ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ζέτα: Μέχρι τέλος Μαΐου η ρύθμιση για κατώτατο μισθό

Στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο οδηγούνται τα ν/σ που αφορούν την Τηλεργασία, τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και τη Γονική Άδεια

ΚΥΠΕ

Στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο οδηγούνται τις επόμενες μέρες τα νομοσχέδια που αφορούν την Τηλεργασία, τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, τη Γονική Άδεια, έτσι ώστε να κατατεθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση και ακολούθως να οδηγηθούν στη Βουλή προς ψήφιση, δήλωσε την Πέμπτη η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, η οποία σημείωσε πως για το θέμα του Εθνικού Κατώτατου Μισθού εκκρεμούν ακόμα κάποιες συναντήσεις με τους κοινωνικούς εταίρους.

Σε δηλώσεις της, μετά την τελετή που πραγματοποιήθηκε στη ΣΕΚ στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους σε εργατικά ατυχήματα και από επαγγελματικές ασθένειες, η αρμόδια Υπουργός εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι τέλος Μαΐου θα εφαρμοστεί η ρύθμιση που αφορά στον Εθνικό Κατώτατο Μισθό.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις διαδικασίες που αφορούν στα εργασιακά ζητήματα, είπε ότι μετά από οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας έχουν τεθεί όλα σε τροχιά υλοποίησης.

Ανέφερε ότι πρόσφατα έγινε συνάντηση στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα για τα θέματα τα οποία είχαν αναδείξει ως πολύ σημαντικά και συγκεκριμένα τα θέματα του Εθνικού Κατώτατου Μισθού, τα θέματα της Γονικής Άδειας, της Τηλεργασίας και της νομοθεσίας που αφορά τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης.

«Είχαμε αναλάβει», εξήγησε, «ότι θα προχωρούσαμε στην υλοποίηση τους, αλλά και τη συγγραφή των νομοσχεδίων, τα οποία είναι απαραίτητα έτσι ώστε να υλοποιηθούν. Μετά από αρκετές διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους -και πρέπει να τους ευχαριστήσω για τη συνδρομή τους και τη θετική αντιμετώπιση όλων αυτών των θεμάτων- και με τη δική τους βοήθεια, βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε ένα τελικό στάδιο και ο στόχος μας είναι τις επόμενες μέρες να οδηγηθούν τα νομοσχέδια στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο, έτσι ώστε να κατατεθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο να εγκριθούν και ακολούθως να πάνε στη Βουλή».

Αναφερόμενος περαιτέρω στο θέμα της Τηλεργασίας, ο ΓΓ της ΣΕΚ, Αντρέας Μάτσας, ανέφερε ότι «όντως οδεύει στη Νομική Υπηρεσία, για τον απαιτούμενο νομοτεχνικό έλεγχο», σημειώνοντας ότι «έχει εξαχθεί ένας συγκροτημένος, συντονισμένος κοινωνικός διάλογος, στη βάση των παραμέτρων που συνθέτουν το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας της τηλεργασίας και εφαρμογής της τηλεργασίας στην πράξη».

Όπως είπε έχουν αξιοποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις πρόνοιες, που εμπεριέχονται στην ευρωπαϊκή συμφωνία πλαίσιο, την οποία έχουν συνυπογράψει ως κοινωνικοί εταίροι σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πρόσθεσε ακόμα ότι είναι σημαντικό να αναδειχθεί ότι διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία του θεσμού της τηλεργασίας με προάρχων θέμα το δικαίωμα στην αποσύνδεση, έτσι ώστε να είναι σαφές και ξεκάθαρο ότι οι πρόνοιες των συλλογικών συμβάσεων είτε εφαρμόζονται στο χώρο εργασίας, είτε στο σπίτι, ισχύουν με τον ίδιο τρόπο σε ό,τι αφορά στα μισθολογικά και σε ό,τι αφορά στα οποιαδήποτε άλλα ωφελήματα.

Εξάλλου, είπε ότι την ίδια στιγμή κλείνει το θέμα της μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, για να συμπληρώσει ότι βρίσκονται πάρα πολύ κοντά στο να κλείσει το θέμα που αφορά στη θέσπιση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού.

Ξεκαθάρισε εκ νέου ότι η ΣΕΚ «δεν πρόκειται να αποδεχθεί καμιά παρέμβαση σε ό,τι αφορά στο πλαίσιο που καθορίστηκε από την ίδια την Υπουργό Εργασίας στην τελευταία συνάντηση στη συνεδρία του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος».

Επανέλαβε εκ νέου ότι η θέσπιση του Εθνικού Κατώτατου Μισθού λειτουργεί υποστηρικτικά και για τους εργαζόμενους και για την κοινωνία και για τις σωστές επιχειρήσεις, αίροντας όπως είπε, τον αθέμιτο ανταγωνισμό ανάμεσα σε επιχειρήσεις.

Σχετικά με τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Κατώτατου Μισθού, είπε ότι βρίσκονται πολύ κοντά, για να σημειώσει ότι «η Κύπρος δεν μπορεί να συνεχίσει να υστερεί σε αυτό τον τομέα, σε σχέση με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη».

Για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, ο κ. Μάτσας είπε πως το θέμα βρίσκεται σε εκκρεμότητα, σημειώνοντας πως «είναι αναγκαία η διαχείριση, που αφορά στην αναλογιστική αναπροσαρμογή στο 12%, με τρόπο που θα μπορεί να αίρεται αυτό το στοιχείο με ένα τρόπο που θα συμφωνηθεί στο διάλογο, ο οποίος θα προηγηθεί ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους».

«Όλα αυτά τα ζητήματα», συμπλήρωσε, «μπαίνουν σε πρώτη γραμμή διεκδίκησης ενόψει και την εργατικής Πρωτομαγιάς την ερχόμενη Κυριακή».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με την ανάγκη απλοποίησης και μείωσης του διοικητικού άχθους, προκειμένου να ενισχυθεί ...
ΠΗΓΗ: Ανακοινώσεις
 |  ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ