ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νικόλ Μαλλιωτάκη στην «Κ»: Η Τουρκία δεν είναι αξιόπιστο μέλος του ΝΑΤΟ

Σε ετοιμότητα οι ομογενείς στο Κογκρέσο

Kathimerini.gr

Σταύρος Ιωαννίδης 

Επαφές για να συντονίσουν τις ενέργειες τους ώστε να μπουν σαφείς όροι και προϋποθέσεις στην πώληση F-16 στην Τουρκία ξεκινούν τα μέλη της ελληνικής κοινοβουλευτικής ομάδας του Κογκρέσου (Hellenic Caucus) όπως αναφέρει στην «Κ» η ελληνοαμερικανίδα βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Νικόλ Μαλλιωτάκη.

«Είμαι απογοητευμένη για το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν προωθεί την πώληση των F-16 στην Τουρκία. Ο πρόεδρος «θυσιάζει» την Ελλάδα για μια χώρα η οποία δεν ήθελε μέχρι πρόσφατα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, τη Σουηδία. Δεν εναντιώνομαι στην ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία, αλλά με προβληματίζει η πολύ κακή συμφωνία που τελικά πλήττει έναν από τους παλαιότερους και ισχυρότερους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα».

Η Νικόλ Μαλλιωτάκη ανήκει στη διακομματική ομάδα, η οποία με επικεφαλής τον Δημοκρατικό Κρις Πάππας, ζήτησε μέσω επιστολής από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν τη δημιουργία ενός εποπτικού μηχανισμού που θα διασφαλίζει ότι η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιήσει τα F-16 εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ σε περίπτωση που επαναφέρει την επιθετική ρητορική και την ένταση στο Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο θα προβλέπει την ακύρωση του προγράμματος.

«Η Τουρκία, υπό τον Ερντογάν, έχει προϊστορία με παράνομες υπερπτήσεις, απειλές για απόβαση σε ελληνικά νησιά και επιθετική ρητορική έναντι της Αθήνας και της Λευκωσίας. Δεν πρέπει να επιβραβεύσουμε αυτή τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Η κυβέρνηση Μπάιντεν οφείλει να βρει τον τρόπο με τον οποίο θα απαντήσει στις ανησυχίες των μελών του Κογκρέσου. Αναμένουμε να μας παρουσιάσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την πώληση των αεροσκαφών», αναφέρει η κ. Μαλλιωτάκη.

Σχολιάζοντας τα σενάρια για παράλληλη ενίσχυση της Ελλάδας με F-35 και της Τουρκίας με F-16, ώστε να τηρηθεί η αρχή των ίσων αποστάσεων, η Ρεπουμπλικανή πολιτικός δηλώνει αντίθετη με αυτή την προσέγγιση και τονίζει ότι πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικές περιπτώσεις.

«Η Ελλάδα δεν απειλεί, ούτε προκαλεί εντάσεις. Δεν κάνει παράνομες υπερπτήσεις όπως η Τουρκία. Είναι αξιόπιστος εταίρος. Υπάρχουν πολλές διαφορές. Δεν είναι σωστό να εξισώνουμε τις δύο χώρες. Η Τουρκία δεν είναι αξιόπιστο μέλος του ΝΑΤΟ. Όχι μόνο γιατί απειλεί άλλα μέλη, αλλά υπονομεύει τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ στη Συρία, παραμένει η μοναδική χώρα του ΝΑΤΟ που δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, έχει μακρύ ιστορικό παραβιάσεων των θρησκευτικών και ανθρωπίνων ελευθεριών και δεν πιστεύω ότι πρέπει να επιβραβευτεί με την πώληση αμερικανικών μαχητικών» καταλήγει.

Σε κάθε περίπτωση, αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι ακόμη και αν εξασφαλιστεί άμεσα η έγκριση του Κογκρέσου, η Τουρκία θα παραλάβει τα πρώτα F-16 Block 70/72 τουλάχιστον τρία χρόνια μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Στο διάστημα αυτό και μέχρι να ολοκληρωθεί η παραγγελία στις αρχές της επόμενης δεκαετίας, εφόσον ικανοποιηθούν οι όροι που ζητούν οι ομογενείς, η Άγκυρα θα «ελέγχεται» για τη συμπεριφορά της έναντι των γειτόνων της αλλά και ευρύτερα εντός της Ατλαντικής Συμμαχίας, κινδυνεύοντας να βρεθεί και πάλι εκτός προγράμματος όπως συνέβη με τα F-35.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Διπλωματία: Τελευταία Ενημέρωση