Του Γιάννη Ιωάννου
160 χλμ νοτιοδυτικά της Κύπρου, στο τεμάχιο «6» επί της ΑΟΖ, στρέφεται ξανά το ενεργειακό ενδιαφέρον με αφορμή την ολοκλήρωση της ερευνητικής γεώτρησης επί του στόχου «Κρόνος-2» εκ μέρους της ΕΝΙ. Η γεώτρηση που ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο ολοκληρώθηκε προ ημερών με θετικά αποτελέσματα που δικαιολογούν συγκρατημένη αισιοδοξία για την ανακάλυψη αξιοποιήσιμου κοιτάσματος. Η ΚΔ εξέδωσε σχετική οδηγία NAVTEX και το τρυπάνι “Transocean Barrents” θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες σε άναμμα της φλόγας πάνω από τον γεωτρητικό στόχο -μια στάνταρ διαδικασία ανάδυσης του φυσικού αερίου από τον ταμιευτήρα προς την επιφάνεια που γίνεται προκειμένου να διερευνηθεί περαιτέρω η ποιότητα των υδρογονανθράκων, εκτιμήσεις για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κοιτάσματος και την εμπορική τους προοπτική ως προς την διάσταση της αξιοποίησης.
Ολοκληρώνεται η εικόνα του «6»
Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2022, η ιταλική ΕΝΙ είχε ανακοινώσει την ανακάλυψη εκτιμώμενης ποσότητας, περίπου, 2,5 tcf (τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών) φυσικού αερίου στον στόχο «Κρόνος-1», σημειώνοντας ότι υπάρχει προοπτική για πρόσθετες ποσότητες που θα διερευνηθούν με επιπλέον ερευνητικές γεωτρήσεις στην περιοχή που απαρτίζει το τεμάχιο «6» επί της κυπριακής ΑΟΖ. Η γεώτρηση στον στόχο «Κρόνος-2» ήταν η τρίτη στο διάστημα των τελευταίων πέντε χρόνων επί του «6» από την ΕΝΙ για λογαριασμό της κοινοπραξίας ΤΟΤΑL/ENI. Είχαν προηγηθεί η γεώτρηση στον στόχο «Καλυψώ», το 2018, η οποία δεν δείχνει να έφερε στο φως σημαντική ποσότητα κοιτασμάτων και, ακολούθως, το 2019 η γεώτρηση στον «Κρόνο-1» -που θεωρείται κοραλλιογενής ύφαλος Μιοκαινικής ηλικίας- που έδειξε προοπτική.
Με την ολοκλήρωση των εργασιών στον «Κρόνο-2» σχηματίζεται, σε μεγάλο βαθμό, η εικόνα για τις προοπτικές του τεμαχίου «6» καθώς και η χαρτογράφησή της θαλάσσιας περιοχής συνολικά και εντός των επόμενων εβδομάδων θα υπάρξουν, εκτός απροόπτου, και επίσημες ανακοινώσεις για την ακριβή εικόνα των ποσοτήτων.