

Της Μαρίνας Οικονομίδου
Η Μαρία Άνχελα Ολγκίν αναμένεται –εκτός απροόπτου- να επαναδιοριστεί τις επόμενες μέρες ως η προσωπική απεσταλμένη του γ.γ των Ηνωμένων Εθνών για το κυπριακό.
Όπως μαθαίνει η «Κ», στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, με τα μέλη της διπλωματικής κοινότητας ούτως ώστε να τους ενημερώσει για το τι εκτυλίχθηκε στη Γενεύη, τους είπε μεταξύ άλλων πως ο επαναδιορισμός Ολγκίν αποτελεί το επικρατέστερο σενάριο.
Η «Κ» είχε αναφέρει άλλωστε πως τον επαναδιορισμό της επιθυμεί ο γ.γ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες και εξαιτίας της καλής σχέσης που έχουν αλλά και για την δουλειά που έκανε ήδη επί του εδάφους το προηγούμενο διάστημα. Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει να μην χαθεί επιπλέον χρόνος μέχρι ο νέος απεσταλμένος να αντιληφθεί την πολιτική κατάσταση και τις πραγματικότητες. Υπενθυμίζεται, ότι μετά την διάσκεψη στη Γενεύη ο Αντόνιο Γκουτέρες μίλησε για ένα θετικό κλίμα και πρόοδο που πρώτη φορά διαφάνηκε μετά το Κραν Μοντανά. Σε αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε και τον διορισμό απεσταλμένου, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει αν αφορά επαναδιορισμό Ολγκίν ή κάποιου άλλου.
Τα Ηνωμένα Έθνη πάντως φαίνεται να παίρνουν ζεστά τον ρόλο τους και να επιθυμούν κινητικότητα καθώς σε ένα διεθνές περιβάλλον που αναδιαμορφώνεται, με τις κρίσεις στην περιοχή να εντείνονται, θέλουν να έχουν συμβολή στην πρόοδο ενός προβλήματος για την επίλυση του οποίου ο Οργανισμός έχει καίριο ρόλο. Η κα Ολγκίν στην πρώτη φάση της αποστολής της άλλωστε, έδειξε τις προθέσεις της, προτείνοντας τον διαχωρισμό των έξι σημείων του πλαισίου Γκουτέρες σε υποενότητες, αλλά και σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως θα πρέπει να απομακρυνθούμε από λύσεις που απέτυχαν, να ξεπεράσουμε την ιστορία του πόνου και να σκεφτούμε διαφορετικά. Σε αυτό το πλαίσιο ο Αντόνιο Γκουτέρες θα ολοκληρώσει την προεργασία. Να διαπιστώσει δηλαδή αν συμφωνούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και βεβαίως αν μπορεί η ίδια και στη συνέχεια να το ανακοινώσει.
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τ/κ ΜΜΕ, τόσο η Άγκυρα όσο και ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ έχουν εγκρίνει τον επαναδιορισμό της. Η κίνηση τυγχάνει διαφόρων ερμηνειών σε διπλωματικούς κύκλους. Η κύρια είναι πως η τουρκική πλευρά θέλει να δείξει- χωρίς βεβαίως να δημιουργεί οποιοδήποτε πρόβλημα για την ίδια- ότι είναι θετική στην διαδικασία. Δείχνει στην ουσία ένα καλό πρόσωπο σε μία περίοδο που υπάρχει αναδιαμόρφωση των σχέσεων της Άγκυρας με την Ε.Ε. Σε ο,τι αφορά την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, διπλωματικές πηγές επισημαίνουν πως στόχος είναι η επαναδιορισμός απεσταλμένου, χωρίς ωστόσο να προκρίνουν είτε την κα Ολγκίν είτε άλλο πρόσωπο. Το μεγάλο ερώτημα για την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, πέραν του ποιος τελικά θα είναι ο απεσταλμένος, είναι ποιος θα στηρίξει τον Πρόεδρο στην διαδικασία. Η σύμπνοια που επιδείχθηκε στη Γενεύη από τους πολιτικούς αρχηγούς, ήταν αναμφίβολα θετική, ωστόσο για πολλούς αποτέλεσε την απόδειξη ότι στη Γενεύη δεν υπήρξε ουσιαστική πρόοδος. Είναι γνωστό άλλωστε πως τα συγκυβερνώντα κόμματα έχουν τις επιφυλάξεις τους για το τι ακριβώς αναμένεται να εκτυλιχθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όταν βεβαίως επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Η δική μας πλευρά για παράδειγμα λέει συχνά ότι στόχος μας είναι να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά και εδώ θα πρέπει αν διασαφηνιστεί αν ο Νίκος Χριστοδουλίδης αποδέχεται τα έξι σημεία του πλαισίου Γκουτέρες. Αν ο Νίκος Χριστοδουλίδης τα αποδεχτεί και προχωρήσει εγείρονται ερωτήματα για το πως θα κινηθούν κόμματα όπως η ΕΔΕΚ που αποκηρύσσει την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, ή το ΔΗΚΟ που διαφωνεί με το πλαίσιο Γκουτέρες.