Του Γιάννη Ιωάννου
Με το Κυπριακό, ξεκάθαρα στις διπλωματικές του αποσκευές, μετέβη στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για τις εργασίες της διήμερης Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Πέραν της ατζέντας της Συνόδου, με το Ουκρανικό να παραμένει στη κορυφή της, το γεγονός αποτελεί, κατά την διακήρυξη της Λευκωσίας, κρίσιμο ορόσημο στην προσπάθεια επανεκκίνησης του Κυπριακού με εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω διαμεσολάβησης για άρση του αδιεξόδου στις συνομιλίες. Η Λευκωσία θα αναζητήσει βελτιώσεις στο τελευταίο προσχέδιο για το οποίο έχει ήδη σπεύσει να εκφράσει ικανοποίηση τόσο σε επίπεδο δημόσιας επικοινωνίας όσο και μέσω του υπουργείου Εξωτερικών μετά τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού κ. Κόμπου.
Υπενθυμίζεται πως το τελευταίο προσχέδιο, όπως αυτό διαμορφώθηκε έπειτα από σειρά διαβουλεύσεων σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων (COREPER) αναφέρει: «Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραμένει πλήρως προσηλωμένο σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού προβλήματος, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, κατά τρόπο σύμφωνο με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και το κεκτημένο (acquis). Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί για την ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη όλων των σταδίων της διαπραγματευτικής διαδικασίας της οποίας ηγούνται τα Ηνωμένα Έθνη, με όλα τα κατάλληλα μέσα στη διάθεσή της».
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ» η Λευκωσία επιδίωξε αρχικά ρητή αναφορά στον ειδικό απεσταλμένο της ΕΕ (“a representative to facilitate the resumption of negotiations”) ωστόσο αυτό δεν κατέστη δυνατό.
Φωτογραφία από την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο
Η μεγάλη εικόνα
Κατά την διάρκεια του διημέρου ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα προσπαθήσει και να βελτιώσει το λεκτικό «παίρνοντας» κάτι περισσότερο αλλά και θα έχει επαφές κατά την διάρκεια των εργασιών και στο περιθώριο της Συνόδου με Ευρωπαίους ηγέτες -χρήσιμες σε κάθε περίπτωση για την συνέχεια. Δύο τάσεις έχουν εδώ σημασία:
- To αν στο κείμενο συμπερασμάτων θα υπάρχει, και τι είδους, ρητή αναφορά στις ευρωτουρκικές σχέσεις -με τα σενάρια να έχουν την επιμέρους σημασία τους για την προσπάθεια της Λευκωσίας να εμπλέξει την ΕΕ
- Αν το εν λόγω ΕΣ θα λειτουργήσει, όντως, ως η απαρχή μιας σειράς γεγονότων προς την κατεύθυνση επανέναρξης των συνομιλιών ή απλά θα επιβεβαιώσει την στάση αναμονής των Βρυξελλών έναντι του ΟΗΕ και των προθέσεων του ΓΓ για διορισμό ειδικού απεσταλμένου προκειμένου να κινηθούν. Πτυχή που επιβεβαίωσε και η ίδια η Λευκωσία στο ΚΥΠΕ: (…) Ειδικότερα όσον αφορά τη συζήτηση σε σχέση με τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου διπλωματική πηγή ανέφερε πως η διαδικασία δεν έχει ωριμάσει στον απαραίτητο βαθμό, και επεσήμανε πως μέχρι τον Οκτώβριο και το επόμενο προγραμματισμένο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μεσολαβεί αρκετός χρόνος, η σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, όπου θα υπάρξουν σημαντικές διμερείς συναντήσεις, καθώς και η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ»
- Αξιωματούχος ΕΕ: Πιθανή νέα κινητικότητα για Κυπριακό
- Το Κυπριακό στο επίκεντρο συνομιλίας Χριστοδουλίδη-Σολτς ενόψει Συνόδου Κορυφής
- Το Κυπριακό στο επίκεντρο συζήτησης Χριστοδουλίδη-Ρούτε
- Διπλωματικές πηγές: Θετικό το προσχέδιο συμπερασμάτων ΕΕ για Κυπριακό
- Πρόεδρος για Κυπριακό: H πρωτοβουλία μας άρχισε να αποτυπώνεται σε έγγραφα