

Του Γιάννη Ιωάννου
Μικρή καθυστέρηση παρατηρείται στις εργασίες της κοινοπραξίας Exxon Mobil-Qatar Energy ως προς τη διερευνητική γεώτρηση επί του στόχου «Ηλέκτρα» στο θαλάσσιο τεμάχιο «5» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Ενώ η γεώτρηση αναμένονταν να τελείωνε την περασμένη εβδομάδα (σ.σ. τέλη Μάρτη, στις 28/03 συγκεκριμένα) θα λάβει μια μικρή παράταση ώς το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας για μικροτεχνικούς λόγους που συνδέονται με τις πιέσεις, γεωμορφολογικά, που δέχεται το πλωτό γεωτρύπανο DS-9б, «λόγω βάθους» όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ». Υπενθυμίζεται πως η γεώτρηση επί του «Ηλέκτρα» θεωρείται από έμπειρους παρατηρητές ως υποσχόμενη, δεδομένου πως υπάρχουν ενδείξεις για ανακάλυψη μεγάλου κοιτάσματος υδρογονανθράκων, τύπου «Ζορ» στην Αίγυπτο, με την κυβέρνηση ωστόσο να παραμένει φειδωλή ως προς τις προσδοκίες της και να παραπέμπει στην ακριβή εικόνα των αποτελεσμάτων, μετά το πέρας της γεώτρησης. Λόγω της μικρής καθυστέρησης τα προκαταρκτικά αποτελέσματα αναμένονται στα μέσα Απριλίου – με τον Μάιο να καθίσταται, πλέον, ο χρόνος της διακρίβωσης της πλήρους εικόνας των αποτελεσμάτων για την αμερικανοκαταρινή κοινοπραξία.
Σε μεγάλο βάθος
Σε παρατήρηση ότι η γεώτρηση αναμενόταν να ολοκληρωθεί την εβδομάδα που έληξε στις 28 Μαρτίου, ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, δήλωσε προς το ΚΥΠΕ ότι «η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι πρέπει να θωρακιστεί επιπρόσθετα η γεώτρηση, λόγω πιέσεων που δέχεται το γεωτρύπανο, πέραν αυτών που αναμένονταν αρχικά». «Την ερχόμενη εβδομάδα (σ.σ. αυτή που διανύουμε) υπολογίζουμε ότι θα έχουμε κάποια ένδειξη για το οποιοδήποτε εύρημα υπάρχει στην περιοχή», πρόσθεσε ο κ. Παπαναστασίου.
Ενδεικτικά, ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε ότι η γεώτρηση αυτήν τη στιγμή βρίσκεται «περίπου σε βάθη 6.800 μέτρων από την επιφάνεια του νερού και προδιαγράφεται ότι η γεώτρηση θα ολοκληρωθεί στις 7.500 μέτρα». Πρόσθεσε ότι «με τον ρυθμό που εξελίσσεται η γεώτρηση, προχωρεί περίπου 20 μέτρα την ώρα και πέραν των 200 μέτρων στη διάρκεια μιας ημέρας». «Με αυτά τα δεδομένα θα χρειαστεί ακόμη τρεις με τέσσερις ημέρες για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποιο εύρημα», κατέληξε ο υπουργός. Υπενθυμίζεται ότι λόγω και της συγκεκριμένης θαλάσσιας περιοχής (επί της δυτικής ΑΟΖ της ΚΔ) η γεώτρηση της Exxon γίνεται σε μεγάλα βάθη (άνω των 6 χλμ.) και πως στο παρελθόν προκαταρκτικές σεισμογραφικές έρευνες της Exxon αποκάλυψαν ενδείξεις για την ύπαρξη μεγάλου κοιτάσματος, το οποίο σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών θα μπορούσε να κυμαίνεται μεταξύ 15-30 tcf (τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου).
Επαφές στις ΗΠΑ
Από χθες μέχρι και τις 8 Απριλίου, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, στις ΗΠΑ, για σκοπούς προσέλκυσης αμερικανικών κεφαλαίων για επενδύσεις στην Κύπρο (ενέργεια, τουρισμός, ναυτιλία, καινοτόμος οικονομία). Στο περιθώριο των επαφών του στις ΗΠΑ ο κ. Παπαναστασίου θα έχει επαφές με την ανώτερη ηγεσία των αμερικανικών κολοσσών Exxon και Chevron που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ – ιδίως υπό το βάρος των επαφών με την Αίγυπτο και της σύναψης τριμερούς συμφωνίας και MoU για την όδευση του φυσικού αερίου της ΚΔ προς τα αιγυπτιακά τερματικά στο πλαίσιο της εμπορευματοποίησής του. Με βάση τις συμφωνίες με την Αίγυπτο, εκτιμάται ότι το πρώτο αέριο από την κυπριακή ΑΟΖ αναμένεται να διοχετευτεί στις υποδομές του αιγυπτιακού «Ζορ» και της υποδομής LNG στο αιγυπτιακό τερματικό Νταμιέτα εντός 2027. Λόγω μεγαλύτερης γειτνίασης με τις υποδομές αυτές, αναμένεται ότι το αέριο από το τεμάχιο« 6» θα αξιοποιηθεί πρώτο, όπως ξανάγραψε η «Κ» για τον «Κρόνο», κάτι που θα διευκολύνει και τη σύνδεση περισσότερων ποσοτήτων από την περιοχή, μέσα από την ίδια διευθέτηση και τεχνική λύση.
Προοπτική για την Κύπρο
Σε μιαν άλλη εξέλιξη το έγκριτο Oxford Institute of Energy εξέδωσε τον Μάρτιο ανάλυση με τίτλο «Η κυπριακή παραγωγή φυσικού αερίου μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των ενεργειακών ισορροπιών της Αιγύπτου» και αναφέρεται στις συμφωνίες που υπογράφηκαν πρόσφατα στην Αίγυπτο. «Περιμένεις για ένα λεωφορείο –σε αυτή την περίπτωση για αρκετά χρόνια– και ξαφνικά έρχονται δύο μαζί», αναφέρει σχετικά με τις συμφωνίες για την ανάπτυξη δύο υπεράκτιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Κύπρου, του «Αφροδίτη» και του «Κρόνος». Το Oxford Institute of Energy χαρακτηρίζει τη συμφωνία με την Αίγυπτο ως ιδιαίτερα σημαντική για την αγορά. Όπως αναφέρει, η αστάθεια στο εμπόριο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Αιγύπτου, έχει αποτελέσει έναν σημαντικό και απρόβλεπτο παράγοντα στις παγκόσμιες ισορροπίες. Όπως αναφέρεται, από την εξαγωγή περίπου 10 δισ. κυβικών μέτρων (Bcm) την περίοδο 2021-2022, η Αίγυπτος αναμένεται να εισαγάγει πάνω από 6 Bcm το 2025. Αυτή η μεταβολή των 16+ Bcm σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα έχει τεράστιο αντίκτυπο στην παγκόσμια αγορά LNG.
«Το βασικό ερώτημα πλέον, μετά από τόσες απογοητεύσεις στο παρελθόν, δεν είναι αν, αλλά πότε ακριβώς η Κύπρος θα γίνει παραγωγός φυσικού αερίου και θα ενισχύσει το ενεργειακό προφίλ της Ανατολικής Μεσογείου», αναφέρεται. Σημειώνεται ότι παρόλο που οι διαπραγματεύσεις για τα δύο κυπριακά κοιτάσματα φυσικού αερίου, «Αφροδίτη» και «Κρόνος», πρέπει ακόμα να ολοκληρωθούν, τον Φεβρουάριο του 2025 έγινε μια ξεκάθαρη δήλωση προθέσεων ότι τα έργα αυτά θα προχωρήσουν και το φυσικό αέριο που θα παραχθεί θα διοχετευθεί στην Αίγυπτο. Με 8 Bcma (δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ανά έτος) από το κοίτασμα Αφροδίτη και περίπου 6 Bcma από το Κρόνος, το σύνολο των 14 Bcma θα μπορούσε να καλύψει περίπου το 80% της δυναμικότητας των αιγυπτιακών εγκαταστάσεων LNG, όπως καταλήγει η μελέτη της δεξαμενής σκέψης.