ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για την Αμμόχωστο

Αρχίζει βολιδοσκόπηση η κυβέρνηση με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για το πώς θα κινηθούν στο θέμα Αμμόχωστος

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Την απόφαση να απευθυνθεί τελικά στο Συμβούλιο Ασφαλείας πήρε η κυβέρνηση μετά και τη μελέτη που κατέθεσε το υπουργείο Εξωτερικών στον Πρόεδρο την Δευτέρα που πέρασε. Το τι ακριβώς θα ζητήσουν από το Συμβούλιο Ασφαλείας, σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις και την παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας στην Αμμόχωστο, είναι ακόμη ανοικτό και θα διαφανεί μετά και τις βολιδοσκοπήσεις που θα κάνει τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Όπως ενημερώνεται η «Κ», η βολιδοσκόπηση αυτή θα είναι σε διάφορα επίπεδα. Θα γίνουν επαφές με τις πρεσβείες των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τα υπουργεία Εξωτερικών και στη Νέα Υόρκη με τους Μόνιμους Αντιπροσώπων των πέντε μονίμων μελών και των 10 εκλεγμένων. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη βδομάδα το υπουργείο Εξωτερικών είχε καλέσει τις πρεσβείες των πέντε χωρών για να τους ενημερώσει για τις τουρκικές προκλήσεις. Το ερώτημα είναι κατά πόσο η κίνηση αυτή συνεπάγεται διεκδίκηση νέου ψηφίσματος.

Αρμόδιες πηγές εξηγούν πως η διεκδίκηση νέου ψηφίσματος είναι κάτι που χρειάζεται σοβαρή προετοιμασία και προεργασία, δεδομένου ότι ένα νέο ψήφισμα ενέχει τον κίνδυνο να είναι πολύ ηπιότερο για την Τουρκία από ό,τι τα υφιστάμενα. Υπάρχει όπως λέγεται το ενδεχόμενο να επικρατήσει η άποψη μεταξύ των πέντε μονίμων μελών ότι δεν είναι η ώρα να κάτσει στο σκαμνί η Τουρκία και γι΄αυτόν ακριβώς τον λόγο σε πρώτο στάδιο θα γίνει η βολιδοσκόπηση και όχι ξεκάθαρες ενέργειες για νέο ψήφισμα.

Τα σενάρια

Το πιο πιθανόν όπως εκτιμάται είναι να προχωρήσουν στην έκδοση δήλωσης που θα καταγγέλλει τις παραβιάσεις εντός της περίκλειστης πόλης. Η δήλωση μπορεί να είναι μία διαρροή του εκπροσώπου του Συμβουλίου Ασφαλείας προς τα ΜΜΕ, υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα ψηφίσματα που αφορούν την Αμμόχωστο, μέχρι και δήλωση του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα καταδικάζει τις παραβιάσεις της Τουρκίας.

Ο Πρόεδρος είχε προετοιμάσει για συγκεκριμένες ενέργειες στις προκλήσεις της Άγκυρας κατά την ομιλία του στην εκδήλωση των Αμμοχωστιανών. Όπως είπε θα προχωρήσει σε συναντήσεις με τους εκπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και ενημέρωση των κρατών μελών της Ε.Ε. «Στόχος είναι να μην αφήσουμε αναπάντητες τις προκλήσεις της Τουρκίας. Θα αξιοποιήσω την παρουσία μου στα Ηνωμένα Έθνη, θα αξιοποιήσω την παρέμβαση μου στα ΗΕ, θα έχω συνάντηση και με τους εκπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τον ΓΓ των ΗΕ, ενώ την ίδια ώρα έχουν ενημερωθεί οι Ευρωπαίοι ηγέτες και με αίτημα μου θα είναι στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως το βράδυ της Δευτέρας ο εκπρόσωπος του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Στεφάν Ντουζουρίκ επεσήμανε πως τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν να καθοδηγούνται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ, προσθέτοντας ότι λαμβάνουν υπόψη το ψήφισμα 550, που «θεωρεί ότι οι όποιες απόπειρες για εγκατάσταση σε οποιοδήποτε μέρος των Βαρωσίων άλλων πλην των κατοίκων τους δεν είναι αποδεκτές». Σημείωσε ωστόσο πως τα Ηνωμένα Έθνη «δεν έλαβαν κάποια επίσημη ενημέρωση για σχέδια ανοίγματος των Βαρωσίων».

Επαφές στην Ευρώπη από ΔΗΣΥ

Ήδη ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Κίνας στην Κύπρο και συζήτησαν μεταξύ άλλων τις τουρκικές προκλήσεις. Μιλώντας για το κατά πόσο ο ΔΗΣΥ θα ακολουθήσει την κυβέρνηση στη γενική συνέλευση της Νέας Υόρκης, ο κ. Νεοφύτου σημείωσε πως «δεν προγραμματίσαμε οποιοδήποτε ταξίδι στην Αμερική όμως προγραμματίζουμε επαφές στην Ευρώπη ενόψει του Κογκρέσου που θα έχει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στις 21 Νοεμβρίου. Έχουμε σειρά προγραμματισμένων επαφών σε ευρωπαϊκές χώρες για να μεταφέρουμε και την κατάσταση που υπάρχει σήμερα αλλά και να ζητήσουμε τη στήριξη των αδελφών κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, για καταδίκη ενεργειών όπως αυτές που ζούμε από την Τουρκία».

Το ΑΚΕΛ, από την άλλη, δια μέσου του εκπροσώπου τύπου του κόμματος, Στέφανου Στεφάνου, εξέφρασε την ανησυχία και τον προβληματισμό του για τις εξελίξεις στην Αμμόχωστο και τη δρομολόγηση ενεργειών για τον εποικισμό της περίκλειστης πόλης.
«Όσον αφορά την Αμμόχωστο, χρειάζεται ενεργοποίηση της κυβέρνησης για να αποτραπούν τα τετελεσμένα και όχι να κλαίμε επί νέων τετελεσμένων. Στα χέρια μας έχουμε ένα ισχυρό όπλο, τα δύο Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το 550 και 789, που για δεκαετίες αποτέλεσαν τη διπλωματική και πολιτική ασπίδα της Αμμοχώστου», ανέφερε.

Δεν παρέλειψε να ψέξει την κυβέρνηση για διγλωσσία γύρω από το τι δρομολογείται στην Αμμόχωστο καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να κάνει σοβαρή μελέτη και προεργασία πριν από κάθε ενέργεια. «Αναμένουμε, προς τούτο, ενημέρωση από την κυβέρνηση σε σχέση με όσα έχει υπό μελέτη. Το σημαντικότερο από όλα όμως είναι να επιτευχθεί η επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. Αυτό είναι που μπορεί αποτελεσματικά να αναχαιτίσει τις τουρκικές ενέργειες για εποικισμό της περίκλειστης πόλης και την ένταση της επιθετικότητας της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Αυτό είναι που μπορεί να ανοίξει το δρόμο και λύση αρχών στο Κυπριακό, εφόσον συναινέσει η κατοχική δύναμη, που να απελευθερώνει και να επανενώνει την Κύπρο», κατέληξε ο κ. Στεφάνου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση