ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Λίστα Γιωρκάτζη - Ατάκες που ακούστηκαν στην Ad Hoc Επιτροπή

Διαβάστε τα όσα δήλωσε στην σημερινή ολομέλεια ο Πρόεδρος.

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Στην σημερινή του τοποθέτηση ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Συλλούρης κατά την έναρξη της συζήτησης στην ολομέλεια για το θέμα της «Λίστας Γιωρκάτζη» ανέφερε ατάκες που ακούστηκαν στην στην Ad Hoc Επιτροπή από διάφορους εκπροσώπους κομμάτων. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής ο κύριος Περδίκης είπε, «πρόχειρη, λάθος, σκουπίδι όπως είπε και ο Πρόεδρος» αναφερόμενος στην λίστα. Χαρακτηριστική ήταν και η τοποθέτηση του βουλευτή του ΔΗΚΟ κύριου Πανίκου Λεωνίδου ο οποίος είπε, «θα της κινήσω αγωγή».

Αναλυτικά τα όσα είπε ο κύριος Συλλούρης για την λίστα Γιωρκάτζη: 

Η υπόθεση αυτή με τη «Λίστα Γιωρκάτζη», ξεκίνησε από το 2018 όταν στην Επιτροπή Οικονομικών, στις 3 Δεκεμβρίου 2018, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ζήτησε από την παρούσα στην συνεδρία της Επιτροπής, Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας κα Χρυστάλλα Γιωρκάτζη να δοθούν όλα τα στοιχεία για τυχόν ευνοϊκή μεταχείριση Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (ΠΕΠ) για δάνεια: τυχόν χαριστικές διαγραφές δανείων, χαριστικές αναδιαρθρώσεις, ευνοϊκούς όρους κτλ.

Μέσα από τα πρακτικά εκείνης της συνεδρίας διαφαίνεται με πλήρη σαφήνεια ότι η κα Γιωρκάτζη, όχι μόνο είχε αντιληφθεί πλήρως τι ζητούσε ο κ. Σιζόπουλος αλλά και υπερθεμάτιζε ότι αυτή είναι η ουσία. Μάλιστα σε αναφορά, στην Επιτροπή πάντα, του κ. Άριστου Δαμιανού ότι βασικό στοιχείο θα πρέπει να είναι οι διαγραφές δανείων για ΠΕΠ, η κα Γιωρκάτζη απαντούσε: «Ναί, έχει πολλά στοιχεία».
Ακόμη ένα σημείο από εκείνη τη συνεδρία. Όταν ο κ. Στέφανος Στεφάνου, υπέβαλε ότι τα στοιχεία μιας παρόμοιας λίστας, με βάση τα προσωπικά δεδομένα, δεν μπορούν και δεν πρέπει ούτε να δημοσιοποιηθούν ούτε να διαρρεύσουν, η κα Γιωρκάτζη απαντούσε: «Σωστά».
Σημειώνω επίσης ότι, για να δοθεί μια παρόμοια λίστα, αυτό θα έπρεπε να ζητηθεί από την Επιτροπή και να παραδοθεί στην Επιτροπή και πάλι, σύμφωνα με τον περί Καταθέσεων Νόμο, όπως εξάλλου και ο νέος Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας κ. Κωνσταντίνος Ηροδότου, επανειλημμένα διευκρίνισε ενώπιον της Βουλής. Κάτι τέτοιο δεν είχε γίνει.

Αυτό που έγινε, είναι ότι την ημέρα της αποχώρησής της από την Κεντρική Τράπεζα, η κα Γιωρκάτζη μου έστειλε μια λίστα με τον τίτλο: «Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων», το οποίο χαρακτήρισε ως απόρρητο και εμπιστευτικό έγγραφο. Ως εκ τούτου, χωρίς να μπορώ να αποκαλύψω οτιδήποτε σε οποιονδήποτε, πρόσωπο ή και θεσμό.

Δηλαδή, ούτε διαγραφές δανείων, ούτε χαριστικά δάνεια, ούτε ευνοϊκοί όροι, ούτε παράξενα δάνεια διευθυντικών στελεχών των τραπεζών. Μόνο ΜΕΔ. Εδώ, το σημείο είναι το εξής: Το πρόβλημα, πέραν του μεγάλου σκανδάλου της τραπεζικής κατάρρευσης και όσων εμπλέκονταν, ήταν ακριβώς τυχόν διαπλοκές με διαγραφές δανείων ή χαριστικά δάνεια κτλ. Βεβαίως, σε μια λίστα ΜΕΔ δεν αποκλείεται να υπάρχουν και περιπτώσεις που χρήζουν διερεύνησης. Αλλά ο κανόνας, είναι ότι αυτός που έχει μη εξυπηρετούμενο δάνειο, κατά τεκμήριο δεν του το διέγραψαν, δεν του χαρίστηκαν. Αυτοί στους οποίους χαρίστηκαν, διέγραψαν δάνεια, τους δόθηκαν ευνοϊκοί όροι προς εξόφληση, εξορισμού δεν έχουν ΜΕΔ και βεβαίως δεν είναι στη λίστα.

Δηλαδή, όλο αυτό το διάστημα ακούσαμε, και άκουσα, τόσες και τόσες επικρίσεις, διότι δεν δημοσιοποιήθηκε μια λίστα, η οποία ήρθε κοντά μου με λάθος διαδικασία, η οποία ήταν απόρρητη, για την οποία άλλα ζητήθηκαν και άλλα περιλάμβανε, που δεν είχε τις σωστές περιπτώσεις και που δεν επιτρεπόταν ούτε να δημοσιοποιηθεί ούτε στοιχεία της να διαρρεύσουν. Πέραν επίσης της πεποίθησής μου, ότι τυχόν δημοσιοποίηση θα ήταν παράνομη.

Τι έπραξα: Αφού έριξα μια ματιά για λίγα λεπτά, και πιστέψτε με αυτά ήταν αρκετά για να βγάλω τα συμπεράσματά μου, την επέστρεψα πίσω στον νέο Διοικητή στην πρώτη μεταξύ μας συνάντηση, για να ακολουθηθεί η ορθή κοινοβουλευτική διαδικασία, για να περιλαμβάνει τα στοιχεία πού ζητήθηκαν και για να τύχει της σωστής επεξεργασίας.

Κρίσιμο στοιχείο, στις 14 Μαρτίου 2019, η τοποθέτηση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κας Ειρήνης Λοϊζίδου. Καθιστούσε απολύτως σαφές ότι δημοσιοποίηση θα επιτρεπόταν μόνο μετά από μελέτη κατά περίπτωση ΠΕΠ και εφ’ όσον διαπιστωνόταν ζήτημα είτε εξασφαλίσεων σε δάνειο, προνομιακή μεταχείριση, διαγραφή δανείου, αναδιάρθρωση κτλ. Δηλαδή η άμεση, γενική και άνευ έρευνας και μελέτης δημοσιοποίηση ήταν, και επισήμως, παράνομη. Κάτι που μας επανέλαβε εκ νέου με πρόσφατη επιστολή της, στις 10 Ιουλίου.

Στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση, της προοπτικής παρανομίας δηλαδή, ήταν και οι προφορικές απόψεις που μου εξέφρασαν και άλλοι θεσμικοί αξιωματούχοι, όπως ο Γενικός Εισαγγελέας.

Στη συνέχεια: Ακολούθησαν δύο επιστολές από τον κ. Ηροδότου. Μία τον Ιούλιο και μία τον Νοέμβριο του 2019. Στην πρώτη, κυρίως, εξηγούσε ποια είναι η σωστή διαδικασία και εξέφραζε την ετοιμότητα της Κεντρικής Τράπεζας να ανταποκριθεί σε τυχόν αίτημα της Βουλής για στοιχεία. Στη δεύτερη, κυρίως, εξηγούσε ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν έχει αρμοδιότητα να διερευνήσει υπόθεση, με υπόθεση αν υπήρχε οτιδήποτε μεμπτό από τον όποιο δανειολήπτη, ΠΕΠ ή όχι. Η μόνη της αρμοδιότητα ήταν να εξετάζει αν οι τράπεζες ακολουθούσαν τους κανόνες της Κεντρικής. Μόλις έλαβα και τη δεύτερη επιστολή, αυτή προωθήθηκε αμέσως στην Επιτροπή Ελέγχου. Χωρίς να υπάρξει κάποια συνέχεια. Έτσι, και με δική μου πρωτοβουλία, η Επιτροπή συνήλθε στις 6 Φεβρουαρίου 2019, στην παρουσία, μεταξύ άλλων, και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος, ενώπιον της Επιτροπής, εξήγησε και πάλι αυτά που σας ανέφερα και προηγουμένως, διευκρινίζοντας ξανά πως, αν δόθηκαν ευνοϊκά ή χαριστικά δάνεια, αυτό δεν ήταν αρμοδιότητα της Κεντρικής να το ερευνήσει. Έχω βέβαια την άποψή μου επί αυτού.

Αποτέλεσμα των συνεδριάσεων της Επιτροπής ελέγχου ήταν, με εισήγηση του ΑΚΕΛ, να ληφθεί απόφαση να συγκροτηθεί μία Ad Hoc Επιτροπή, η οποία να χειριστεί το θέμα των δανείων των ΠΕΠ ευρύτερα και επί της ουσίας, αλλά και να αποφασίσει, κατά προτεραιότητα, τι θα γίνει με τη συγκεκριμένη λίστα. Τα κόμματα όρισαν τους εκπροσώπους τους και η Επιτροπή συγκροτήθηκε. Με εισήγηση των κομμάτων, αποδέχθηκα να προεδρεύω αυτής της Επιτροπής. Έκρινα όμως ορθότερο να το πράττω, χωρίς να έχω στην Επιτροπή δικαίωμα ψήφου.
Στη συνέχεια και αφού συμφωνήθηκαν οι όροι εντολής για γενικευμένη και ουσιαστική έρευνα για τα ΠΕΠ, με πρώτο αντικείμενο απόφασης το κατά πόσον η συγκεκριμένη λίστα θα διδόταν ή όχι, ως είχε, στη δημοσιότητα, πήρα την πρωτοβουλία και ζήτησα ως πρόεδρος της Επιτροπής, με τη σωστή διαδικασία, τη «Λίστα Γιωρκάτζη» από τον Διοικητή. Η λίστα ήρθε αυθημερόν και στην πρώτη συνεδρία της Ad Hoc Επιτροπής (10 Ιουλίου), δόθηκε στα κόμματα για να την μελετήσουν και να την επιστρέψουν.

Μετά από λίγα λεπτά και με καταγραμμένη στα πρακτικά τη σύμφωνη γνώμη όλων ότι την μελέτησαν επαρκώς, επιτρέψτε μου να αναφέρω επίσης από τα πρακτικά κάποιες από τις εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν για τη «Λίστα»:


Γιώργος Περδίκης: «πρόχειρη, λάθος, σκουπίδι όπως είπε και ο Πρόεδρος». Αναφερόταν σε μένα, αν και εγώ δεν χρησιμοποίησα αυτή τη έκφραση, αλλά δεν πειράζει. Και συνέχισε, υποστηρίζοντας τη δημοσιοποίηση της λίστας, ότι με αυτό, τη δημοσιοποίηση δηλαδή, μόνο η Γιωρκάτζη θα εκτεθεί.

Στέφανος Στεφάνου, στη συνεδρία στις 13 Ιουλίου: «πρόχειρα διαμορφωμένη, επιπόλαιη και με λάθη. Αυτό είπα και νομίζω ότι ήταν κοινός τόπος ολονών».

Μάριος Μαυρίδης: «προήδρευα της Επιτροπής Οικονομικών και τέτοιο αίτημα δεν υπήρξε. Η λίστα δεν έπρεπε να σταλεί από την κα Γιωρκάτζη». Και λίγο αργότερα ανάμεσα σε σοβαρό και αστείο: «η εκδίκηση της Γιωρκάτζη».

Ηλίας Μυριάνθους: «με έχει σε ένα δάνειο εξυπηρετούμενο αλλά με γράφει και μη εξυπηρετούμενο».

Πανίκος Λεωνίδου: «θα της κινήσω αγωγή».

Γιώργος Περδίκης: «είναι μια μη σοβαρή κατάσταση».

Αυτά είναι μόνο ορισμένα και ελπίζω να έχω την κατανόηση των συναδέλφων πού επικαλούμαι τα πρακτικά.

Τελικά, η κατάληξη στην Ad Hoc Επιτροπή, η κατάληξη για το αν θα δοθεί ή όχι στη δημοσιότητα η Λίστα, ήταν (λόγω ισοψηφίας) να έρθουν δύο εισηγήσεις στην Ολομέλεια: Μία για να δοθεί άμεσα και ως έχει στη δημοσιότητα, και μία για να υπάρξει επεξεργασία από την Κεντρική Τράπεζα, να μελετηθεί και να δοθεί μετά στη δημοσιότητα, μετά την Ολομέλεια στις 31 Ιουλίου.
Σήμερα, λοιπόν, είμαστε εδώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Βουλή  |  ΔΗΣΥ  |  ΑΚΕΛ  |  ΔΗΚΟ  |  ΕΔΕΚ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Παρουσία του Προέδρου Χριστοδουλίδη στο Αζερμπαϊτζάν σε μια κρίσιμη συνεδρία του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή και με… Κυπριακό ...
Του Γιάννη Ιωάννου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ