ΚΥΠΕ
Στις προτεραιότητες της επικείμενης κυπριακής Προεδρίας MED9 το 2024 στον τομέα της Ενέργειας επικεντρώθηκε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου την Πέμπτη στο πλαίσιο της απογευματινής ενότητας του 7ου Διεθνούς Συνεδρίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Ενεργειακής Επάρκειας που διεξάγεται στη Λευκωσία.
Στην τοποθέτηση του ο Υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε εκτενώς στο γεωπολιτικό περιβάλλον αυτή τη στιγμή και πως επηρεάζει τον τομέα της Ενέργειας στις χώρες του MED9. «Αυτή τη στιγμή στη Μέση Ανατολή υπάρχει μια μεγάλη αναταραχή η οποία δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί και υπάρχει και μια άλλη κατάσταση βορειότερα που αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία» είπε, εξηγώντας πως όλες αυτές οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν τον τομέα της Ενέργειας παγκόσμια αλλά ειδικότερα στις περιοχές που είναι πιο κοντά στις περιοχές των διενέξεων.
Τόνισε δε πως ως εκ τούτου μια από τις προτεραιότητες της κυπριακής Προεδρίας του MED9 στον τομέα της Ενέργειας θα αφορά την προσπάθεια οι χώρες του MED9 που βρίσκονται κοντά τις περιοχές των συγκρούσεων να μην παρουσιάσουν οποιοδήποτε πρόβλημα σε ό,τι αφορά την επάρκεια ενέργειας, ηλεκτρισμού κατά κύριο λόγο.
Σημείωσε επίσης ότι η κυπριακή Προεδρία θα δώσει ακόμη έμφαση στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις μεταξύ των χωρών,
Υπέδειξε ακόμη πως ένα ακόμη πολύ σημαντικό στοιχείο το οποίο ξεκίνησε από τη συνάντηση στη Μάλτα υπό την Προεδρία της Μαλτέζας ομολόγου του είναι ότι θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια από τις χώρες MED9 για ένα πρότζεκτ το οποίο θα λειτουργήσει πιλοτικά με ορίζοντα μεγαλύτερα πρότζεκτ μέσω των οποίων όχι απλά θα διασφαλιστεί παροχή ενέργειας για τις χώρες του MED9 αλλά η παροχή ανταγωνιστικής πράσινης ενέργειας και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.
Από την πλευρά η Μαλτέζα Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Επιχειρηματικότητας Μίριαμ Νταλί, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η περιοχή της Μεσογείου έχει ζωτικό ρόλο να διαδραματίσει προς τη διασφάλιση μιας πράσινης μετάβασης που βρίσκεται, όπως υπέδειξε, στο επίκεντρο της οικονομικής ανάκαμψης.
Επιπλέον, πρόσθεσε, η Μεσόγειος είναι μια περιοχή που είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας των μεσογειακών κρατών μεμονωμένα αλλά και της Ευρώπης συνολικά.
Σημείωσε επίσης πως η περιοχή της Μεσογείου χρειάζεται σταθερότητα τονίζοντας πως ακριβώς η αξιοποίηση του δυναμικού των ενεργειακών επενδύσεων στη Μεσόγειο μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη σταθερότητας στην περιοχή όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτικά, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και προσελκύοντας επενδύσεις.
Υπενθύμισε ακόμη πως τον περασμένο Μάιο, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνάντησης των Υπουργών Ενέργειας MED9 που πραγματοποιήθηκε στη Βαλέτα, oi εννέα μεσογειακές χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου και της Μάλτας, συγκεντρώθηκαν ακριβώς θεωρώντας ότι η περιοχή της Μεσογείου έχει τεράστιες δυνατότητες να επιταχύνει τη μετάβαση προς καθαρή, ασφαλή και προσιτή ενέργεια.
«Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης καταφέραμε να υπογράψουμε τη δήλωση της Μάλτας, μια κοινή δήλωση για την ανάπτυξη διαδρόμων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Μεσόγειο ως βασικό πυλώνα για ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον τόνισε, υπενθυμίζοντας και τη δημιουργία της κοινής επιτροπής καθοδήγησης για να επικεντρωθεί στην επιτάχυνση των υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και στις διασυνδέσεις μεταξύ των χωρών του MED9 και άλλων μεσογειακών κρατών.
H Μαλτέζα Υπουργός Ενέργειας εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι Μάλτα και Κύπρος, ασκώντας τις διαδοχικές προεδρίες του MED9 για το 2023 και 2024 αντίστοιχα, «μοιράζονται την ίδια δέσμευση και ενθουσιασμό να καθιερώσουν τη Μεσόγειο ως κόμβο πράσινης ενέργειας» και υπέδειξε πως αυτή η κοινή δέσμευση είναι πιο κρίσιμη σήμερα από ποτέ.
Και πρόσθεσε πως αυτό που θα πρέπει τώρα να διασφαλιστεί είναι ότι αυτή η κοινή δέσμευση θα συνεχίσει να ενισχύεται και θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χρόνο με το χρόνο.