ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Διπλωμάτης λάμβανε 3 μήνες επίδομα εξωτερικού, ενώ ήταν Κύπρο

Ιδιαιτερότητες στην περίπτωση διπλωμάτη που έλαβε επίδομα, λέει ο Γ. Ελεγκτής

ΚΥΠΕ

Θα έπρεπε να είχε διακοπεί το επίδομα στον διπλωμάτη, ο οποίος έλαβε για 3 μήνες το επίδομα εξωτερικού, ενώ είχε κληθεί να επιστρέψει εκτάκτως στην Κύπρο, δήλωσε την Πέμπτη ο Γενικός Ελεγκτής, Αντρέας Παπακωνσταντίνου, ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, προσθέτοντας ότι «παρόλο που αντιλαμβανόμαστε ότι δεν ήταν τόσο ξεκάθαρη η υπόθεση με την έννοια του ότι κλήθηκε εκτάκτως στην Κύπρο, η οικογένεια του διπλωμάτη ήταν στο εξωτερικό και υπήρχαν κάποιες ιδιαιτερότητες».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής τα ευρήματα που καταγράφονται στην Ετήσια Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το Υπουργείο Εξωτερικών για το έτος 2022. Υπέδειξε ότι έγινε ο οικονομικός έλεγχος 2021-2022 του Υπουργείου Εξωτερικών και στην Έκθεση αυτή περιλαμβάνονται και άλλα θέματα που διερευνήθηκαν -καθώς προέκυψαν μετά από καταγγελίες, αφού περιήλθαν σε γνώση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας- αλλά και θέματα που αποτέλεσαν αντικείμενο ελέγχου συμμόρφωσης.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Ανδρέας Κακουρής, δήλωσε από πλευράς του ότι «ως Υπουργείο Εξωτερικών λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη όλες τις συστάσεις που περιλαμβάνονται σε αυτή». Ανέφερε ότι σε αυτό το πλαίσιο ορισμένες συστάσεις έχουν ήδη υλοποιηθεί και άλλες βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης. Είπε ακόμη ότι σε ορισμένα θέματα η θέση του Υπουργείου είναι διαφορετική σε σχέση με αυτή της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Τι καταγράφει η Έκθεση

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέδειξε ενώπιον της Επιτροπής τα σημαντικότερα ευρήματα της Έκθεσης του. Μεταξύ άλλων, είπε ότι εντοπίστηκε θέμα σε ό,τι αφορά το Σχέδιο Επιδόματος Εξωτερικού, το οποίο δεν περιέχει σαφείς πρόνοιες σχετικά με το κατά πόσο η καταβολή του Γενικού Επιδόματος Εξωτερικού αναστέλλεται/τερματίζεται για την περίοδο που υπάλληλος, ο οποίος υπηρετεί εκτός της Κύπρου απουσιάσει, για κάποιους λόγους, από την έδρα του για μεγάλο χρονικό διάστημα, διαμένοντας κατά το διάστημα αυτό, είτε στην Κύπρο είτε αλλού εκτός της έδρας του.

Έκανε λόγο για περίπτωση διπλωμάτη, ο οποίος έλαβε για 3 μήνες το επίδομα εξωτερικού, ενώ είχε κληθεί να επιστρέψει εκτάκτως στην Κύπρο, «μέχρι να βγει και επισήμως η απόφαση από το Υπουργείο Εξωτερικών ότι θα επανερχόταν στην Κύπρο».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξήγησε περαιτέρω ότι «δόθηκε εξήγηση από το Υπουργείο Εξωτερικών ότι εξετάστηκε το θέμα και ήταν μια έκτακτη περίπτωση, καθώς η οικογένεια του συγκεκριμένου διπλωμάτη ήταν στο εξωτερικό, οπότε υπήρχε μια ταλαιπωρία για τον διοικούμενο. Εμείς το εντοπίσαμε και -κατά τη δική μας άποψη- από τη στιγμή που επέστρεψε στην Κύπρο έπρεπε να διακοπεί το επίδομα, παρόλο που αντιλαμβανόμαστε ότι δεν ήταν τόσο ξεκάθαρη η υπόθεση με την έννοια ότι κλήθηκε εκτάκτως στην Κύπρο, η οικογένεια του ήταν στο εξωτερικό και υπήρχαν κάποιες ιδιαιτερότητες». Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών ετοίμασε σημείωμα όπου παρέθεσε τους λόγους που δόθηκε το επίδομα.

Ο Διευθυντής Διοίκησης του Υπουργείου Εξωτερικών, Χρύσανθος Χρυσάνθης, είπε ότι σε σχέση με το επίδομα εξωτερικού αυτό καταβάλλεται στα μέλη της εξωτερικής υπηρεσίας για να καλύψει τη διαφορά του τιμάριθμου μεταξύ της Κύπρου και της χώρας στο οποίο είναι τοποθετημένοι. «Συμφωνούμε ως θέμα αρχής με τον Γενικό Ελεγκτή ότι ναι οι περιπτώσεις όπου είναι μακρά η διακοπή κάποιου από την Υπηρεσία θα πρέπει να εξετάζεται με διαφορετικό φακό. Όμως, υπάρχουν ιδιαιτερότητες σε κάθε περίπτωση», είπε.

Σε παρέμβασή του ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαχαρίας Κουλίας, επεσήμανε ότι θα πρέπει να γίνει εισήγηση από την Ελεγκτική Υπηρεσία προς το Υπουργείο Εξωτερικών, ούτως ώστε να υπάρξει ρύθμιση του εν λόγω ζητήματος και θα πρέπει να ακολουθούνται οι κανονισμοί.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι από τον έλεγχο διαπιστώθηκαν διάφορες αδυναμίες, οι οποίες αποδυναμώνουν το σύστημα εσωτερικού ελέγχου του Υπουργείου Εξωτερικών, όπως η έλλειψη σφραγίδων κατά την παραλαβή και πληρωμή τιμολογίων/άλλων παραστατικών, μη διενέργεια μηνιαίας συμφιλίωσης κονδυλίων, μη έγκαιρη αναγνώριση εισπράξεων ή αναγνώριση τους χωρίς να προκύπτει πραγματική ταμειακή ροή. Τέθηκε επίσης, και το ζήτημα της ορθότητας και κανονικότητας της συναλλαγματικής ισοτιμίας που εφαρμόζει το Υπουργείο.

Εκ μέρους του λογιστηρίου του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρθηκε ότι έχουν γίνει συστάσεις όσον αφορά τα εισερχόμενα και τα πληρωμένα τιμολόγια και η διαδικασία ακολουθείται. Επίσης, αναφέρθηκε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών είναι σε διαβούλευση με το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας, ώστε να καθοριστεί η επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία που θα χρησιμοποιείται για τη μετατροπή ποσών από ξένο συνάλλαγμα σε ευρώ.

Εξάλλου, ο Γενικός Ελεγκτής αποκάλυψε ενώπιον της Επιτροπής ότι καταβλήθηκε επίδομα ενοικίου ύψους 45.000 ευρώ, μεταξύ των ετών 2018-2021, σε διπλωμάτη όταν υπηρετούσε στο εξωτερικό, ο οποίος κατά την αίτηση για επίδομα ενοικίου που υπέβαλε, απέκρυψε ότι διέμενε σε διαμέρισμα το οποίο είναι ιδιοκτησία εταιρείας στην οποία ο ίδιος είχε μετοχές.

Για το εν λόγω θέμα αναφέρθηκε από πλευράς Υπουργείου Εξωτερικών ότι σε μελλοντική αναθεώρηση του πλαισίου για τη διαδικασία καταβολής επιδόματος ενοικίου θα ληφθεί υπόψη το συγκεκριμένο, μεμονωμένο περιστατικό. Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, επεσήμανε ότι αυτό το κενό θα πρέπει να καλυφθεί τάχιστα και να διορθωθούν οι όποιες παραλείψεις.

Ακόμη, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι κατά τον έλεγχο της διαδικασίας πρόσληψης λειτουργού με σύμβαση εργασίας για εκτέλεση καθηκόντων που εξομοιώνονται με διπλωματικά, σε Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουκρανία, διαπιστώθηκε ότι δεν ακολουθήθηκαν τα προβλεπόμενα στην εγκύκλιο του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, ενώ εντοπίστηκαν και αδυναμίες/ελλείψεις στην Πρόσκληση για Εκδήλωση Ενδιαφέροντος και διαφοροποίηση της μισθοδοσίας χωρίς ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων που έλαβαν μέρος στη διαδικασία.

Ο κ. Χρυσάνθης επ’ αυτού δήλωσε ότι «έχει απόλυτο δίκαιο ο Γενικός Ελεγκτής και λήφθηκαν απόλυτα υπόψη οι εισηγήσεις και έκτοτε τηρούνται απαρέγκλιτα οι οδηγίες του».

Ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε ακόμη ότι παραχωρήθηκε αυξημένο εκπαιδευτικό επίδομα ύψους 1300 ευρώ σε Πρέσβη Διπλωματικής Αποστολής για τη φοίτηση παιδιού του σε ιδιωτική σχολή αφού για τον υπολογισμό του λήφθηκε υπόψη και πρόσθετο ποσό πέραν των υποχρεωτικών τελών φοίτησης, για παρακολούθηση μη υποχρεωτικού μαθήματος. Σε σχέση με το εκπαιδευτικό επίδομα ο κ. Χρυσάνθης σημείωσε ότι η ευθύνη για παράδοση του μαθήματος ανήκε στην ιδιωτική σχολή που τελικά δεν ανταποκρίθηκε.

Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε και στο θέμα της αύξησης του κόστους της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κυβερνητικών υπαλλήλων, που υπηρετούν σε διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό, λέγοντας ότι υπήρξε σημαντική αύξηση στις ΗΠΑ και στην Κίνα. Δήλωσε ότι υπήρχαν αρκετές απαιτήσεις από συγκεκριμένα άτομα και κάποιοι εργαζόμενοι παρουσίασαν σοβαρά προβλήματα υγείας, λέγοντας ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να υπάρχει ισονομία». Ο κ. Χρυσάνθης δήλωσε ότι «είναι γεγονός ότι σε αυτές τις δύο χώρες είχαμε περιστατικά λειτουργών, οι οποίες παρουσίασαν σοβαρά προβλήματα υγείας με περιστατικά καρκινοπαθειών. Δεν μπορούσε προφανώς να τους εγκαταλείψει η Δημοκρατία».

Σε τοποθέτησή της η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, έθεσε το ζήτημα της συνοδείας των συζύγων των διπλωματών (που είναι είτε δημόσιοι υπάλληλοι, είτε ανήκουν στην εκπαιδευτική υπηρεσία) κάτι που όπως είπε, είχε προκύψει και σε προηγούμενη έκθεση του Ελεγκτή, και για το εάν το Υπουργείο σκοπεύει να ρυθμίσει νομοθετικά το εν λόγω θέμα. Ο κ. Χρυσάνθης απάντησε ότι «θεωρούμε ότι στις συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου οι σύζυγοι έχουν την επιστημονική κατάρτιση -με δεδομένο ότι θα ασκήσουν καθήκοντα εξομοιωμένα με διπλωματικά- βοηθούμε και τη Δημοκρατία, καθώς οι αποστολές μας στο εξωτερικό είναι υποστελεχωμένες».

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X