψουν τις περιοχές αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν πού άλλου να πάνε. Γι’ αυτό εμείς στη δουλειά λέμε ότι η μυστική δράση είναι η πρώτη γραμμή άμυνας. Εάν οι υπηρεσίες είχαν πετύχει τον σκοπό τους το αιματοκύλισμα θα είχε αποφευχθεί».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ