ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Οι πολιτικοί αρχηγοί στην «Κ»: Η κομματική σκακιέρα του 2025

Η ιδεολογική ταυτότητα και οι ισορροπίες στη Βουλή

Του Αντρέα Κημήτρη

Με αφορμή την έλευση του νέου έτους υποβάλαμε από ένα ερώτημα ξεχωριστά στους αρχηγούς των επτά κοινοβουλευτικών κομμάτων σε σχέση με τα διακυβεύματα που αντιμετωπίζουν τα κόμματα και παραθέτουμε αυτούσιες τις απαντήσεις τους. Δεν υποβλήθηκαν διευκρινιστικά ερωτήματα και ως εκ τούτου οι αναγνώστες μπορούν να κρίνουν αν οι πολιτικοί αρχηγοί απάντησαν ή όχι επί της ουσίας. Η Αννίτα Δημητρίου κάνει λόγο για αναξιοπιστία στο εσωτερικό και αναφέρει ότι ο ΔΗΣΥ ελέγχει τη διακυβέρνηση, εγγυάται τη σταθερότητα και καταθέτει υπεύθυνες προτάσεις για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Ο Στέφανος Στεφάνου εκφράζει αποφασιστικότητα για ανάκαμψη του ΑΚΕΛ και δηλώνει ότι οι βουλευτικές εκλογές του 2026 θα αποδειχθούν η αφετηρία της αντεπίθεσης του κόμματος. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος δηλώνει ότι το στοίχημα για το ΔΗΚΟ είναι να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, να αποδείξει μέσα από το κυβερνητικό έργο ότι μπορεί να είναι ωφέλιμο για τον τόπο και να διατηρήσει τον ρυθμιστικό του ρόλο.

Αννίτα Δημητρίου, πρόεδρος ΔΗΣΥ

Ελέγχουμε τη διακυβέρνηση, εγγυόμαστε τη σταθερότητα

Είναι άστοχο να μιλάμε για το 2026 και το 2028 όσο υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν ξέρουν πώς θα βγάλουν το 2025.

–Σας καταλογίζουν ότι ο λόγος που δεν προχωράτε σε εσωκομματικό ξεκαθάρισμα σε σχέση με στελέχη του ΔΗΣΥ που είτε στήριξαν προεκλογικά τον κ. Χριστοδουλίδη ή τον στηρίζουν και μετεκλογικά ή ακόμη και με αυτούς που συμμετέχουν στην κυβέρνησή του και το γεγονός ότι δεν ασκείτε ουσιαστική αντιπολίτευση, είναι γιατί σας βολεύει να συντηρείτε αυτή την κατάσταση με τις διαφορετικές τάσεις εντός ΔΗΣΥ, καθώς έτσι εξυπηρετείτε τις βλέψεις σας για το κόμμα για το 2026 και την προσωπική σας ατζέντα για το 2028. Πώς απαντάτε;

–Πιστεύω ότι το 2025 πρέπει όλοι να κάνουμε μια προσπάθεια να επικεντρωθούμε στα πραγματικά προβλήματα του κόσμου και όχι στα πολιτικά κουτσομπολιά που δεν ενδιαφέρουν κανέναν, παρά μόνο τη μικρή κοινότητα των πολιτικών και των μέσων ενημέρωσης, και οδηγούν στην απαξίωση και των δύο. Ο κύριος λόγος για τον οποίο ανέλαβα την ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού είναι να συμβάλω ώστε αυτή η χώρα να απαλλαγεί από τις παθογένειές της και να προχωρήσει μπροστά, οπότε μη μου ζητάτε να τις αναπαράγω. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει λάβει τις αποφάσεις του. Η γραμμή που έχουμε δώσει είναι σαφής και την τηρούμε με σεβασμό στις προσωπικές αντιλήψεις αλλά και τις δημοκρατικές διαδικασίες: Εγγυόμαστε τη σταθερότητα, ελέγχουμε τη διακυβέρνηση και καταθέτουμε υπεύθυνες προτάσεις για τη βελτίωση της ζωής των συμπολιτών μας. Η προσπάθειά μας είναι να εκπροσωπήσουμε επάξια τον κόσμο μας και να γίνουμε η φωνή του ανθρώπου που νιώθει ότι δεν εκπροσωπείται, σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται στο εσωτερικό από αναξιοπιστία και στο εξωτερικό από ρευστότητα. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός επιδιώκει να γίνει η συνείδηση της σιωπηλής πλειοψηφίας των πολιτών που ζητούν ευθύνη, αξιοπρέπεια και ευκαιρίες. Θέλει να είναι η σιγουριά τους σε μια εποχή ανασφάλειας. Πιστεύω πως είναι άστοχο να μιλάμε για το 2026 και το 2028 όσο υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν ξέρουν πώς θα βγάλουν το 2025. Όσο υπάρχουν οικογένειες που δυσκολεύονται να σχεδιάσουν τους επόμενους μήνες. Ας ακούσουμε, λοιπόν, την ανάγκη των συνανθρώπων μας, ας αφήσουμε στην άκρη κουτσομπολιά και συνωμοσίες και ας συζητήσουμε για πολιτικές και λύσεις.

Στέφανος Στεφάνου, γενικός γραμματέας ΑΚΕΛ

Αφετηρία της αντεπίθεσης του ΑΚΕΛ οι βουλευτικές του 2026

Όσες δυσκολίες κι αν συναντούμε, είμαστε συγκεντρωμένοι στον στόχο της ανάκαμψης του ΑΚΕΛ.

–Αναλάβατε την ηγεσία του ΑΚΕΛ με στόχο να επαναφέρετε το κόμμα σε ποσοστά γύρω στο 30%, όμως, φαίνεται να δυσκολεύεται να κεφαλαιοποιήσει κέρδη παρά το γεγονός ότι είναι στην αντιπολίτευση για 12 χρόνια και αυτό που λέγεται, ακόμη πιο έντονα μετά τις ευρωεκλογές, είναι πως «ακόμα τζιαι μόνο του να βουρά το ΑΚΕΛ θα έρτει δεύτερο». Συνεπώς, οι βουλευτικές του 2026 θα σηματοδοτήσουν αν όντως το ΑΚΕΛ είναι ένα brand που σβήνει ή αν μπορεί να αντεπιτεθεί και να εμπνεύσει ξανά πλατιές μάζες της κοινωνίας;

–Ο Μονέ είχε πει «Αυτό που είναι σημαντικό δεν είναι να είσαι αισιόδοξος ή απαισιόδοξος, αλλά να είσαι αποφασισμένος». Αυτό ισχύει και για εμάς. Όσες δυσκολίες κι αν συναντούμε, είμαστε αποφασισμένοι και συγκεντρωμένοι στον στόχο της ανάκαμψης του ΑΚΕΛ. Με εκσυγχρονιστικές αλλαγές, διαρκή ανανέωση, συνεχείς πρωτοβουλίες για τα προβλήματα της κοινωνίας και καθημερινή παρουσία μέσα στον λαό προχωρούμε βήμα-βήμα. Και σε αυτό τον δρόμο θα συνεχίσουμε. Με αποφασιστικότητα και επιμονή.

Παρότι η σημερινή κοινωνία δύσκολα πιστώνει τα πολιτικά κόμματα για θετικές πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, πιστεύω ότι πολύς κόσμος συμμερίζεται την ανάγκη για ανάκαμψη του ΑΚΕΛ, ακόμα κι αν δεν συμφωνεί σε όλα μαζί μας ή δεν έχουμε την ίδια ιδεολογική αφετηρία. Κι αυτό γιατί αντιλαμβάνεται ότι χρειάζεται να είναι ισχυρή η μοναδική –ουσιαστικά– αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, η οποία παίρνει απροβίβαστο σε πολλούς τομείς. Αντιλαμβάνεται ότι η μόνη δύναμη που στέκεται με συνέπεια απέναντι στην ακροδεξιά είναι το ΑΚΕΛ. Αντιλαμβάνεται ότι χρειάζεται να είναι ισχυρή η δύναμη που εκφράζει την επανένωση του τόπου μας, την πρόοδο, τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις ανάγκες των πολλών. Δικό μας καθήκον είναι να κερδίσουμε τη στήριξη όλων αυτών και στην κάλπη των βουλευτικών εκλογών.

Θέλουμε να διευκολύνουμε τους πολίτες που μοιράζονται μαζί μας τις ίδιες έγνοιες, προσδοκίες και στόχους να κάνουν το βήμα και να μας στηρίξουν. Γι’ αυτό δημιουργήσαμε την Κοινωνική Συμμαχία. Μια πολιτική πλατφόρμα που δίνει βήμα έκφρασης και παρέμβασης σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες. Οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έδειξαν ότι η συμμαχία της Αριστεράς με τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο μπορεί να φέρνει πολύ θετικά εκλογικά αποτελέσματα, τα οποία μετουσιώνονται σε έργο που βελτιώνει τη ζωή των πολιτών.

Θεωρώ ότι οι βουλευτικές εκλογές του 2026 θα αποδειχθούν η αφετηρία της αντεπίθεσης του ΑΚΕΛ για να πετύχουμε την πραγματική αλλαγή στον τόπο μας και τους ανθρώπους του. Εμείς θέτουμε τα συμφέροντα των πολλών πάνω από την εξυπηρέτηση των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων και των κατεστημένων του τόπου. Αυτό άλλωστε αποδείχθηκε και πρόσφατα με τη συζήτηση στη Βουλή για τη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών.

Νικόλας Παπαδόπουλος, πρόεδρος ΔΗΚΟ

Το ΔΗΚΟ να διατηρήσει τον ρυθμιστικό του ρόλο

Να αποδείξουμε μέσα από το κυβερνητικό έργο πως μπορούμε να είμαστε ωφέλιμοι για τον τόπο και τον λαό μας.

–Επί των ημερών σας στην ηγεσία του ΔΗΚΟ υπήρξε διάσπαση και καταγράφεται μια πτωτική πορεία του κόμματος. Πλέον, τίθεται εν αμφιβόλω και ο ρυθμιστικός ρόλος του ΔΗΚΟ. Αυτή η πορεία μπορεί να ανατραπεί με ενδυνάμωση της θέσης του ΔΗΚΟ στην κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, με αποχώρηση από αυτή ή θεωρείτε ότι είστε εγκλωβισμένος στη συνέχιση της υφιστάμενης κατάστασης;

–Είναι γεγονός πως ολόκληρο το παραδοσιακό πολιτικό σύστημα παρουσιάζει μια πτωτική πορεία τα τελευταία χρόνια. Η χρεοκοπία, το μνημόνιο, ο συνεργατισμός, η διαφθορά και τα σκάνδαλα, έχουν όλα προκαλέσει τεράστια απογοήτευση στους πολίτες και ως συνεπακόλουθο, όλα τα παραδοσιακά κόμματα έχουν κατ’ αναλογία απολέσει τα ποσοστά τους. Το στοίχημα για το Δημοκρατικό Κόμμα είναι να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου και της κοινωνίας. Να αποδείξουμε μέσα από το κυβερνητικό έργο πως μπορούμε να είμαστε ωφέλιμοι για τον τόπο και τον λαό μας. Το Δημοκρατικό Κόμμα οφείλει να διατηρήσει τον ρυθμιστικό του ρόλο, γιατί αποτελεί εγγύηση για τη σταθερότητα της χώρας και της οικονομίας. Εξάλλου, οφείλουμε να σημειώσουμε πως τα άκρα μπορούν να συνεργαστούν μόνο με τον εαυτό τους και τους όμοιούς τους. Αντίθετα, το ΔΗΚΟ μπορεί να καθορίσει τη ροή της ιστορίας.

Χρ. Χρίστου, Μαρ. Σιζόπουλος, Μ. Καρογιάν και Γ. Περδίκης σκιαγραφούν τους στόχους των κομμάτων τους για το μέλλον

Ο Χρίστος Χρίστου δηλώνει ότι στόχος του ΕΛΑΜ είναι η συμμετοχή σε διακυβέρνηση του τόπου για να εφαρμόσει τις πολιτικές του και αυτό, όπως αναφέρει, μπορεί να γίνει μέσω της συμμετοχής στην εκτελεστική εξουσία. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος αναφέρεται στην πολεμική που αντιμετώπισε η ΕΔΕΚ τα τελευταία χρόνια και στο έργο που επιτελέστηκε κατά τη δεκαετία που είναι στην ηγεσία του κόμματος. Ο Μάριος Καρογιάν επισημαίνει ότι έχουν εντοπίσει τις αδυναμίες τους και γι’ αυτό η συλλογική ηγεσία της Παράταξης έχει καθορίσει έναν οδικό χάρτη και μια σειρά από δράσεις, που θα επιτρέψει στη ΔΗΠΑ να ενισχύσει την πολιτική της παρουσία στην κοινωνία. Ο Γιώργος Περδίκης δηλώνει ότι αναμένονται σημαντικές αλλαγές στον χώρο των Οικολόγων με την αλλαγή ηγεσίας, τις διεργασίες για συμπερίληψη της Κίνησης «ΑΙΧΜΗ» και της Ένωσης Κυπρίων και με ένα συνολικό rebranding όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Χρίστος Χρίστου, πρόεδρος ΕΛΑΜ

Στόχος μας η συμμετοχή σε διακυβέρνηση του τόπου

H Κύπρος έχει ανάγκη μια ισχυρή Εθνικόφρονα Συντηρητική Παράταξη με κοινωνικό προσανατολισμό.

–Όταν εμφανιστήκατε χαρακτηριστήκατε ως οι νεοναζί που έβαλαν κοστούμια και μπήκαν στη Βουλή. Πλέον η ανάλυση που γίνεται είναι ότι το ΕΛΑΜ από κόμμα διαμαρτυρίας έχει κανονικοποιηθεί σχεδόν πλήρως και μετατρέπεται σε συστημικό. Είναι ο επόμενός σας στόχος να γίνετε οι ρυθμιστές του πολιτικού συστήματος το 2026 και να έχετε συμμετοχή με υπουργούς στην κυβέρνηση που θα σχηματιστεί το 2028;

–Ξεκινώντας από τον χαρακτηρισμό νεοναζί αυτός δεν μας αγγίζει. Άλλωστε είναι γνωστό ότι για δεκαετίες όσοι υπερασπίζονται την ελληνορθόδοξη ταυτότητά μας γίνονται αποδέκτες κατηγοριών περί ναζισμού, ακροδεξιάς κτλ. Η αυξανόμενη υποστήριξη των πολιτών αποδεικνύει ότι όσα μας καταλογίζουν, απέχουν από την πραγματικότητα. Αποδείχθηκε στη βάση της πολιτικής μας σταδιοδρομίας, το ποιοι είμαστε και σε τι πιστεύουμε. Είναι δεδομένο ότι ως ΕΛΑΜ δεν έχουμε κάνει εκπτώσεις στις βασικές πολιτικές μας αρχές. Είναι λογικό όμως ότι ως κόμμα, στη βάση της εμπειρίας που έχουμε σχηματίσει, εξελισσόμαστε καθημερινά. Όσον αφορά το 2026 στόχος μας είναι το ΕΛΑΜ να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, χωρίς να μπαίνουμε στη λογική των αριθμών. Εάν οι πολίτες επιλέξουν να μας δώσουν ρυθμιστικό ρόλο, ώστε οι παρεμβάσεις μας να είναι καθοριστικές, εμείς από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε αυτή την ευθύνη και θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο για να δικαιώσουμε τις προσδοκίες τους. Πιστεύουμε ότι η Κύπρος έχει ανάγκη μια ισχυρή Εθνικόφρονα Συντηρητική Παράταξη με κοινωνικό προσανατολισμό. Η συζήτηση για τις προεδρικές εκλογές του 2028 είναι αρκετά πρόωρη και θα προηγηθούν διαβουλεύσεις των συλλογικών μας οργάνων. Στόχος μας είναι η συμμετοχή σε διακυβέρνηση του τόπου για να εφαρμόσουμε τις πολιτικές μας και αυτό μπορεί να γίνει μέσω της συμμετοχής μας στην εκτελεστική εξουσία. Σαφώς υπάρχουν προϋποθέσεις, με βασικότερη την ύπαρξη κοινών ή ταυτόσημων θέσεων σε βασικά ζητήματα, προοπτική και όραμα για την Κύπρο. Μέχρι σήμερα δεν έχουμε αποκλείσει κανένα από τον δημόσιο διάλογο, σε αντίθεση με όσους εφάρμοσαν απέναντί μας αντιδημοκρατικές μεθόδους, κάτι που αποδεικνύει ότι έγνοια τους είναι το κομματικό συμφέρον και όχι το κοινό καλό.

Μαρίνος Σιζόπουλος, πρόεδρος ΕΔΕΚ

Παραδίδω μια ΕΔΕΚ πολιτικά αξιόπιστη

Ανέλαβα ένα κόμμα καταχρεωμένο, με σοβαρά λειτουργικά προβλήματα και θα παραδώσω μια ΕΔΕΚ χωρίς χρέη, με δημοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες.

–Ολοκληρώνεται, όπως έχετε δηλώσει δημόσια, το 2026 η παρουσία σας στην ηγεσία της ΕΔΕΚ και αυτό που λέγεται ότι αφήνετε πίσω σας, είτε συμφωνεί κανείς είτε όχι, είναι ότι «το μόνο που έμεινε να θυμίζει ΕΔΕΚ είναι η ταμπέλα». Πού πάει η ΕΔΕΚ και πώς μπορεί το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Κύπρου να βρει τη θέση που του αρμόζει, αν δεν είναι αυτή που κατέχει σήμερα;

–Ένα αποτυχημένο εκλογικό αποτέλεσμα δεν προδιαγράφει το μέλλον ενός ιστορικού κόμματος, όταν μάλιστα από τα παραδοσιακά κόμματα η ΕΔΕΚ στις τελευταίες ευρωεκλογές είχε τις λιγότερες απώλειες. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η εκλογική μάχη δόθηκε μέσα σε ένα κλίμα έντονης πολεμικής, από πρώην στελέχη, και όχι μόνο, γιατί στο πλαίσιο πολιτικής, οργανωτικής και οικονομικής αναδιοργάνωσης του κόμματος θίχτηκαν τα προσωπικά συμφέροντα. Συγκεκριμένα, μεταξύ πολλών άλλων ήταν οι πέντε προσφυγές στα δικαστήρια το 2021 για ματαίωση των εκλογών ανάδειξης νέας ηγεσίας, η προσπάθεια συγκέντρωσης υπογραφών για προκήρυξη δήθεν νέου εκλογικού συνεδρίου μετά την αποτυχία των δικαστικών προσφυγών, η προσπάθεια ίδρυσης άλλου κόμματος και η συνεργασία με άλλους εκλογικούς συνδυασμούς. Παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία 10 χρόνια, η ηγεσία κατόρθωσε εκλογικά να αναστρέψει την καθοδική πορεία που άρχισε να καταγράφεται το 2013 με κατάληξη σε σχετικά ιδανικές συνθήκες στις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2014 σε συνεργασία με τους Οικολόγους το ποσοστό να περιοριστεί στο 7,6%. Το εκλογικό ποσοστό της ΕΔΕΚ ήταν γύρω στο 5%. Έγινε εξόφληση των χρεών τα οποία τον Δεκέμβριο του 2014 έφθασαν το 1.192.000 ευρώ με ρυθμό αύξησης πέραν των 30 χιλιάδων τον μήνα. Ρυθμίστηκαν οι 7 αγωγές που εκκρεμούσαν στα δικαστήρια, κυρίως από προμηθευτές και επαναδραστηριοποιήθηκε η φοιτητική οργάνωση, η λειτουργία της οποίας ανεστάλη την περίοδο 2012-2014 καθώς και η νεολαία που βρισκόταν σε φάση αδράνειας. Ανεξάρτητα από το αποτυχημένο αποτέλεσμα των τελευταίων ευρωεκλογών, το ποσοστό των βουλευτικών εκλογών του 2021 αποτελεί μια αξιόπιστη βάση για το μέλλον της ΕΔΕΚ και ένα καλύτερο αποτέλεσμα στις εκλογές του 2026. Ανέλαβα ένα κόμμα καταχρεωμένο, με σοβαρά λειτουργικά προβλήματα. Θα παραδώσω μια ΕΔΕΚ χωρίς χρέη, με δημοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες λειτουργίας και πολιτικά αξιόπιστη.

Μάριος Καρογιάν, πρόεδρος ΔΗΠΑ

Οδικός χάρτης για περαιτέρω ρίζωμα της ΔΗΠΑ

Είναι περίεργη η προσέγγιση, πως, όταν ένα κόμμα συμμετέχει σε μια κυβέρνηση μαζί με άλλα κόμματα, χάνει την ταυτότητά του.

–Υπάρχει η ΔΗΠΑ; Με τη συμπόρευση με το ΔΗΚΟ κατά τη στήριξη Χριστοδουλίδη χάθηκε και ο ρόλος ύπαρξης της ΔΗΠΑ; Στις βουλευτικές του 2026 θα ανανεωθεί το πολιτικό οξυγόνο προς τη ΔΗΠΑ ή θα μπει οριστικά ταφόπλακα; Μήπως έφτασε η ώρα για συνένωση με το ΔΗΚΟ και από κοινού κάθοδο στις βουλευτικές εκλογές;

–Να τα πάρουμε ένα-ένα και με τη σειρά, θυμίζοντας πως η ΔΗΠΑ δεν ιδρύθηκε, όπως συμβαίνει στις πλείστες των περιπτώσεων, από μια ομάδα διαφωνούντων. Η ΔΗΠΑ αποτελεί την έκφραση μιας συγκεκριμένης πολιτικής και κοινωνικής ανάγκης. Αποτέλεσε τη συλλογική βούληση πολλών ανθρώπων από διάφορους χώρους, που ήθελαν τη δημιουργία ενός σοβαρού, διεκδικητικού, μετριοπαθούς κεντρώου κόμματος που θα πολιτεύεται μακριά από λαϊκισμούς και δογματισμούς. Είναι περίεργη η προσέγγιση, πως, όταν ένα κόμμα συμμετέχει σε μια κυβέρνηση μαζί με άλλα κόμματα, χάνει την ταυτότητά του και ακυρώνει την ιδεολογική και πολιτική του αυτονομία. Η ΔΗΠΑ, κόντρα στην ψιθυρολογία και τα παραπολιτικά κουτσομπολιά, κέρδισε τη θέση της στον δημόσιο χώρο με τη σκληρή δουλειά των ανθρώπων της, την ποιότητα των θέσεών της, τη μετρημένη της παρουσία, την κοινωνική της ευαισθησία για αυτούς που υποφέρουν και σίγουρα με τη συμπεριφορά και τις προτάσεις της, που διασφαλίζουν την πολιτική σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη. Μέσα σε αυτά τα έξι χρόνια ύπαρξης, έχουμε εντοπίσει τις αδυναμίες μας, τα κενά, τις ελλείψεις μας και γι’ αυτό η συλλογική ηγεσία της Παράταξης έχει καθορίσει έναν οδικό χάρτη και μια σειρά από δράσεις, που θα της επιτρέψει να συνεχίσει και να ενισχύσει την πολιτική της παρουσία και το περαιτέρω ρίζωμά της στην κοινωνία, με έναν πιο αποτελεσματικό και δημιουργικό τρόπο. Για να εξεταστεί σοβαρά ενδεχόμενο συνένωσης με το ΔΗΚΟ και να έχει δυνατότητες επιτυχίας ένα τέτοιο εγχείρημα, δεν αρκούν οι όποιες αγνές και καλοπροαίρετες προθέσεις, αλλά απαιτούνται κοινές αρχές, κοινές αξίες, κοινές στοχεύσεις, κοινές προσεγγίσεις και κοινές πολιτικές συμπεριφορές. Με άλλα λόγια, θα πρέπει να υπάρχουν ώριμες συγκυρίες και αντικειμενικές και με μετρήσιμα κριτήρια προϋποθέσεις. Γιατί, στις πλείστες των περιπτώσεων όταν επιχειρείται ένα τέτοιο εγχείρημα, όταν δεν συνυπάρχουν τα στοιχεία αυτά, εκτός από τα τεθλασμένα μηνύματα και τη σύγχυση που προκαλείται στο εκλογικό σώμα, τα εκλογικά αποτελέσματα στο τέλος είναι πολύ πιο κάτω από το άθροισμα των ποσοστών που είχαν τα κόμματα πριν την όποια συγχώνευση. Συνοψίζοντας, θα έλεγα πως η Δημοκρατική Παράταξη θα συνεχίσει να έχει ακόμα πιο έντονο λόγο και ρόλο στα πολιτικά δρώμενα του τόπου μας.

Γιώργος Περδίκης, πρόεδρος Οικολόγων

Eρχεται αλλαγή ηγεσίας και συνολικό rebranding

Ξεκινήσαμε ήδη την προετοιμασία για το 2026.

–Στο επικείμενο εκλογικό συνέδριο των Οικολόγων ολοκληρώνεται η παρουσία τους στην ηγεσία του κόμματος. Στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές τίθεται θέμα πολιτικής επιβίωσης και για τους Οικολόγους. Ποιος είναι ο σχεδιασμός για να συνεχιστεί η κοινοβουλευτική παρουσία του Κινήματος;

–Η παρουσία μου στην προεδρία των Οικολόγων, όπως είπα πριν από ένα χρόνο, ήταν μεταβατική. Σε αυτό το διάστημα πραγματοποιήθηκε ένα επιτυχές πολιτικό συνέδριο για εκσυγχρονισμό και εμπλουτισμό των πολιτικών θέσεων των Οικολόγων, εν όψει, όπως λέτε και εσείς, και των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών του 2026. Από κάθε άποψη ξεκινήσαμε ήδη την προετοιμασία για τις εκλογές του 2026 με στόχο την ενδυνάμωση της παρουσίας των Οικολόγων στη νέα Βουλή, μετά τη σημαντική αύξηση της παρουσίας μας στα νέα δημοτικά συμβούλια. Αρχίσαμε τον καταρτισμό των καταλόγων υποψηφίων για τις βουλευτικές εκλογές, ενώ έχουμε υπογράψει συνεργασία με γνωστό οίκο συμβούλων για την οργάνωση και επικοινωνιακή προβολή του Κινήματος μέχρι και την ημέρα των εκλογών τον Μάιο του 2026. Στις 12 Ιανουαρίου 2025 προγραμματίζεται έκτακτο καταστατικό συνέδριο με το οποίο αίρονται κάποια εμπόδια και προϋποθέσεις για την εγγραφή νέων μελών, ούτως ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή των σημαντικών εισροών μελών των τελευταίων μηνών στις εκλογικές διαδικασίες του Φεβρουαρίου. Μέσα στο πλαίσιο αυτό αναμένουμε ότι θα καρποφορήσουν οι διεργασίες συμπερίληψης με την Κίνηση Πολιτών ΑΙΧΜΗ, την Ένωση Κυπρίων και άλλες ομάδες πολιτών και προσωπικότητες. Αναμένω ότι μέσα στην άνοιξη θα προκύψουν πολύ σημαντικές αλλαγές στον χώρο των Οικολόγων με την αλλαγή ηγεσίας, ανασυγκρότηση της Νεολαίας Οικολόγων και ενός συνολικού rebranding (με ό,τι σημαίνει αυτός ο όρος) που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη με τη βοήθεια των συμβούλων μας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Αντρέα Κημήτρη

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση