ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Υψώνουν τους τόνους τα κόμματα, με στόχο τη συσπείρωση

Η θέση στις ευρωεκλογές, η ταύτιση με το ΕΛΑΜ και το «γνήσιο ευρωπαϊκό κόμμα της Κύπρου», είναι ανάμεσα στα βασικά ζητήματα που εγείρονται σε ρυθμούς «σκληρού ροκ».

Του Παύλου Νεοφύτου

Παρακολουθώντας τον χρόνο να κυλά αντίστροφα μέχρι την 9η Ιουνίου και αποβλέποντας στη συσπείρωση των ψηφοφόρων, τα πολιτικά κόμματα βγαίνουν πλέον μπροστά και παίρνουν τα ηνία στον προεκλογικό λόγο, επιλέγοντας ανεβασμένους τόνους. Το εναρκτήριο λάκτισμα δόθηκε με την αναζωπύρωση της διαχρονικής κόντρας ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ, όταν με παρέμβασή του ο τέως υπουργός Εξωτερικών και μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου του κόμματος της Πινδάρου, Ιωάννης Κασουλίδης, έριξε το λάδι στη φωτιά. Μετά στον χορό των υψωμένων τόνων μπήκε και το ΔΗΚΟ, με πυρά κατά του ΔΗΣΥ διά στόματος Νικόλα Παπαδόπουλου. Η θέση στις ευρωεκλογές, η ταύτιση με το ΕΛΑΜ και το «γνήσιο ευρωπαϊκό κόμμα της Κύπρου», είναι ανάμεσα στα βασικά ζητήματα που εγείρουν τα κόμματα. 

Τα γιατί της παρέμβασης Κασουλίδη

Σημειώνοντας ότι μία πρωτιά του ΑΚΕΛ στις ευρωεκλογές θα έπληττε την αξιοπιστία της Κύπρου, δεδομένου, εξήγησε, ότι ήταν το κόμμα που «πετούσε πέτρες» στις προσπάθειες του Γλαύκου Κληρίδη για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, η αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Σάβια Ορφανίδου, δήλωσε στον ΣΠΟΡ FM και την εκπομπή ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ότι υπό τον φόβο αυτό δε θα μπορούσε να έκανε παρέμβαση καταλληλότερο πρόσωπο από τον κ. Κασουλίδη και σε καμία περίπτωση δεν τον κάλεσαν από το περιθώριο. Όπως εξήγησε, ο κ. Κασουλίδης είναι μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου του ΔΗΣΥ, το οποίο έχει συμβουλεύσει αρκετές φορές την πρόεδρο της παράταξης, Αννίτα Δημητρίου, ενώ ο ίδιος είχε στηρίξει τον Γλαύκο Κληρίδη στις προσπάθειες ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, όταν άλλοι, κατά την έκφρασή της, τον λοιδορούσαν.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, απέδωσε πολιτική αδυναμία στον ΔΗΣΥ, δίοτι, όπως είπε, έφερε από την εφεδρεία τον κ. Κασουλίδη, για να κάνει δημόσια παρέμβαση. Ο κ. Δαμιανού αναφέρθηκε σε προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης, όταν, όπως σημείωσε, ο ΔΗΣΥ χωρίς λόγο και αιτία κάνει παρεμβάσεις που απομακρύνονται από κανόνες δεοντολογίας, οδηγώντας του τόνους στα ύψη.

«Νερό στον μύλο του ΑΚΕΛ»

Στο ερώτημα, εάν αυτό το διάστημα δημιουργείται πολιτική πόλωση ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ, για να επιστρέψουν οι Συναγερμικοί από το ΕΛΑΜ, καταρχήν η κα Ορφανίδου είπε ότι με το ΑΚΕΛ έχουν διαχρονικά ιδεολογικές διαφορές, για να τονίσει ότι «δυστυχώς η πολιτική του ΕΛΑΜ βάζει νερό στον μύλο του ΑΚΕΛ». Την ίδια ώρα η κα Ορφανίδου αποτάθηκε προς τους πολύ απαιτητικούς και δύσκολους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ, κατά την έκφρασή της, με το κάλεσμα, «άν έγιναν λάθη, να μην αφεθούν στα μικρά, αλλά στη μεγάλη εικόνα», γιατί, κατά την έκφρασή της, η πληγή στον ΔΗΣΥ είναι πληγή στον τόπο.

«Άλλοι έχουν κηλίδες»»

Σχολιάζοντας την ταύτιση του ΑΚΕΛ με το ΕΛΑΜ, η οποία γίνεται από τον ΔΗΣΥ, ο κ. Δαμιανου είπε ότι είναι εύλογο να σκέφτεται ο μέσος πολίτης ότι όλα αυτά είναι φτιαχτά. «Δε θα αντιληφθεί ότι εδώ και χρόνια είναι ο ΔΗΣΥ που συμπορεύεται με το ΕΛΑΜ και τον τελευταίο μήνα προέκυψει το ΑΚΕΛ; Δε θα αντιληφθεί τις προεκλογικές σκοπιμότητες; Δεν είναι το ΑΚΕΛ, το οποίο είναι διαχρονικά απέναντι από το ΕΛΑΜ;», διερωτήθηκε. Τόνισε ότι τέτοιες αναφορες είναι ύβρις για τον κόσμο του ΑΚΕΛ.

Σε σχέση με τις αναφορές της προέδρου του ΔΗΣΥ, ότι το ΑΚΕΛ και το ΕΛΑΜ είναι τα δύο άκρα, ο κ. Δαμιανού είπε ότι «είναι καλά η κα Δημητρίου να κοιταχτεί στον καθρέφτη, γιατί άλλοι έχουν κηλίδες», προσθέτοντας ότι είναι η κα Δημητρίου που εκλέγηκε πρόεδρος της Βουλής με τις ψήφους του ΕΛΑΜ.

«Το πλέον ευρωπαϊκό κόμμα της Κύπρου»

Πυρά εξαπέλυσε την Τετάρτη ο Νικόλας Παπαδόπουλος κατά του Δημοκρατικού Συναγερμού, με αφορμή την πρόταση των μεγάλων κρατών της Ευρώπης, να αφαιρέσουν το δικαίωμα βέτο και το χαρτοφυλάκιο του Επιτρόπου από τα μικρά κράτη μέλη. Όπως ανάφερε ο κ. Παπαδόπουλος, ο ΔΗΣΥ, ο οποίος θέλει να παρουσιάζεται ως το πλέον ευρωπαϊκό κόμμα της Κύπρου, οφείλει να εξηγήσει στον κυπριακό λαό γιατί δεν καταψήφισε τη συγκεκριμένη πρόταση και τήρησε αποχή. «Φιλοευρωπαϊστής όμως δεν είναι αυτός που υποτάσσεται στα θέλω των Βρυξελών και του Βερολίνου. Που λέει πάντα ναι, σε ό,τι του ζητάνε», σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο. Ε΄θεσε ακολούθως και το ερώτημα «εάν, όπως ισχυρίσθηκε χθες ο ΔΗΣΥ, στο ΑΚΕΛ είναι αντιευρωπαϊστές, πώς, πριν μόλις ένα χρόνο, ο Συναγερμός συνεργαζόταν στενά μαζί τους, εναντίον της εκλογής του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη;».

Απάντηση για το βέτο 

Δεν άργησε να δώσει απάντηση ο ΔΗΣΥ, αναφέροντας ότι θέση του για το δικαίωμα βέτο είναι απλή και και σαφής, δηλαδή ότι  είναι κατά της οποιασδήποτε αλλαγής αυτού του δικαιώματος, όπως διατυπώθηκε επανειλημμένα, πρόσθεσε, από την πρόεδρο του κόμματος, Αννίτα Δημητρίου. «Ο κ. Παπαδόπουλος μπορεί να ανατρέξει στη δήλωση της κ. Δημητρίου ημερομηνίας 28.11.2023. Σε μια ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για μια έκθεση γνώμης για το μέλλον της Ευρώπης, συμπεριλαμβάνετο μια τέτοια πρόνοια. Η διχοστασία ήταν κυρίως μεταξύ μεγάλων και μικρών κρατών και όχι μεταξύ πολιτικών ομάδων. Οι ευρωβουλευτές του ΔΗΣΥ καταψήφισαν τη συγκεκριμένη πρόνοια, σε αντίθεση με τις παραπλανητικές αναφορές του κ. Παπαδόπουλου. Όπως και την πρόνοια για τους Επιτρόπους. Τι εννοεί όμως ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος; Ότι ο ΔΗΣΥ είχε την ευθύνη να πείσει όλους τους Ευρωβουλευτές των μεγάλων χωρών; Μακάρι να είχαμε αυτή τη δύναμη και θα το κάναμε».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΑΚΕΛ  |  ΔΗΣΥ  |  Εκλογές  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παύλου Νεοφύτου

Εκλογές 2024: Τελευταία Ενημέρωση

X