

Του Μάριου Χριστοφή
Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο θα λύσει τον «γόρδιο δεσμό» σχετικά με την τοποθέτηση χρονομέτρου αντίστροφης μέτρησης σε φώτα τροχαίας, τα οποία ελέγχονται από το σύστημα φωτοεπισήμανσης. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης μετά την απόφαση της Βουλής να απορρίψει την αναπομπή του νόμου, έδωσε οδηγίες στη Νομική Υπηρεσία να αναφέρει τον νόμο στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο θα λύσει τη διαφορά μεταξύ Νομοθετικής και Εκτελεστικής εξουσίας.
Το πήγαινε έλα του νόμου
Η Βουλή των Αντιπροσώπων στις 13 Μαρτίου, ψήφισε τον νόμο κατά τον οποίο καθιστά υποχρεωτική την τοποθέτηση χρονομέτρου σε συμβολές οι οποίες ελέγχονται από σύστημα φωτοεπισήμανσης, ωστόσο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης στις 31 Μαρτίου τον ανέπεμψε.
Ο κ. Χριστοδουλίδης στην επιστολή αναπομπής αναφέρει ότι ο υπό αναπομπή νόμος δεν δύναται να εφαρμοστεί, για μια σειρά τεχνικών λόγων που επεξηγούνται, ενώ σημειώνεται ότι ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στην υλοποίηση της σύμβασης του συστήματος φωτοεπισήμανσης. Παράλληλα, υποστηρίζεται ότι επιβαρύνει το Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας, αυξάνοντας τα έξοδα του προϋπολογισμού και επιπλέον, ότι επεμβαίνει στην αρχή της διάκρισης εξουσιών. Προστίθεται ότι οι φωτοελεγχόμενες συμβολές στην Κύπρο, αναμένεται να αναβαθμιστούν σύντομα ώστε να αλληλεπιδρούν με βάση το μέγεθος της κυκλοφορίας, ήτοι τα «έξυπνα φώτα τροχαίας» και ως εκ τούτου, όπως αναφέρεται, τα φώτα τροχαίας δε θα έχουν προκαθορισμένη διάρκεια της ένδειξης που επιτρέπει τεχνικά την εφαρμογή χρονομέτρη. Το νέο σύστημα θα εγκατασταθεί όπως περιγράφεται, σε 125 φωτοελεγχόμενες συμβολές σε Λευκωσία και Λεμεσό και μελλοντικά σε άλλες πόλεις, με δυνατότητα επέκτασης μέχρι και σε 500 συμβολές.
Στην επιστολή του Προέδρου επεξηγείται αναλυτικά ο κυριότερος λόγος μη συμβατότητας και σημειώνεται ο κίνδυνος πρόκλησης σύγχυσης στους οδηγούς και πρόκλησης σοβαρών οδικών συγκρούσεων και το ενδεχόμενο καταγραφής των οδηγών από το σύστημα φωτοεπισήμανσης για παράβαση του πράσινου σηματοδότη. Προστίθεται ότι για την υλοποίηση των προνοιών του υπό αναπομπή νόμου, απαιτείται μεγάλο κονδύλι, καθότι πέραν του τεχνικού εξοπλισμού, απαιτούνται και δαπάνες όσον αφορά την εφαρμογή του, είτε από ανάδοχο εταιρεία, είτε από οποιοδήποτε κυβερνητικό τμήμα. Περαιτέρω, σημειώνεται ότι απαιτείται διεξαγωγή σχετικής μελέτης, για τον καθορισμό επιμέρους ζητημάτων ως προς την προμήθεια εξοπλισμού και την εφαρμογή, η οποία συνεπάγεται αύξηση δαπανών ή/και εργατοωρών προσωπικού του υπουργείου, είτε η μελέτη θα πρέπει να ανατεθεί στον ιδιωτικό τομέα.
Στις 03 Απριλίου η Βουλή αποφάσισε να απορρίψει την αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Τι προνοεί ο νόμος
Ο νόμος καθιστά υποχρεωτική την τοποθέτηση χρονομέτρου σε συμβολές οι οποίες ελέγχονται από σύστημα φωτοεπισήμανσης, για σκοπούς συμμόρφωσης με τους φωτεινούς σηματοδότες τροχαίας. Σε περίπτωση κατά την οποία τα εν λόγω χρονόμετρα δεν τοποθετηθούν από τους αρμοδίους εντός έξι μηνών από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του προτεινόμενου νόμου, αναστέλλεται η εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων, οι οποίες αφορούν το αδίκημα της παράλειψης συμμόρφωσης με φώτα τροχαίας.