Του Απόστολου Κουρουπάκη
Πολύ χαμηλότερη των προσδοκιών ήταν η προσέλευση των Τ/κ ψηφοφόρων για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024, μιας και ψήφισαν 128 ψηφοφόροι λιγότεροι φέτος. Από 5.804 το 2019, το 2024 μόνο 5.676 προσήλθαν στα εννέα εκλογικά κέντρα για να ψηφίσουν τρεις Τουρκοκύπριους υποψήφιους, από τρεις διαφορετικούς σχηματισμούς και κόμματα.
Πιο συγκεκριμένα, στις φετινές ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 ψήφισαν 5.676 Τ/κ ψηφοφόροι, σε σύνολο 103.281 (6,8%) εχόντων δικαίωμα ψήφου, ενώ το 2019 είχαν ψηφίσει 5.804, σε σύνολο 82.925 (5,5). Παρόλο, λοιπόν, που το εκλογικό σώμα των Τ/κ αυξήθηκε κατά 20.356 άτομα, ήταν λιγότεροι αυτοί που άσκησαν τον εκλογικό τους δικαίωμα.
Η χαμηλή συμμετοχή των Τ/κ διέψευσε τις προσδοκίες των επιτελείων των κομμάτων και των υποψηφίων, οι οποίοι υπολόγιζαν πως σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση ο αριθμός θα ήταν κατά πολύ αυξημένος σε σχέση με το 2019, όπως έλεγαν και στην «Κ».
Μάλιστα, σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές έκαναν ευρείας κλίμακας εκστρατεία, και μάλιστα το Τουρκικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα λειτούργησε συντονισμένα ώστε να παρακινήσει τους Τ/κ να συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές. Επίσης, και η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε αρκετά χρήματα για την ενημέρωση των Τ/κ για τις ευρωεκλογές, με διαφημιστικές εκστρατείες.
Χαμηλότερη των προσδοκιών ήταν η προσέλευση των Τ/κ ψηφοφόρων για τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024, μιας και ψήφισαν 126 ψηφοφόροι λιγότεροι φέτος.
Υπενθυμίζεται πως σε αυτές τις εκλογές είχαμε τρεις Τ/κ υποψήφιους, τον Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, υποψήφιο του ΑΚΕΛ, τον Χουλουσί Κιλίμ, υποψήφιο με το Βολτ και τον Οζ Καραχάν, από την Ένωση Κυπρίων, που κατεβαίνει υποψήφιος με το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών.
Η μουδιασμένη συμμετοχή
Ο μικρός αριθμός ψηφοφόρων είναι πιθανόν να οφείλεται στην αλλαγή πολιτικού κλίματος από το 2019 ώς το 2024. Το 2019 οι Τ/κ φαίνεται να διατηρούσαν κάποιες ελπίδες ότι κάτι μπορεί να αλλάξει στο θέμα του Κυπριακού, πράγμα που δεν ευνόησε η στασιμότητα στο Κυπριακό και συνεπώς ίσως να αισθάνθηκαν πως η συμμετοχή τους στις ευρωεκλογές είναι χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα. Ένας ακόμη λόγος που θα μπορούσε να εξηγήσει τη μικρή προσέλευση στις κάλπες είναι πως παρά τα όσα έκανε η Ευρωπαϊκή Ένωση, στηρίζοντας με ποικίλους τρόπους την εκλογική διαδικασία, οι Τ/κ ένιωσαν απογοητευμένοι από τη σύνολη κατάσταση πραγμάτων.
Μιλώντας, ωστόσο, με Τ/κ ψηφοφόρους, το κλίμα ήταν θετικό ως προς τη συμμετοχή τους στην εκλογική διαδικασία. Τ/κ γυναίκα με καταγωγή από την Ποταμιά της Λευκωσίας, έχοντας ζήσει όπως είπε χαρακτηριστικά όλα τα δεινά του νησιού, είπε στην «Κ» πως ως Κύπρια έχει υποχρέωση να ψηφίσει και να δώσει φωνή με αυτόν τον τρόπο και στην τ/κ κοινότητα. 26χρονος Τ/κ είπε στην «Κ» πως ψηφίζοντας στις Ευρωεκλογές δίνει φωνή στην κοινότητά του και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει, «κανείς δεν μας ξέρει στην Ευρώπη» μάς είπε χαρακτηριστικά.
Βέβαια και όπως φαίνεται από τους αριθμούς αυτή την ανάγκη να ακουστεί η φωνή των Τ/κ στην Ευρώπη δεν βρήκε ευήκοα ώτα, παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν συντονισμένα από κόμματα, σχηματισμούς και υποψήφιους, και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πού ψήφισαν
Οι Τ/κ ψήφισαν στα εννέα ειδικά εκλογικά κέντρα, τρία στη Λευκωσία (Γραφεία Πολεοδομίας και Οικήσεως, Παλιά Δημοτική Αγορά Λευκωσίας, και Πολυδύναμο Κέντρο Αγίου Δομετίου), στη Δερύνεια, στη Φλάσσου, στον Κάτω Πύργο Τυλληρίας, στον Αστρομερίτη, στην Ξυλοτύμπου, στην Αχερίτου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κυπριακού Υπουργείου Εσωτερικών, στον μόνιμο εκλογικό κατάλογο υπάρχουν 837 Τουρκοκύπριοι, κάτοχοι δελτίου ταυτότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με διεύθυνση στις ελεύθερες περιοχές.