ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ανακηρύχθηκαν οι 6 Ευρωβουλευτές (εικόνες)

Aυλαία σήμερα για τις ευρωεκλογές

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» η ανακήρυξη των εκλεγέντων Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρόκειται για τους Λουκά Φουρλά και Μιχάλη Χατζηπαντέλα (ΔΗΣΥ), τον Γιώργο Γεωργίου (ΑΚΕΛ), τον Φειδία Παναγιώτου (ανεξάρτητος), τον Γεάδη Γεάδη (ΕΛΑΜ) και τον Κώστα Μαυρίδη (ΔΗΚΟ).

Στο κέντρο «Φιλοξενίας» έφτασε πρώτος ο κ. Φουρλάς, μετά ακολούθησαν συνοδευόμενοι με συγγενικά τους πρόσωπα ο κ. Γεωργίου και ο κ. Μαυρίδης. Μετέπειτα έφτασαν στο σημείο ο κ. Γεάδη και ο κ. Χατζηπαντέλα. Τελευταίος έφτασε ο κ. Παναγιώτου μαζί με τους γονείς του.

Ο Έφορος Εκλογών εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο κατανεμήθηκαν οι έδρες στα κόμματα και στον Φειδία Παναγιώτου και ανακοίνωσε την ανακήρυξη των ευρωβουλευτών.

Ενότητα και σκληρή δουλειά για το καλό Κύπρου-Ευρώπης, λένε οι πολιτικοί αρχηγοί

Η Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αννίτα Δημητρίου είπε στις δηλώσεις της ότι μια δύσκολη προεκλογική εκστρατεία έφτασε στο τέλος της και «πλέον υπάρχει μπροστά μας σκληρή δουλειά για όλα αυτά που καλούμαστε να διαχειριστούμε».

«Για εμάς στον Δημοκρατικό Συναγερμό, ως η πλέον ευρωπαϊκή, υπεύθυνη δύναμη, συνιστά ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη να ανταποκριθούμε σε όλα αυτά τα οποία καλούμαστε να διαχειριστούμε», συνέχισε η κ. Δημητρίου, προσθέτοντας ότι ο ΔΗΣΥ στέλνει «δύο καταξιωμένους συναδέλφους, τον Λουκά Φουρλά και τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα», και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό.

Ευχήθηκε επίσης καλή επιτυχία σε όλους τους Ευρωβουλευτές της Κύπρου, τονίζοντας πως πρώτα και πάνω από όλα είναι «η Κύπρος μας, το καλό της πατρίδας μας, και βεβαίως η Ευρώπη».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου συνεχάρη αρχικά στις δικές του δηλώσεις την Υπηρεσία Εκλογών και όλους όσοι εργάστηκαν για τη διπλή εκλογική διαδικασία, μια πρωτόγνωρη, όπως είπε, διαδικασία για την Κύπρο, προσθέτοντας ότι το καθήκον της ομαλής διεξαγωγής των εκλογών έχει επιτευχθεί.

Το ΑΚΕΛ έχει εκλέξει έναν Ευρωβουλευτή σε αυτές τις εκλογές, τον Γιώργο Γεωργίου, ο οποίος έχει μια πολύτιμη εμπειρία από τη λειτουργία και τη δράση του Ευρωκοινοβουλίου, συνέχισε ο κ. Στεφάνου, προσθέτοντας ότι αυτή την εμπειρία θα αξιοποιηθεί για να συνεχίσει το ΑΚΕΛ «να αποτελεί μια δύναμη διεκδίκησης πρώτα από όλα για την Κύπρο και τον λαό της μέσα από το Ευρωκοινοβούλιο, αλλά γενικότερα και από την δράση του στην ΕΕ»

Παράλληλα, σημείωσε ότι το ΑΚΕΛ - Αριστερά - Κοινωνική Συμμαχία θα συνεχίσει με την παρουσία του στο Ευρωκοινοβούλιονα διεκδικεί τα καλύτερα για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, τα ευρωπαϊκά κράτη και τους ευρωπαϊκούς λαούς, «γιατί χρειάζεται όντως στις μέρες που περνούμε να κάνουμε πάρα πολλά για να μπορέσουμε να ξημερώσουν καλύτερες μέρες, τόσο για την Ευρώπη, όσο και για την Κύπρο μας».

Ευχόμενος «καλή δουλειά» στον κ. Γεωργίου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ συμπλήρωσε ότι το κόμμα θα επιδιώξει τη συνεργασία με τους υπόλοιπους Ευρωβουλευτές της Κύπρου, γιατί «πάνω από όλα για εμάς προέχει η Κύπρος και ο λαός μας, και για τη χώρα μας και τον λαό μας θα συνεχίσουμε να δίνουμε κάθε ικμάδα και δύναμη για να μπορέσουμε να έχουμε τα καλύτερα για τη χώρα μας και τους ανθρώπους της».

Ο ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Φειδίας Παναγιώτου εξέφρασε με τη σειρά του χαρά και ικανοποίηση για την εκλογή του, προσθέτοντας ότι έχουν μέχρι τώρα ειπωθεί πολλά και από εδώ και πέρα θα ξεκινήσει να μιλά με πράξεις.

Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου ευχαρίστησε από την πλευρά του τις 40 χιλιάδες και πλέον ανθρώπων «οι οποίοι μας έδωσαν τη δύναμη να στείλουμε έναν νέο Ευρωβουλευτή», τονίζοντας ότι μετά την ένταξη του κόμματος στο κόμμα των Ευρωπαίων Μεταρρυθμιστών και Συντηρητικών, το ΕΛΑΜ θα πράξει «ό,τι είναι δυνατόν για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας», και ευχήθηκε στον Γεάδη Γεάδη καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος ευχαρίστησε στις δικές του δηλώσεις τους πολίτες που συμμετείχαν στις εκλογές «παρόλες τις δυσκολίες και την πολυπλοκότητά τους», προσθέτοντας ότι για ακόμη μία φορά ο κυπριακός λαός έδειξε την ωριμότητά του, αλλά και τη δημοκρατική κουλτούρα που κατέχει.

Συνεχάρη επίσης το Υπουργείο Εσωτερικών και την Υπηρεσία Εκλογών για την ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας, καθώς και όλους τους Ευρωβουλευτές για την εκλογή τους, σημειώνοντας ότι «από αυτή τη στιγμή είναι πάνω από όλα εκπρόσωποι της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έχουν ως πρώτιστο καθήκον να διεκδικούν για τον λαό μας και να εκπροσωπούν τα συμφέροντα της χώρας μας».

Στη συνέχεια, συνεχάρη για την εκλογή του των επανεκλεγέντα Ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη, προσθέτοντας ότι μέσω της παρουσίας του το ΔΗΚΟ θα συνεχίσει να συμμετέχει στη δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τη Συνεργασία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, με στόχο τη διεκδίκηση για την Κύπρο και την υπεράσπιση των συμφερόντων του κυπριακού λαού και της χώρας.

«Η αμέσως επόμενη περίοδος θα είναι δύσκολη για την Ευρώπη, με πολλές προκλήσεις που έχουν να κάνουν με τον πληθωρισμό, την ακρίβεια, το κόστος ενέργειας και πολλά άλλα, και φυσικά στην περίπτωση ιδιαίτερα της Κύπρου τις μεγάλες προσπάθειες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και την επίλυση του Κυπριακού. Σε όλες αυτές τις προσπάθειες για να πάει η ΕΕ μπροστά θα δώσουμε και εμείς ως ΔΗΚΟ τη δική μας συμβολή, συμμετοχή και προσπάθεια», κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.

Χατζηπαντέλας: Σκληρή δουλειά να βρούμε λύσεις στα προβλήματα

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, μετά την ανακήρυξή του, το πρωί της Τρίτης, στο Συνεδριακό Κέντρο "Φιλοξενία", σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών είπε «νιώθω χαρούμενος, νιώθω δικαιωμένος. Με σκληρή δουλειά από αύριο για να βρούμε λύσεις στα σκληρά προβλήματα που ταλανίζουν τη χώρα μας και τους Κύπριους πολίτες».

Ερωτηθείς σε ποιες επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου θα επιδιώξει να ενταχθεί, είπε ότι θα ζητήσει να ενταχθεί στην Επιτροπή Προϋπολογισμού, στην Επιτροπή Υγείας και στην Επιτροπή «που έχει σχέση με το Κυπριακό».

«Δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι είμαστε πρόσφυγες. Είμαι Αμμοχωστιανός. Είναι σημαντικό από εμάς που είμαστε παθόντες να μεταφέρουμε τις εμπειρίες μας και στους άλλους συναδέλφους», ανέφερε.



Κυπριακό, ανθρώπινα δικαιώματα, εκποιήσεις μεταξύ προτεραιοτήτων Γ. Γεωργίου

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, μετά την επίσημη ανακήρυξή του το πρωί της Τρίτης στο Συνεδριακό Κέντρο "Φιλοξενία", ο κ. Γεωργίου, κάνοντας έναν απολογισμό για το εκλογικό αποτέλεσμα είπε «ο κόσμος μίλησε. Είναι σεβαστό το αποτέλεσμα. Μπορεί να μη μας ικανοποιεί πάρα πολύ, από την άποψη ότι δεν έχουμε εκλέξει έναν δεύτερο Ευρωβουλευτή».

Ερωτηθείς για το τι προτίθεται να κάνει από αύριο, είπε ότι «με τις όποιες γνώσεις έχω συσσωρεύσει την τελευταία πενταετία, με τη στήριξη των ανθρώπων μας στις Βρυξέλλες αλλά και εδώ, εκ μέρους του ΑΚΕΛ, θα προσπαθήσω, μπαίνοντας σε κρίσιμες επιτροπές, να ανταποκριθώ στα καθήκοντά μου».

Συγκεκριμένα, ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι κύριος στόχος του θα είναι η ανακίνηση του Κυπριακού, μέσα στα ευρωτουρκικά πλαίσια, αλλά και ζητήματα που αφορούν στο περιβάλλον, στα ανθρώπινα δικαιώματα, στις εκποιήσεις, στο μεταναστευτικό «και σε αυτή τη λαίλαπα της ακροδεξιάς, που έχει δυστυχώς προελάση στην Ευρώπη αυτή την περίοδο».

Κυπριακό, δικαιοσύνη και έδρα οργανισμού ΕΕ στην Κύπρο οι στόχοι Κ. Μαυρίδη

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, μετά την επίσημη ανακήρυξή του το πρωί της Τρίτης, στο Συνεδριακό Κέντρο "Φιλοξενία", και σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών, ο κ. Μαυρίδης είπε «ελπίζω να έχουν ληφθεί τα μηνύματα, παρόλο που έχω αμφιβολίες». Σχολιάζοντας ότι 73.000 επέλεξαν να ψηφίσουν «ένα νεαρό παιδί, το οποίο δεν έχει πολιτικές απόψεις ή θέσεις», είπε ότι το σημαντικό είναι οι 73.000 πολίτες και κυρίως νέοι που απέστρεψαν την εμπιστοσύνη προς οποιοδήποτε πολιτικό σχηματισμό.

Επιπλέον, ανέφερε ότι αισθάνεται «ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη όχι μόνο προς τους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό πήγαν στην κάλπη, αλλά και σε εκείνους που δεν πήγαν ανήκουν στο ΔΗΚΟ και επέλεξαν να με εμπιστευτούν με την ψήφο τους». «Έχω επίγνωση της ευθύνης μου απέναντί τους και να μου έχουν εμπιστοσύνη», σημείωσε.

Σε σχέση με τους στόχους που έθεσε για την επόμενη πενταετία ανέφερε πρώτα ότι «πρέπει επιτέλους να φέρουμε στην Κύπρο την έδρα ενός ευρωπαϊκού οργανισμού, που σημαίνει εργοδότηση με ψηλές απολαβές εκατοντάδων επιστημόνων».

Επιπλέον, είπε ότι η απομονομή της δικαιοσύνης στα κυπριακά δικαστήρια πρέπει να ευθυγραμμιστεί με τη νομολογία των δικαστηρίων της ΕΕ, τουλάχιστον σε δύο τομείς: τις πρακτικές των τραπεζών για τις παράνομες και καταχρηστικές ρήτρες και τη νομοθεσία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

«Τελευταίο φυσικά, και ως πρόσφυγας ο ίδιος, δεν μπορώ να μην έχω στο επίκεντρο της δράσης μου, το γεγονός ότι έδαφος της ΕΕ, 50 χρόνια μετά παραμένει υπό παράνομη τουρκική κατοχή», πρόσθεσε.

Απαντώντας κατά πόσο θα διεκδικήσει θέση στην ηγεσία του Ευρωκοινοβουλίου, όπως είχε δηλώσει στο παρελθόν, είπε ότι «εφόσον κατάφερα στην προηγούμενη μου θητεία, για πρώτη φορά Ευρωβουλευτής από Κύπρο, να εκλεγώ Πρόεδρος της πολιτικής επιτροπής για τη Μεσόγειο, όπου συμμετέχει και η Τουρκία, αισθάνομαι ότι έφτασε η ώρα να διεκδικήσω και μια θέση, ένα βήμα πιο πάνω, ως Αντιπρόεδρος, στην ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Διευκρίνισε ότι αυτό δεν εξαρτάται μόνο από τον ίδιο, αλλά και από την πολιτική του ομάδα, και βρίσκονται σε επικοινωνία.


Γεάδης: Πάμε Βρυξέλλες για να εκπροσωπήσουμε όλους τους Κύπριους

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ μετά την ανακήρυξη των έξι Ευρωβουλευτών το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία, ο κ. Γεάδη είπε ότι τα θέματα της πράσινης μετάβασης, της ενέργειας, το μεταναστευτικό, η Ουκρανία, η διεύρυνση προς δυτικά Βαλκάνια, κλπ είναι θέματα που απασχολούν όλους τους Ευρωπαίους και το παγκόσμιο και σημαντικές προκλήσεις που πρέπει να δούμε με τη δέουσα σημασία και σοβαρότητα.

«Οι δικές μας προτεραιότητες είναι πρωτίστως το καλώς νοούμενο συμφέρον της Κύπρου, για μας πρώτα πρέπει να αναδειχθεί η Κύπρος στην Ευρώπη και πως θα αναδείξουμε τα θέματα που απασχολούν τον Κύπριο πολίτη, τη Δημοκρατία μας», ανέφερε.

Είπε ότι όπως έχουν πράξει και στην Κύπρο θα πράξουν και στην Ευρώπη, να αναδείξουν το μεταναστευτικό και τις ροές των παράνομων μεταναστών, και το ότι η Κύπρος δεν αντέχει άλλο, τα θέματα της πράσινης μετάβασης και η ανάγκη επανεξέτασής τους για να στηριχθεί ο πρωτογενής και ο δευτερογενής τομέας παραγωγής, τα θέματα ενέργειας αλλά και το εξόχως μεγάλο ζήτημα δηλαδή ο ιερός θεσμός της οικογένειας και η διαφύλαξη του.

Ο κ. Γεάδη είπε ότι το Κυπριακό είναι ένα μεγάλο ευρωπαϊκό ζήτημα και έτσι πρέπει να αναδειχθεί, καθώς διενεργούνται εγκλήματα πολέμου και έχουμε τα ανθρωπιστικά ζητήματα των εγκλωβισμένων και αγνοουμένων.

Απαντώντας σε ερώτηση για την αναγκαιότητα όλοι οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές να εργάζονται ως ομάδα για προώθηση των συμφερόντων μας είπε ότι «όπως πράξαμε όλα αυτά τα χρόνια και μέσα από την Βουλή των Αντιπροσώπων αυτό θα πράξουμε και τώρα, εμείς δεν αποκλείουμε κανένα και είμαστε σε θέση να συνεργαστούμε με τον οποιονδήποτε».

«Αυτό που βλέπαμε στην Κύπρο ελπίζουμε να μην συμβαίνει στο Ευρωκοινοβούλιο, δηλαδή ο αποκλεισμός και αφορισμοί και κάποιοι να αντιληφθούν ότι το ΕΛΑΜ είναι η τρίτη πολιτική δύναμη της Κύπρου και να σεβαστούν τους 41,000 και πλέον ψηφοφόρους μας. Εμείς θα είμαστε εκεί να προάγουμε τα υγιή συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και των πολιτών της», ανέφερε.

Σε άλλη ερώτηση ανέφερε ότι αύριο θα συγκληθεί έκτακτη συνεδρίαση με την ομάδα των Ευρωπαίων συντηρητικών και μεταρρυθμιστών και θα τους απασχολήσουν τα θέματα της προεδρίας του ΕΚ, της αντιπροεδρίας και των επιτροπών.

«Υπάρχει μια δική μας εισήγηση ώστε σε θέματα μεταναστευτικού να συμμετέχουν Ευρωβουλευτές από χώρες της πρώτης γραμμής, κάτι που εκ πρώτης όψεως βρήκε θετική ανταπόκριση. Πάμε εκεί και μέσα από τις πράξεις μας θέλουμε να τμήσουμε όσους μας έχουν στηρίξει με τη ψήφο τους και να νιώθουν περηφάνεια και όσοι δεν στήριξαν την υποψηφιότητά μας. Γιατί πάμε Βρυξέλλες για να εκπροσωπήσουμε όλους τους Κύπριους πολίτες», ανέφερε.

Φειδίας: Κάναμε το πρώτο βήμα για να σπάσει το κατεστημένο

«Είμαι πολύ χαρούμενος τις τελευταίες δύο μέρες γιατί βλέπουμε ένα καινούργιο πολιτικό σκηνικό στην Κύπρο, πήραν κάποια μηνύματα κάποιοι και προσπαθούν να αλλάξουν και αυτός ήταν ένας από τους μεγάλους σκοπούς της υποψηφιότητάς μας, να αναγκάσουμε τους πολιτικούς να εκσυγχρονιστούν και να αλλάξουν συμπεριφορές και σε ένα μικρό βαθμό το πετύχαμε, κάναμε το βήμα και θα κάνουμε χιλιάδες ακόμη βήματα», ανέφερε.

Επανέλαβε ότι θέλει να δει να αλλάζουν πράγματα και το κατεστημένο και τα κόμματα να σταματήσουν να τσακώνονται μεταξύ τους και να έχουν πλέον προτεραιότητα το λαό. «Αλλά φτάνουν τα λόγια, να μιλήσουμε με πράξεις από σήμερα», είπε.

Ο νεαρός Ευρωβουλευτής ανέφερε ότι στους τόπους που πρέπει να ντύνεται πλέον επίσημα θα το πράξει και ό,τι χρειάζεται θα το κάνει για να βγάλει την Κύπρο ασπροπρόσωπη.

«Θα πάω στις Βρυξέλλες να γνωρίσω το Ευρωκοινοβούλιο, είμαι ενθουσιασμένος και ευχαριστώ όλους τους Ευρωβουλευτές μας που θέλουν να βοηθήσουν. Και με τον κ. Φουρλά έκατσα και μίλησα πολλές ώρες, πήρα σημειώσεις, μου είπε πολλά πράγματα. Έχω άγνοια για το τι θα βρω μπροστά μου όπως και οι καινούργιοι Ευρωβουλευτές αλλά θα μάθω», ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι πρέπει να βγουν μπροστά καθαρά άτομα και ίσως από κόμματα αρκεί το κόμμα να δίνει το βήμα σε εσένα και μέσω σου να μην προσπαθεί να εξυπηρετήσει κομματικά συμφέροντα αλλά το λαό.

Είπε ότι θέλει να ενταχθεί στην επιτροπή Παιδείας και ότι θέλει να κάνει πράγματα για την τεχνολογία, τα ΜΚΔ και την τεχνητή νοημοσύνη. «Δεν θέλω να λέω μεγάλα λόγια. Θα τα καταφέρουμε όμως με την τεχνολογία, είμαι 24 χρόνων, ζω την τεχνολογία και θα τα φέρουμε αυτά και στο Ευρωκοινοβούλιο», είπε.


Δείτε εικόνες:









ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Εκλογές 2024: Τελευταία Ενημέρωση