ΚΥΠΕ
Το 24% των παιδιών κάτω των 16 ετών στην Κύπρο (13% στην Ευρωπαϊκή Ένωση) αντιμετώπιζε υλικές στερήσεις το 2021, με το ποσοστό να είναι ιδιαίτερα αυξημένο για τα παιδιά που ζούσαν σε νοικοκυριά όπου το επίπεδο μόρφωσης των γονιών ήταν ίσο ή χαμηλότερο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης ή κατώτερης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (61% στην Κύπρο, 39% στην ΕΕ) σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.
Όπως επισημαίνει η Eurostat, οι δύο κύριοι παράγοντες που σχετίζονται με τον κίνδυνο υλικών στερήσεων για τα παιδιά είναι η σύνθεση του νοικοκυριού και το επίπεδο μόρφωσης των γονιών, παράγοντας που με τη σειρά του συνδέεται με την κατάσταση στην αγορά εργασίας.
Το ποσοστό των παιδιών που αντιμετωπίζουν υλικές στερήσεις ορίζεται ως το ποσοστό των παιδιών κάτω των 16 που στερούνται τουλάχιστον τρία είδη που καλύπτουν βασικές ανάγκες του παιδιού ή του νοικοκυριού (βάσει ενός συγκεκριμένου καταλόγου που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ανάγκες όπως ρούχα, παπούτσια, υγιεινή διατροφή ή ψυχαγωγία για τα παιδιά, και θέρμανση ή αυτοκίνητο για το νοικοκυριό γενικότερα).
Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο το 2021, το 39% των παιδιών από νοικοκυριά όπου οι γονείς είχαν χαμηλό επίπεδο μόρφωσης (επίπεδα 0 - 2 στην κλίμακα Διεθνούς Τυποποιημένης Ταξινόμησης της Εκπαίδευσης - ISCED) αντιμετώπιζαν υλικές στερήσεις ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για την Κύπρο ήταν 61%.
Αντιθέτως, μόλις 4% των παιδιών που ζούσαν σε νοικοκυριά όπου οι γονείς είχαν υψηλό επίπεδο μόρφωσης, δηλαδή τουλάχιστον τριτοβάθμια μόρφωση (επίπεδα 5 - 8) αντιμετώπιζαν υλικές στερήσεις, με το ποσοστό να βρίσκεται στο 10% στην Κύπρο.
Σε δέκα από τα κράτη μέλη το ποσοστό των παιδιών σε νοικοκυριά με γονείς με χαμηλό επίπεδο μόρφωσης βρισκόταν πάνω από το 50% το 2021.
Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (85%), τη Βουλγαρία (83%) και την Ουγγαρία (78%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Πολωνία (9%), και τη Γερμανία και την Εσθονία (16% και στις δύο).
Τα υψηλότερα ποσοστά υλικών στερήσεων για τα παιδιά σε νοικοκυριά με γονείς οι οποίοι είχαν τουλάχιστον τριτοβάθμια μόρφωση, καταγράφηκαν στην Ελλάδα (16%), τη Βουλγαρία (12%) και την Κύπρο (10%).
Τα χαμηλότερα ποσοστά σε αυτή την κατηγορία καταγράφηκαν στη Σλοβενία (σχεδόν 0%), και την Τσεχία, τη Σουηδία και την Πολωνία (γύρω στο 1% και στις τρεις).