ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κοινωνικό τετ-α-τετ και στο βάθος… Κουεγιάρ

Μετά από πέντε μήνες τα ξαναείπαν Χριστοδουλίδης-Τατάρ, με την άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό να παραμένει δύσκολη διαδικασία

Του Γιάννη Ιωάννου

Του Γιάννη Ιωάννου

Υπό νέες συνθήκες -μετά τις εξελίξεις στο θέμα του διορισμού ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό- συναντήθηκαν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ. Αν και κοινωνικού χαρακτήρα συνάντηση, στα πλαίσια της ετήσιας δεξίωσης του ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ ΟΗΕ στη Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, ο χρονισμός και η σημειολογία της συνάντησης έχουν τις προεκτάσεις τους. Δεδομένου πως ο διορισμός της ειδικής αντιπροσώπου, Μαρία-Ανχέλα Ολγίν-Κουεγιάρ, κλειδώνει την άφιξη της στα τέλη Ιανουαρίου, οι δύο ηγέτες είχαν μεν μια άτυπη και κοινωνικού χαρακτήρα συνάντηση, αλλά το κλίμα θα βρίσκεται.. εκεί για όλους τους εμπλεκομένους, προκειμένου να διερευνηθούν προθέσεις -απαραίτητο βήμα για τη συνέχεια.

Ως εκ τούτου έχουν παρέλθει πέντε μήνες, σχεδόν, από την τελευταία τους συνάντηση (σ.σ. κοινή επίσκεψη στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων-ΔΕΑ) τον περασμένο Ιούλιο, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, επαναλάμβανε προς τα ΗΕ στη Κύπρο την ετοιμότητά του για μια κοινωνικού χαρακτήρα συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη ανά πάσα στιγμή όλο το προηγούμενο διάστημα.

Χειραψία στο Λήδρα Πάλλας

Λίγο μετά τις 7μμ ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αφίχθηκε στη νεκρή ζώνη συνοδευόμενος από την σύζυγό του, όπου τον υποδέχτηκε ο κ. Κόλιν Στιούαρτ. Ακολούθως κατέφθασε και ο κ. Τατάρ όπου υπήρξε ανταλλαγή χειραψίας και η καθιερωμένη φωτογραφία (με τις συζύγους των τριών), χωρίς δηλώσεις, των δύο ηγετών με τον ειδικό αντιπρόσωπο του ΟΗΕ στη Κύπρο. Την εκδήλωση πλαισίωναν οι δύο διαπραγματευτές (σ.σ. Μενέλαος Μενελάου και Γκιουνές Ονάρ), μέλη των τεχνικών επιτροπών, των επιχειρηματικών κοινοτήτων και της διπλωματικής κοινότητας στη Κύπρο. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών μετά τις 28 Ιουλίου -όπου βρέθηκαν από κοινού στο εργαστήριο της ΔΕΑ και όπως πληροφορείται η «Κ» παρά την άτυπη και κοινωνικού χαρακτήρα συνάντηση η τελευταία εξελίχθηκε σε καλό κλίμα με διερευνητικές προθέσεις από όλους.

Προτροπή Στιούαρτ

Ο κ. Στιούαρτ έκανε έναν απολογισμό της αποστολής του ΟΗΕ στη Κύπρο και δη των τεχνικών επιτροπών, ενώ με αφορμή την αποδοχή του διορισμού της ειδικής απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα από τις δύο πλευρές παρότρυνε για μεγαλύτερη προσπάθεια στο Κυπριακό. «Καθώς προετοιμαζόμαστε να υποδεχτούμε έναν νέο απεσταλμένο στην ομάδα των Ηνωμένων Εθνών, ακόμα κι αν η πρωταρχική ευθύνη για το μέλλον της Κύπρου ανήκει στον λαό της Κύπρου και τους ηγέτες του, οι υπόλοιποι έχουν έναν ρόλο να παίξουν. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να ενθαρρύνω σθεναρά όλους σε αυτήν την αίθουσα να επικεντρωθούν και να διπλασιάσουν τις προσπάθειές μας για να στηρίξουμε τους δύο ηγέτες στην αναζήτηση μιας διέξοδος από το σημερινό αδιέξοδο. Τώρα περισσότερο από ποτέ είναι η ώρα να δραστηριοποιηθείτε» ανέφερε στο τέλος της παρέμβασής του ο κ. Στιούαρτ. Για το 2024 αναφέρθηκε στη δημιουργία δικοινοτικού πάρκου ΑΠΕ εντός της νεκρής ζώνης και στην ανάγκη συμπερίληψης περισσότερων γυναικών και νεολαίας στη διαδικασία του Κυπριακού. «Προσβλέποντας στο 2024, όλοι αναμένουμε την ολοκλήρωση της μελέτης για μια μεγάλη δικοινοτική μονάδα ηλιακής ενέργειας στη νεκρή ζώνη, η οποία, εάν ολοκληρωθεί επιτυχώς, θα ήταν μια τεράστια πρωτοβουλία οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Εργαζόμαστε επίσης μαζί για να διασφαλίσουμε μεγαλύτερη συμμετοχή στις τεχνικές επιτροπές, ειδικά με τη νεολαία και τις γυναίκες» ανέφερε ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΟΗΕ στη Κύπρο.

Ετοιμότητα εκ μέρους της Λευκωσίας

«Είμαστε έτοιμοι από δικής μας πλευράς. Γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τι επιδιώκουμε μέσα από το τραπέζι των συνομιλιών, γνωρίζουμε ποιος είναι ο τελικός στόχος και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν από δικής μας πλευράς, έτσι ώστε να πετύχουμε τον τελικό στόχο. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες, τα προβλήματα, παρακολουθώ, ακούω τις καθημερινές δηλώσεις που γίνονται. Όλα θα κριθούν στο τραπέζι των συνομιλιών» ανέφερε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μετά το πέρας της συνάντησης.

Ερωτηθείς αν κατά τη συνομιλία που είχε με τον κ. Τατάρ στη δεξίωση ειπώθηκε κάτι για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι «σίγουρα για το Κυπριακό συζητήσαμε, ανάμεσα σε κάποια άλλα, αλλά δεν έγινε κάποια διαπραγμάτευση. Επανέλαβα στον κ. Τατάρ την ετοιμότητα μου, και ότι ελπίζω να προσέλθει στο τραπέζι των συζητήσεων, να πετύχουμε αυτό που θέλουμε που είναι η επανέναρξη των συνομιλιών. Το κοινό έδαφος είναι εκεί, καθορίζεται από τα ίδια τα ψηφίσματα των ΗΕ και ελπίζω να καταφέρουμε να επαναρχίσουν οι συνομιλείς το συντομότερο δυνατόν. Για μας, βλέπετε τι γίνεται στην περιοχή μας, δεν υπάρχουν παγωμένες κρίσεις, το στάτους κβο, η πάροδος του χρόνου δημιουργεί νέα τετελεσμένα. Βλέπουμε τα προβλήματα που παρουσιάζονται καθημερινά στη νεκρή ζώνη και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν ακριβώς για να οδηγηθούμε στην επανένωση, στη λύση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου».

Δύσκολη συνέχεια

Η συνάντηση μπορεί να μην έβγαλε κάποια άλλη μεγάλη είδηση αλλά ότι γίνεται, έστω και κοινωνικά, αμέσως μετά την αποδοχή του διορισμού της Κουεγιάρ και σε αναμονή της καθόδου της στη Κύπρο αφήνει ένα μικρό περιθώριο αισιοδοξίας για κάποια κινητικότητα στο Κυπριακό.

Το reality check εξάλλου το έδωσε και ο ίδιος ο κ. Στιούαρτ που ανέφερε πως (… ) βεβαίως (ο διορισμός) δεν σηματοδοτεί την έναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά είναι ένα σημαντικό βήμα για να προσπαθήσουμε να δούμε εάν μπορεί να εξευρεθεί το μονοπάτι για ένα κοινά αποδεκτό δρόμο προς τα εμπρός και σίγουρα θα αυξήσει την προσοχή στο κυπριακό ζήτημα τους επόμενους μήνες». Το κοινωνικό τετ-α-τετ πάντως στο Λήδρα Πάλλας δεν αποτέλεσε κυρίαρχη είδηση στη πλειοψηφία των τουρκοκυπριακών ΜΜΕ που εστίασαν στον λεγόμενο προϋπολογισμό της «ΤΔΒΚ» και στην… κακοκαιρία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννη Ιωάννου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση